Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yakın bazı çevrelerden edindiğim bilgilere göre yeni Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, bir taraftan kadroyu, bina ve tesisleri tanıma niyeti ile geziler ve toplantılar düzenlerken bir taraftan da yeni eğitim sistemine Milli Eğitim Camiasını hazırlamaya gayret ediyor.
Önceki Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün'den miras kaldığı konuşulan sorunlar yumağı ve cemaat kadrolaşmasının sebep olduğu iddia edilen bazı kurum içi uyuşmazlıklar ve çatışmaları kucağında bulan yeni milli eğitim müdürü Ömer Bulut bu kez de bu yıl uygulamaya geçilmesi planlanan 4+4+4'ün beraberinde getirdiği sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldı.
Bilindiği üzere 4+4+4 sisteminin uygulmaya konması ile beraber ilkokullar ile ortaokullar ayrılmak zorunda, bu da zaten var olan bina yetersizliklerine tuz biber ekiyor gibi görünüyor. Bir çok okul mecburen sabahçı öğleci şeklinde çift öğretime geçmek zorunda kalacak gibi görünüyor. Kentte bulunan okulların, birbirine yakınlık derecesi, mahalle ve sokaklardaki öğrenci yoğunluğu, öğrencilerin evden okula geçişi sırasındaki işlek kavşak ve yollara, bina yapılarına ve yeterliliklerine kapılarının açıldığı yönlerine varana dek her şeyinin hesaplandığı şematik bir çalışma ortaya koyduğunu işittiğim Uşak Milli Eğitim'in işin üstesinden gelme azmi ve kararlılığını ve büyük oranda başarı gerçekleştirdiğini görmezden gelmek mümkün değil. Ancak bazı okullarda öğrenci velilerinin de şikayetlerinin varlığının da gözönünde tutulması gerektiği inancındayım.
Norm kadro girişlerinin ders çizelgesine göre yapılacak olması ve tayinlerin de norm kadroya göre yapılacak olması sebebi ile öğretmenlerin merakla beklediği yeni uygulamanın ders çizelgesi nihayet açıklandı. Öğretmenlerin görüşlerinin alınmadığı ve bu sebeple br çok sıkıntıyı da beraberinde getirdiği konuşulan yeni ders çizelgesinin açıklanmasının ardından gözüme ilk etapta çarpan gariplikler şunlar:
2) 5. sınıflarda haftalık ders saati 36 olarak uygulanacak. Diğer sınıflarda ders saati 30…Bu pratikte çok sıkıntılara sebep olacak…Mesela taşımalı öğretim yapan köylerin öğrencileri 5.sınıfların çıkmasını bekleyecek. Bu sürede o öğrencilerden kim sorumlu olacak. Ayrıca çift öğretim olması sebebi ile öğleci grubun özellikle kışın akşam karanlığına kalmak zorunda olması da veliler açısından tedirgin edici ve sorunlu olacağa benziyor.
3) 1.sınıflarda 26 saat + 4 saat serbest etkinlikler olacak.Yalnız 4 saat serbest etkinlikler velinin isteğine bırakılmış. Diyelim ki bir sınıfta 20 öğrenci var..15 veli istedi 5 veli istemedi…O dört saatte ne yapılacak.Sadece serbest etkinlik isteyenler mi okulda kalacak…o öğrenciler okuldayken diğer öğrenciler eve mi gidecek…
4) Dört saat serbest etkinlik dersini veliler istemezse o dört saatin ek dersi öğretmene ödenecek mi? Öğretmenle veliler karşı karşıya gelecek.
5) En önemlisi gelen yazıda 3 yıl içinde okulların ya ilkokul ya ortaokul olacağı söyleniyor. Yani önümüzdeki yıl bazı okullara birinci sınıf kaydı yapılmayacak. Bu yıl beraber yani hem ilkokul hem ortaokul olan okullar var. Bu okullarda görevli olan öğretmenler bu geçiş sürecinde nasıl etkilenecek. İlkokula dönüşecek olan okullardaki branş öğretmenleri ne olacak? Ortaokula dönüşecek olan ilkokullardaki sınıf öğretmenleri ne olacak?
6) Bina ve kadro eksikliğinin kapatılabilmesi için ne yapılacak? Bu konu ciddi sıkıntı olarak karşımıza çıkacağa benziyor.
Hem öğretmenlerin hem de velilerin kafaları bu ve bunun gibi sayılabilecek onlaca husus ile ilgili oldukça karışık onun için bir eğitimci olarak ben derim ki, Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamanın altyapılarını bu yıl tam anlamı ile oluşturmalı eksiklikler giderilmeli ve bu uygulama bu yıl için ertelenip önümüzdeki yıl hayata geçirilmeli.
eğitide 4+4+4 le heflenen
1-eğitimin özelleştirilmesi
2-sanayide çocuk çalıştırmaın önü açılarak ucuz işgücü yaratma
3-kızların okumasının önünün kesilmesi
4-dindar ve kindar gençlik yaratmak ,oysa dindar gençliği kenan evren yarattı onlarda 10 yıldır memleketi yönetiyor.memleketin hali ortada .oysa 30 yıldır bu ülkede olmayan devrimci gençlik .ülkenin ihtiyacı