Türkçe Olimpiyatları'nın 600 Milyarlık Devasa Bütçesi Uşak'ta Kimlerin Cebinden Çıkacak?
Burnumuzun ucunda, Ortadoğu'da ABD'nin her yeri adeta kan gölüne çevirdiği, nerede bir müslüman topluluk var ise zulmün kol gezdiği günümüzde Amerika'da ikamet eden bir hocanın önderliğinde dünyanın dört bir tarafında açılan ve tamamının İngilizce'yi eğitim dili olarak kullandığı bilinen okulların "Küresel Barışa Doğru" sloganı ile yola çıkarak düzenlediği Türkçe Olimpiyatlarının onbirincisi Türkiye'nin 50'den fazla ilinde ve kentimizde tertiplenecek. Son derece şatafatlı olacağı tahmin edilen, protokol davetiyelerinin en zengin işadamlarının düğün davetiyelerinde bulunmayan bir lükslük içerisinde tasarlanmış ve basılmış olduğunu gözlemlediğim bu etkinliğin kentimize katkısının ne olacağı, Türkçe Olimpiyatlarının ülke tanıtımına, eğitimine kültürüne ya da ekonomisine katkısının ne olduğu tartışıladursun ki ben bu tartışmayı bir sonraki yazımda köşemden açmayı planlıyorum. Tabi ki bir gazeteci olarakta bizzat gidip gözlemleyip menfi ya da müspet olarak gözlemlediklerimi kendi yorumumu da ilave ederek ayrıca değerlendirdiğim bir yazı da kaleme almayı planlıyorum.
8 Haziran tarihinde Uşak 1 Eylül Stadyumunda gerçekleştirilmesi planlanan, tamamı cemaat propagandası ve bir grubun güç gösterisi haline dönüşen ve kente katkısının ne olacağını bir türlü anlayamadığım etkinlik için ayrılan bütçenin 600 bin lira yani eski para ile 600 milyar olduğunu öğrenince ürperdim. Bu demektir ki 55 ilde gerçekleşecek ve her ilde yakın yaklaşık aynı bütçeye mal olacak olan bu organizasyonun toplam 30 trilyonun üzerinde bir rakama tekamül ediyor.
30 Trilyon lira maliyet ile gerçekleştirilen bu organizasyonun ülkemize katkısı nedir? Benim İngilizce şarkı ezberlemiş olmamın bana ya da İngiltere'ye ne gibi bir katkısı vardır? Bu olimpiyatların Pop Star yarışmalarından tek farkı Türkçe şarkı söyleyen gençlerin yabancı olması mıdır? Dünya şarkı yarışmalarında ülkemiz İngilizce şarkılar ile temsil edilirken gıkı çıkmayanların bu Türkçe aşkları ne kadar samimidir? Olimpiyat kelimesinin orjinalinin "olympiade" (Fransızca kökenli) olduğunu bu etkinlikleri düzenleyenler bilmemekte midir? Bu etkinliği düzenleyenler günlük hayatta yazı ya da konuşmalarında Türkçe kelimeler kullanmaya ne kadar özen göstermektedir? Malum cemaatin önderliğindeki okullarda Türkçe dersi okutulmakta mıdır? Niçin bu okullar dünyanın her yerinde eğitim dili olarak İngilizce kullanmaktadır? Türkçe öğrendikleri iddia edilen bu öğrenciler gerçekten Türkçeyi konuşabilmekte midir? Yoksa kendilerine ezberletilen bir kaç şarkı ve sözcükten mi ibarettir? Soruları çoğaltmak mümkün olmakla birlikte bu sorulara kimsenin tatmin edici cevaplar veremeyeceği de aşikardır. Ama bu soruların cevabını Uşak'taki etkinlikten sonraki günlerde irdelemek üzere ben asıl dikkat çekmek istediğim hususa dönmek istiyorum.
Kesin olmamakla birlikte yaklaşık maliyeti 600 bin lira olan bu etkinlik için OSB'nin 100 bin lira bütçe ayırdığını kulislerden bilgi olarak edindim. OSB yönetimi Uşak'ta hangi kültürel, sanatsal, sportif etkinliğe bütçe ayırdı ki Türkçe Olimpiyaları için 100 bin lira gibi devasa bir rakamı üstelik bir çırpıda ödeyecek? OSB'deki tüm sorunlar halloldu mu acaba ki bu kadar büyük bir rakam buraya ayrılabiliyor. Yine Karma OSB ve UTSO'nun da 20'şer bin lira gibi bütçeleri ayırma planlarının olduğu duyumları kulağımıza gelmekte... Gerek OSB, gerek Karma OSB ya da Uşak Ticaret ve Sanayi Odası bu üç kurumd a üyelerinin aidatlarından ve yine üyeler aracılığı ile elde ettikleri gelirlerden bir bütçe oluşturuyor diye biliyorum. Acaba OSB, Karma OSB ya da UTSO üyeleri kendi aidatlarından oluşturulan bütçeden 100 bin ya da 20 bin lira gibi rakamların bu etkinlik için kullanılmasından razı mıdır? Gerçi bizim görüştüğümüz gerek OSB gerekse Karma OSB üyesi bazı girişimciler oldukça ağır sözler sarfetti ve tepkilerini ortaya koydu; ancak ben bunlara şimdilik hiç değinmeyeceğim.
Aynı şekilde İl Özel İdaresi ve Uşak Belediyesi'nin de bu etkinliğe sponsor olduğunu biliyoruz. Tamamlanmayı bekleyen onlarca proje bütçe darlığı sebebi ile yavaş yürütülürken, halkın parasını harcayan Belediye ve İl Özel İdaresi yetkilileri bu etkinlik için kaç paralık bir bütçe ayırdı ve sponsor oldu? Uşak halkı Belediye ya da Valiliğin, İl Özel İdaresinin bu etkinlik için para aktarmasına razı mıdır? Soruların ardı arkası gelmiyor ve gelmeyecek gibi görünüyor. Bir sonraki yazımda etkinlik sırasındaki gözlemlerim ile beraber konuyu menfi ya da müspet yönleri ile kaleme alacağım.
ne kepazelikler yaşadı bu millet cemaat ayağına nasıl da ahtapot gibi sarıldı, vampir gibi emildi bu millet, herkes onlardan olmaya zorlandı. bu ne kumpastır bu ne ihanettir, hala uyanmıyorlar, hala fetöden aldıkları emirleri sorgusuz sualsiz kabul ediyorlar. yazık, haberi bugün okuyunca tüylerim diken diken oldu. Allah beyin açıklığı versin cemaatin körlerine.