Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

MHP Uşak'ta Seçimi Neden Kaybetti?

Uşak Son Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kerim Çiber, yerel seçim öncesinde yaşananları, seçim sonrası partilerde ne gibi gelişmeler yaşanabileceğini, CHP ve MHP’nin seçimi kaybetmesinde ne gibi etkenler olduğunu, Ak Parti’ye seçimi kazandıran ana etkenlerin neler olduğunu ve yeni Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın geleceğini ve projelerini konuşmak üzere Uşak Haber Merkezi Editörü ve Uşak’ta yerel politikaya dair net ve gerçekçi söylemleriyle fark yaratan Nurullah Çavuşoğlu’nu Uşak Son Nokta Gazetesi ofisinde konuk olarak almıştı.

Haberin Ayrıntılarını Videomuzda İzleyebilirsiniz!

Programın ilk bölümünde Nurullah Çavuşoğlu’nun, CHP’nin seçimi kaybetmesine neden olan gelişmelerle ilgili yorumlarını siz değerli okuyucularımızla paylaşmıştık. Bu bölümde ise Çiber ve Çavuşoğlu;  MHP’nin Alpay Özgür’le seçimi neden kaybettiğini, MHP’nin ikinciliğinin başarı olup olmadığını, MHP Genel Merkezi'nin seçimin kaybedilmesinde etkisinin olup olmadığını, MHP İl Teşkilatı'nın seçimlerde gayretinin ne kadar olduğunu, milliyetçi oyların dışında MHP’nin oy alıp alamadığını ve MHP’ye dair herşeyi konuşma  fırsatı buldular.

Çiber;  MHP, Alpay Özgür ile, karizmatik bir adayla, seçime aslında hızlı girdi, insanlarda Alpay Özgür isminde MHP açısından bir birleşme uzlaşma sağladılar ya da en azından görünen buydu. Alpay Özgür ile birlikte MHP neden seçimi kaybetti sorusuna ve MHP ile ilgili diğer gelişmelere Nurullah Çavuşoğlu’nun yorumları şu şekilde;

Nasıl Oldu da MHP, CHP’den İkinciliği Aldı?

CHP’nin adayı açıklandıktan 1 hafta 10 gün sonra yaptırdığımız ankette, CHP ikinci partiydi. Sonradan CHP geriye gitti, MHP ilerledi.  

Seçimin başarılısı, seçimin kazananıdır. Bir kere bunun altını üstünü çizelim yani seçimi kaybetmiş bir partiye başarılı diyemezsiniz. Şöyle olsa başarılı olabilir; diyelim ki Büyük Birlik Partisi, 300-500 oyu var ve diyelim ki önceki seçimde de 1000 oyu var, bu seçimlerde bunu 7000'e çıkardı. Bu durumda bu partiye başarılı diyebiliriz. Ya da Bağımsız Türkiye Partisi, 2000 oyunu katlamış 10000’e çıkarmış, bu seçimin başarılısı diyebiliriz yani. CHP 21000 oy’unu, 35000 çıkarmış ama gene de kazanamamış mesela bu kısmen başarılı denilebilir ama seçimi kaybetmiş bir partiye, 41000 oydan 30 bin küsür oya düşmüş bir partiye seçimin başarılısıydı demek doğru değil bence.

Alpay Özgür Doğru Aday mıydı?

Alpay Özgür doğru aday mıydı, benim buna yanlış aday deme şansım yok. Mevcut aday adayları içinde en doğru aday Alpay Özgür'dü. Yani o ana kadar aday adaylığını açıklamış, mevcut adaylığı içinden soruyorsanız en doğru aday Alpay Özgür'dü. Ne Muhterem Erol, Alpay Özgür'ün estirdiği rüzgarı estirebilirdi, ne Ali Kurt, ne de Utku Hanım, diğer aday adayları hiç birisi Alpay Özgür'ün estiği, estirdiği bu rüzgara müktedir olamazlardı bu bir realite. Bunu kabul etmek zorundayız.

Ben bu seçimlerde, şunu gördüm; Alpay Özgür’ün muhalefeti Koray Aydın’ı, Bahçeli'ye karşı koruduğu, alttan alta içten içe konuşulmuştu, inanmamıştım yani ben Alpay Özgür'ün Bahçeli'ye karşı oy kullanacağına ya da oy kullananlarla birlikte  iş birliği içinde olacağını zannetmiyordum. Ama Belediye Meclis üyesi listesine bakıldığında hep muhalif isimleri görüyoruz. Yani Devlet Bahçeli muhalifi olduğu bilinen ne kadar isim varsa Erdoğan Varol, Nevzat Yılmaz, Muhterem Erol, bir sürü isim MHP’de Koray Aydın destekçisi olduğu bilinen birçok isimle Belediye Meclis üyesi Kudret Yaman var, daha başka isimlerde var, birçok isimle seçime girdi. Tabi onların listede yer alması, Devlet Bahçeli taraftarlarını rahatsız etti. Böyle bir rahatsızlık oldu MHP’de ve benim tanıdığım MHP’lilerden AK Parti’ye oy verenler oldu. Hem Başbakanın cemaate tavrından dolayı, Alpay Özgür’ün böyle bir listeyle çıkmasına karşı tavır alan bazı MHP’lilerin de partisine oy vermediğini biliyorum.

Alpay Özgür, Herkesi Kucaklayan Bir Başkan Adayı Olmayı Başardı!

Ama onun dışında genel anlamda şu da bir realite, muhalefetiyle, Bahçeli taraftarlarıyla, Koray Aydın taraftarı, MHP’ yi birleştirebilen, kucaklayabilen bir yapı ortaya koymaya çalıştığı ve bunu başardığını da söyleyebiliriz. Cemaat, Alpay Özgür’e destek oldu. Burada Alpay Özgür’ün cemaat ile anlaştığı konuşuldu. Ben zannetmiyorum Alpay Özgür'ün cemaat ile aynı masaya oturup bir takım pazarlıklar ettiğini. Bu pazarlıkların neticesinde işte bir hanımefendi var, Yeliz hanımefendi aday ve hatta Belediye meclis üyesi. Seçimi de kazandı ve girdi de meclise. Onun cemaatin adamı olarak yazıldığı iddia edildi. Ben zannetmiyorum! Ne o hanımefendinin cemaatin adamı olarak yazılacağına,  ne de Alpay Özgür’ün böyle bir pazarlığın içine girebileceğini zannetmiyorum.

Cemaat Alpay Özgür’e Destek Verdi mi?

Ama cemaatin çıkış noktasında AK Parti onları kabul etmeyince, onlar bütün Türkiye'de CHP’nin adayı güçlüyse CHP’ye destek oldular, AK Parti’yi devirmek için, MHP’nin adayı güçlüyse MHP’ye destek oldular. Uşak’ta CHP’nin adayını destekleyecek bir durumları yoktu ki , Ali Erdoğan’ı denediler olmayınca, cemaat ne yaptı CHP’yi terk etmek zorunda kaldı. Çünkü CHP, cemaati istemedi . Cemaati CHP istemiyor, AK Parti istemiyor, ee napalım bari MHP’ yi destekleyelim de Ak Parti’nin başkanlığını önleyelim düşüncesiyle hareket ettiğini cemaatin kendi nufüz alanlarında düşündükleri isimleri, cemaat dediğimiz isimleri, etki altına alabilmek içinde sanki bir pazarlık varmış, sanki bir anlaşma varmış Alpay Özgür'ün de bunla bir ilgisi varmış gibi lanse ettiler.

Sanki istedikleri işler istenildiği gibi olacakmış, cemaatin işine gidecekmiş gibi bir algı oluşturularak, oy alabilmek amacıyla böyle bir pazarlık edildiğini ben zannetmiyorum. Ben Alpay Özgür’ün böyle bir ihanetin içine gireceğini zannetmiyorum. Sayın Bahçeli’nin böyle bir dik duruşu varken cemaate karşı, asla olmaz. Alpay Özgür, burada bunlara rağmen eğer cemaat ile anlaştıysa yazık. Ben üzülürüm Alpay Özgür’e.

Alpay özgürün cemaatle anlaştığına dair, pazarlık ettiğine dair dedikodu MHP cemaat kaynaklı bunu tahmin ediyoruz. Tam olarak da bir şey bilmiyoruz. Cemaat son gün son dakika bir gazete bastırdı, Ak Parti aleyhinde gene öncesinde de yapmıştı. MHP’ nin broşürleri ile birlikte dağıtılması enteresan yani. Orada enteresan olan taraf bu. Ama bu MHP’den kaynaklanan MHP’den duyum bir bilgi değil bu cemaatten edinilen bir duyum bu. Cemaatin iddiası MHP ile anlaştık orayı destekliyoruz diye.

Alpay Özgür’ün Bence Politika Hayatı Bitti!

Bence Alpay Özgür’ün politika hayatı zaten bitti. Neden bitti? Bahçeli karşıtlarını yazdıysan, cemaat ile anlaştıysan senin daha politika hayatını konuşulmaz. Neden; çünkü bu Genel Başkan buradayken, sana artık olur vermez. Şimdi Genel Başkan sen ol, muhalif ne kadar isim varsa Belediye Meclis üyesi olarak yazmışsın, cemaat ile de anlaşmışsın. Şimdi böyle bir durumda sayın Bahçeli bu işe sıcak bakar mı? Doğruysa tabi bunlar. Onun için eğer böyle bir şey yapmış ise politik intihar etmiştir. Ben zaten ona aday olmadan önce söyledim, senin adaylığın politik intiharın olur, seçimi kazanamazsın, politik hayatını bitirirsin demiştim. Ama onun şimdiki umudu şu, oy beklenilenin üstünde çıktı. Benim hala şansım var. Birde 1,1,1 şeklinde gözüküyor şu an ki konjonktür, bu durumda o ikiye birden kurtulmuş gibi gözüküyorlar. Yani MHP’ de bir aday çıkarabilir. 2015 Haziranındaki genel seçimlerde böyle olursa 1, 1, 1 şeklinde dağılım olacakmış gibi görünüyor. Bu da tabi umutlandırıyor kendisini, milletvekili adaylığı için de hazırlıyor olabilir kendisini. Bu da hakkıdır tabi buna da benim bir itirazım olmaz. İyi de bir milletvekili olur Alpay Özgür’den. Neden bir donanım var bir birikim var. Çıksa meclis kürsüsüne hakikaten temsil edebilir. İsterse, niyeti doğru olursa, doğru temsil edebilir.

Bu Seçimde Halk CHP ve MHP’ye Bir Mesaj Verdi

Ben buraya gelirken CHP’ye de MHP’ye de iki mesajı vardı halkın. Bu kadar olay olmuş kasetler çıkmış, trilyonluk yolsuzluk iddiaları var, Ak Parti cemaat ile kavgaya girişmiş, ciddi bir problemler var, Ak Parti  kendi içinde kaynayan bir kazana dönüşmüş. Böyle bir ortamda bir de ne CHP ne MHP oyunu arttıramıyor yani. O zaman ne var halkta, MHP’ye de CHP’ye de güven yok. Ne CHP Genel Başkanına ve kadrosuna ne de MHP Genel Başkanı ve kadrosuna ciddi bir güven oluşmamış diye bir mesaj var burada. Ne yapması lazım genel başkanların bunları değerlendirmesi lazım. Ve kendi politikalarını bu yöne doğru halkı daha iyi anlayabilen halka daha iyi bir kendini anlatabilen tarzda yeni, politikalar belirlemeleri lazım diye düşünüyorum.

Politikacılar Uşak Haber Merkezi’nden Örnek Alabilir

Düşünsenize Uşak Haber Merkezinin 20000  olan tıkı 12000 ‘ e düşse ve biz bu düşüş ile ne yaparız acaba yayın politikamızda bir yanlışlık mı var deriz, bu halk bizi neden terk ediyor deriz. Ya da neden bizi desteklemiyor neden bizi okumuyor deriz. Baktığında 20000 tıktan aşağı değil yukarıya doğru bir çıkış varsa o zaman doğru yoldasın demektir yani.

Kolay da olmadı, tırnaklarımız kazıyarak geldik biz, ama halkın nabzını çok iyi tuttuk ne istediğine baktık, sürekli ne istediğine baktık. Spor gazetesi çıkarmışsın. Türkiye de bir ilktir bu bir yerel gazete spor eki çıkartıyor. Ne yapmayı planlıyorsun önümüzdeki süreçte, işte her Çarşamba bir de Uşak kültür sanat eki çıkartmayı planlıyorsun. Her Cuma politika çıkartmayı planlıyorsun. Pazarları cumartesi pazarları bulmaca çıkartalım diyorsun. Ne yapıyorsun sürekli yenilenme peşindesin. Sürekli kendini halka daha iyi aktarma peşindesin. Halkta ne yapıyor bu değişimi bu erişimi gördükçe, kalitenin arttığını gördükçe, değişikliğin arttığını gördükçe sana daha çok gün arttırıyor.

Biz siyasi parti değiliz, ancak buna rağmen halkı bu kadar çok merak ediyoruz . İlgisini, alakasını, yönünü ya da ne yaparsak halk bizi daha çok takdir eder. İşimiz halkla çünkü. Biz bu noktadaysak politika üreten iktidara namzet, siyasi partilerin bunu çok daha fazlasını yapması lazım. Her ay bekli de anketlerle yoklaması lazım. Bir hamle yapıp, bir politik hamle yapıp ondan sonra sonuçlarını değerlendirmesi lazım. Genelde belediye meclis üyeleri adayları üzerlerini düşenleri yapmış mıdır? Yapmamış mıdır? Adaylık açıklanan kadar hiç görmedik biz bu arkadaşları belediye meclis üye olan arkadaşlar var işte belediye meclis üyesi seçilen 3, 4 tanesinin dışında biz hiç görmüyoruz bunları ama aday açıklandıktan sonra hemen hemen her gün gördük biz bunları. Hiç görmediğimiz isimleri orada gördük. Adaylıkları açıklandı, ilan edildi, seçim kuruluna verildiği günden sonra, tabiî ki gördük yani bu haklarını inkar edemeyiz.

MHP‘de de, CHP’de de Genel Başkanı'nın Değişmesi Lazım!

MHP ile ilgili benim ilave edeceğim bir şey yok ama burada şunu söyleyeyim tekrar, görünen şu ki MHP’nin kendisine çeki düzen vermesi lazım. Ak Parti’den  çok oy geldi MHP’ye ben biliyorum. Ak Parti’ye geçen dönem oy veren birçok insan bu dönem MHP’ye oy verdi. Çok insan var benim böyle tanıdığım. O zaman bu oylar nereye gitti. Ak Parti’nin oyları.. MHP ‘li bir adam neden Ak Parti’ye oy verir anlayamıyorum. Seçim sürecinde sanki Başbakan daha milli oldu gibi, cemaate karşı tavrı, ABD’ ye İsrail’e karşı tavrı, daha böyle bir milli, daha böyle ulusalcı bir pozisyon aldığı için.

Bu sorunun cevabını bir sonraki röportajımıza bulabilirsiniz.

Yorumlar

Berk 11 Yıl Önce

sayın çavuşoğlu benim kanaatim bu bir yerel seçim değildi sadece ülke genelinde 5-6 ilimizde adaylar yarıştı ve isimler ön plana çıktı; gerçek anlamda bu bir güven oylamasıydı millet ve seçmen sayın başbakana güven oyu verdi yada sayın başbakan bu yerel seçimleri genel seçim havasında güven oylamasına çevirdi seçim propagandasını yürüten ekip çok güzel bi strateji belirlemişler yanılıyormuyum?.

x 11 Yıl Önce

ucuza medya maliyeti bu olsa gerek.başka insan yokmuş gibi hep aynı kişiyle röportaj(muhabbet)etmek.daha doğrusu geyik muhabbetini haber yapmak...

secim 11 Yıl Önce

bu secim acikca alpay ozgur ve recep tayyip erdogan arasinda gecti. nurullah cahan eger akp den degil baska bir partiden aday olsaydi alacagi oy 5000 i bulmazdi. kendi potansiyeli bu adamin. kotulemek icin demiyorum ama gercek bu. tum illerde akp nin adaylari degil recep tayyip erdogan kendisi yaristi.

emre 11 Yıl Önce

şu söylediğine kendin bile inanmıyorsun gözlüklerini çıkarıp bi kez daha bakmayı deneseydin keşke. nurullah cahan evet iktidar partisi olmanın avantajını kullandı haklı olarak ancak uşak halkı da sevdi nurullah başkanı

Kemal KARAKAYA 11 Yıl Önce

seçim rumuzlu arkadaş nurullah başkanın oyunu 5000 olarak hesaplamışsın peki sana soruyorum alpay özgür başka partiden aday olsa 1500 demi kalırdı ozaman. böyle basit seçim polemiklerinizi bırakınız. kazananı tebrik etmesini biliniz.

Daha Fazla Haber
Yaşam
Spor Çantasında Mutlaka Olması Gereken 5 Özellik
Yaşam
Doğal Taşlı Gümüş Takı Nasıl Olur? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık
Apikobal Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Teknoloji
Mobil Ödeme Bozdurma Nedir?
Yaşam
Tahta Kurusu İlaçlama
Yaşam
Uygun Fiyatlarla Seyyar Tuvalet Kiralama
Yaşam
Aracınızın Kozmetiği Pasta Cila
Yaşam
Bursa’nın En Donanımlı Frenci Kadrosu
Yaşam
Yeni Sistem Cihazlar ile Kaporta Sorunlarına Son
Yaşam
Maltepe Oto Servis Ayrıcalıkları ile Tanışın