Bundan yaklaşık yirmi gün kadar önce yayımlanan bir yazımda yeni uygulamaya geçilmeye çalışılan 4+4+4 eğitim sisteminin meydana getirdiği en belirgin ve fiziki sıkıntıları dile getirmiş ve bu uygulamanın en azından bir yıl ertelenmesi gerektiğini belirtmiştim. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iyi niyetli yaptığını düşündüğüm fizibilite faaliyetlerinin yeterli olmadığını şikayetlerin sıklıkla kulağımıza geldiğini belirttikten sonra göze çarpan bazı sorun ve sıkıntıları dile getirerek meslekdaşlarımın sesi olmaya gayret edeceğim.
Herkesin malumu olduğu sürece Sayın Başbakanımızın da beyan buyurduğu gibi her Üniversite Mezunu na devlet iş bulmak zorunda değil ve bulmuyor. Bu nedenle binlerce öğretmen kadroya girmek için bekleyenlerden daha fazla kadro açığı olmasına rağmen malesef 657'ye tabi olamıyor binlercesi de başka işlerle meşgul yada işsiz veyahutta dersanelerde karın tokluğuna adeta kullanlıyorlar.
Bir imkan bulup kamuda iş bulabilenler ise zaten sosyo ekonomik problemlerle boğuşuyor, yetmezmiş gibi afedersiniz ama zaman zaman şımartılmış velilerin kaprislerine tahammül ediyor. Veliler en küçük bir konuda soluğu Milli Eğitim de yada habercilerin yanında alıyor malum. Öğretmenlere her zamanki gibi yargısız infaz. Çocuklarımızın malesef yarıya yakınının ailevi problemleri var dolayısı ile psikolojik sorunları var rehber öğretmenleri yeterli değil. İlgisiz aileler, maraton gibi müfredatlar, bitmek bilmeyen mevzuatlar, sürekli değişen sistemler müfredat derken öğretmen öğretmen olduğuna pişman oluyor.
Neyse konumuza gelelim de yazının güncelliği olsun klişeleşmiş yazılar Uşak Haber Merkezinin tarzı değil malumunuz işimizden olmayalım durup dururken. Özellikle Norm Fazlası olan öğretmenlerin çilesine değinmek istiyorum.
Yeni sisteme geçilmesinin ardından ortaokula dönüştürülen bazı okullarda sınıf öğretmeni olan okul müdürlerinin durumu oldukça sıkıntılı. Zira bildiğim kadarı ile prosüdür branş öğretmeni olmayan bir öğretmenin okul müdürlüğü yapmasına izin vermiyor. Normlar yeni sisteme göre güncellendi, dolayısı ile çoğunluğu sınıf öğretmenleri olmak üzere bir çok öğretmen norm fazlası konumuna düştü. Oluşan norm fazlalıklarının yeni açılacak derslikler ile kısmi de olsa kapatılması mümkünken Uşak'taki bir çok okulda, okul müdürleri bu zahmete girmedi bile. Okul Müdürlerinin imkan bulunan okullarda yeni sınıflar oluşturması haline norm fazlası sayısının önüne geçebileceği kanatindeyim.
Malumunuz olduğu üzere İlkokula dönüşen okullardaki branş, ortaokula dönüşen okullarıdaki sınıf öğretmenlerinin yanısıra İmam Hatip ortaokullarına dönüşen okullardaki öğretmenler norm fazlası duruma düştüler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 hafta kadar önce yayımladığı İl İçi Yer Değiştirme kılavuzunda bu öğretmenlerin durumları ile ilgili herhangi bir açıklamanın bulunmaması ise oluşabilecek önemli mağduriyetleri gündeme getirdi ve öğretmenleri ve ailelerini kaygılandırdı.
Aslında okul dönüşümleri neticesinde norm fazlası konumuna düşen öğretmenlere hizmet puanlarına bakılmaksızın öncelikli yer değiştirme hakkı verilir beklentisi içierisinde idim ancak malesef böyel bir hakta tanınmadı. Bildiğim kadarı ile başvurular için son gün bugün umuyorum bu konuda bir düzenlemeye gidilirde ciddi mağduriyetler meydana gelmez.
Okulların tatil olması sebebi ile norm fazlası olduğundan bile haberdar olamayan öğretmenleri MEB tayin istemeye zorunlu hale getirince işler bir karıştı pir karıştı. Öğretmenler bir taraftan hangi okullarda boşluk olduğunu öğrenmeye çalışırken bir taraftanda kendi olanaklarına, evlerine en uygun okulları tercih etme telaşına düştüler. Kendilerinin norm fazlası olduğunu ispatlamak zorunda kalanların da olduğu kulağıma geliyor (komik ama gerçek). İl İçi yer değiştirme talebinde bulunan bir çok öğretmen, tercih ettikleri okullara tayininin çıkabileceğinden de ümitsiz gözüküyor. 4. Sınıf öğretmenlerinin ve öğrencilerinin haksızlığa uğradığı aşikar olan bu sistemin neler getirdiğini alternatif çözüm önerilerini paylaştığım bir yazıda buluşmak ümidi ile Esenkalın..
endüstriyel otomasyon teknolojileri öğretmeni ne zaman atanacak