Ancak, faaliyet gösterdikleri sektöre göre çevreye bazı zararlar vermeleri de mümkün olabilir. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi sayesinde sanayinin çevre kirliliğine olan olumsuz etkisi azaltılmaktadır.
Venturi scrubber; işletmelerde meydana gelen yağ buharı ya da nem içeren mikron veya bünyesinde birtakım partikülleri barındıran gazları tutmak adına tasarlanmış sistemlerdir. Kuru sistemlere kıyasla çok daha avantajlıdır.
Neden Venturi Scrubber Tercih Edilir?
Venturi scrubber; sahip olduğu özellikler sayesinde işletmeler adına olmazsa olmaz bir nitelik kazanmıştır. Avantajları da şu şekilde özetlenebilir:
- Yüksek sıcaklık ve nemli gazları işleme yeteneğine sahiptir.
- Bakım ve onarımı son derece kolaydır. Yalnızca bu özelliği dahi işletmeler adına hayati önem taşır.
- Düşük basınç kaybının yanı sıra neredeyse yüzde yüze varan stabil verimliliği mevcuttur. Bir başka deyişle, son derece verimli bir şekilde faaliyet gösterir.
- Hem mikron hem de mikron altı tozlar için ideal bir temizlik vaat eder.
- Hem gazları hem de partikülleri aynı anda temizleyebilme gibi önemli bir özelliğe sahiptir.
- İşletmelerin baş belası olarak bilinen aşındırıcı ve korotif gazlara karşı olabilecek en etkili çözümü vaat eder.
- Baca gazının soğumasını sağlaması farklı bir özellik olarak dikkat çeker.
Venturi scrubber; birçok alanda kendisine yer bulur. Bir başka deyişle, kullanım alanları oldukça geniştir.
Venturi Scrubber Genel Özellikleri Nelerdir?
Venturi scrubber tasarımı farklı özellikler taşıyabilir. Bir başka deyişle, filtre ünitesinin gövde ve aksesuarları kullanılacağı tesisin ihtiyacına göre farklı bir şekilde tasarlanabilir. Venturi scrubber genel özellikleri arasında ATEX uygunluğu, prosese özel gövde tasarımı, duruma göre otomatik ya da manuel toz deşarjı yer alır. Bunun yanı sıra, birtakım standart özelliklere de sahiptir. Karbon veya paslanmaz çelik gövdesi, toz giriş ya da temiz gaz çıkış flanşları, yüzey işlem epoxy boya gibi standart özellikleri de vardır.
Venturi scrubber; opsiyonel yani her üründe bulunmayan özellikleri ile de farkını ortaya koyar. Baca çıkış toz görüntüleme sistemi, gaz akışı ölçme sistemi, gövde kaplama veya kumlama, yanıcı – parlayıcı toza özel tasarım gibi opsiyonel özellikleri ile de öne çıkar.
Venturi Scrubber Çalışma Prensibi Nasıldır?
Venturi kulesi; ünitedeki toz partikülleri tutmada en etkili kısımdır. Kirli gaz; ilk olarak venturi kulesinden giriş yapar. Yüksek hıza ulaşır. Bu noktada, kademeli olarak gerçekleştirilen yoğun su spreylemesi ile kirli gazın yıkanmasına rastlanır. Kirli gaz kütlesi; bir sonraki aşamada sıvı ile temasa geçer. İçerisindeki tüm zararlı maddeler bu kısımda tutulur. Ancak, söz konusu yıkamanın etkili olabilmesi adına buraya ayarlanabilir venturi klapesi kurulur. İşlemler olması gerektiği gibi gerçekleştirilerek yüksek sıcaklıklarda gazın soğuması sağlanır.