Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Masallar, İnsanlar, Bir de Türküler!

“Masallar, İnsanlar, Bir de Türküler”, sahnesi cezaevleri, izleyicisi mahkûmlar olan bir tiyatro grubu.. Yönetmen Gürol Tonbul ve tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü Türkiye’deki tüm cezaevlerinde tiyatro gösterimi yapmayı amaçlayan bir proje yürütüyor. Ekibin Uşak Cezaevi'ndeki oyununa konuk olduk.

Uşak’ta sergilenen, Uşaklı usta tiyatro oyuncusu Turgay Tanülkü’nün mahkum hikayeleri ile Sait Faik Abasıyanık’ın ölümsüz eseri ‘Son Kuşlar’dan uyarlayarak yazılan ‘İnsanlar, Masallar, Bir de Türküler’ adlı tiyatro oyunu, hükümlülere duygusal anlat yaşattı. İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Uşak E Tipi Kapalı Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda sergilenen ‘Son Kuşlar, İnsanlar Masallar Bir de Türküler’ adlı tiyatro oyunu, kader mahkumlarına gözyaşı döktürdü. Gürol Tonbul’un yönettiği oyunda Soner Akyay, Bahri Öztürk ve İsmet Ege Tonbul rol aldı. Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Ülker Çetin, Başsavcı Yardımcıları, savcılar, hakimler ve çok sayıda mahkum, oyunu izledi.

‘İnsanı sevmekle başlar her şey’

Gösterim başlamadan önce oyunun konusunu ve çıkış noktasını şu şekilde anlatıyor yönetmen Tonbul: “Projenin çıkışı, ağır ceza reisi Faruk Erem’in yaptığı bir hata üzerine mesleğini bırakışına dayanıyor. Bu olaya dayanarak, oyunun teması ‘suçluyu kazıyın, altından insan çıkar’ sözü. İnsanlara yaşama sevinci verecek ve kafalarında özgürlük olgusunu oluşturacak 60-65 dakikalık bir oyun bu. Sait Faik’in ‘insanı sevmekle başlar her şey’ sözü de oyunun hazırlanmasında bize ilham verdi.”

Tonbul şu şekilde devam ediyor: “Gözümüzün önünde oldukları halde önemsemediğimiz insanları anlatıyoruz, küçük basit hayatları olan insanlar, gözden kaçırdığımız, yaşam içinde ıskaladığımız insanların öyküsü bu. Tabii cezaevlerinin vazgeçilmez unsuru türkü de oyunun bir parçası. Aslında biz de bir nevi kendi cezaevlerimizde yaşıyoruz. Kapımıza beş kilit vurup, önüne de demir parmaklıklar ekleyerek kendimizi hapsediyoruz. Bu oyunda da hükümlülüğün aslında sistemle ilgili bir sorun olduğuna parmak basıyoruz. Özgürlük kavramını sorgulatarak, tiyatronun da zihinsel olarak insanı özgürleştirebileceğine inanıyoruz.”

Memleketimde olmanın hazzını yaşıyorum

Oyuna başlamadan neden cezaevlerinde tiyatro yaptığını aktaran Turgay Tanülkü, “Ben daha önce cezaevlerinde mahkum arkadaşlarımı oynatıyordum. Onlarla 8 büyük cezaevinde oyun çalışıyorduk. Son dönemde de cezaevlerine yönelik bir hikaye oluşturmak için çalışma başlattık. Amacımız Türkiye’deki bütün cezaevlerine gitmekti. Sait Faik Abasıyanık’ın Son Kuşlar romanından yola çıkılarak hayat hikayeleri birleştirip bu oyun yaratıldı. İzmir Buca Cezaevi’nden başlanarak Türkiye genelinde oynamaya başladık. Bu gün de burada kendi toprağımda olmanın mutluluğu içindeyim.” ifadesinde bulundu.

Binlerce mahkûmuna ulaşacağız

Türkiye genelindeki 223 cezaevinde 160 bin kader mahkûmuna ‘Son Kuşlar’la ulaşacaklarını ifade eden Tanülkü, “Mahkum sayıları her geçen gün artıyor. Ekip olarak 3 yıl içinde 223 cezaevi ve 160 bin mahkuma ulaşmış olacağız. Ben tanımadığım insanların vergilerinden maaş alan bir devlet tiyatrosu sanatçıyım. Bu kazanca manevi bir karşılık olarak düşünüyoruz. Mahkûmlarımızı oyunumuzla bir saatliğine de olsa fikirsel anlamda dışarıya çıkarmak onlara hayatı yakalamak uğruna yol gösterecektir. Ben bir kuş saldım gökyüzüne öldükten sonra bile sizlere ulaşsın diye.” İfadesinde bulundu.

Haber - Foto: Sabire Yalçın  //  Röportaj: Sema Akbulut 


Uşak E Tipi Cezaevinde turgay Tanülkü Rüzgârı Esti paylaşan: Usak_Haber_Merkezi
Uşak E Tipi Cezaevi Turgay Tanülkü Rüzgârı Esti paylaşan: Usak_Haber_Merkezi
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
Spor Çantasında Mutlaka Olması Gereken 5 Özellik
Yaşam
Doğal Taşlı Gümüş Takı Nasıl Olur? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık
Apikobal Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Teknoloji
Mobil Ödeme Bozdurma Nedir?
Yaşam
Tahta Kurusu İlaçlama
Yaşam
Uygun Fiyatlarla Seyyar Tuvalet Kiralama
Yaşam
Aracınızın Kozmetiği Pasta Cila
Yaşam
Bursa’nın En Donanımlı Frenci Kadrosu
Yaşam
Yeni Sistem Cihazlar ile Kaporta Sorunlarına Son
Yaşam
Maltepe Oto Servis Ayrıcalıkları ile Tanışın