Sosyal Güvenlik kişiye özel herkes için farklı cevapları olan bir konudur diyebiliriz. Yine de sizlerden gelen sorulardan yola çıkarak bazı konuları genelleyebiliriz.
Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanmış kişinin vefatı halinde kadın veya erkek olmasına bakılmaksızın hangi kurum olursa olsun eşe dul aylığı bağlanır. Dul aylığı almanın tek koşulu tekrar evlenmemektir. Yine yetim maaşı alan kız çocukları evlenirken kurumdan talep etmeleri halinde sadece bir evlilik için çeyiz parası alırlar.
1.10.2008 öncesi sigortalı olanların emekli olacakları kurum son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği kurumdur. Birden fazla kurum varsa ve hizmet süreleri eşit ise son sigortalı olduğu kurumdan kişi emekli olur.
Emekli maaşı alanlar asgari geçim indirimi alamazlar. Fiilen çalışma hayatı devam edenlere asgari geçim indirimi verilir.
Sosyal Güvenlikte 1.04.1981 milat tarihlerden biridir. 1.04.1981 öncesinde sigortalılığınız varsa başlangıç olarak işe başladığınız tarihi dikkate alırlar. 1.4.1981 sonrası sigortalılığınız başladıysa başladığınız tarih değil 18 yaşını doldurduğunuz tarih emeklilikte başlangıç kabul edilir.
1.10.2008 sonrası ilk kez devlet memuru olarak göreve başlayanlar 5510 sayılı yasa kapsamında 4c sigortalısı olarak değerlendirilir ve bu kanun kapsamında emekli olurlar.1.10.2008 öncesi yedek subay olarak askerliğini yapanların statüleri eski kanuna göre değerlendirilir.
Askerliğinizi ilk kez sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız yani önce askere gidip sonra sigortalı olarak çalışmaya başladıysanız askerlik borçlanması ile sigortalılığınızı öne çekebilirsiniz.
Emekli sandığından yetim aylığı alma koşullarını taşıyanların diğer kurumlardan yetim aylığı alanlara göre hakları daha geniştir. Durumunuza göre aynı anda birden fazla aylığı aynı anda alabilirsiniz.
Emekli Sandığından 1.10.2008 öncesi malul aylığı almaya başlayanlar Emekli Sandığı dışında bir Kurumda sigortalı çalışmaları halinde malullük aylıkları kesilmez. İki aylığı da alabilir.
Emekli Sandığında geçen hizmet süreleriniz 15 yıldan azsa emekli olduğunuzda Emekli Sandığı ikramiye ödemez.
Doğum Borçlanması en fazla iki çocuk için ve çalışmadığınız süreler için yapılmaktadır. Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra yaptığınız doğumların borçlanması yapılabilir.
Yurt dışı borçlanma bulunduğunuz ülkeye ve borçlanacağınız sürelere kadar birçok değişkeni olan ve hesaplanması gereken bir borçlanmadır. Yapacağınız borçlanma tutarı ve emekli olduğunuzda alacağınız maaşı da etkileyeceği için kişiye özel hesaplanmalıdır.
1479 sayılı kanun kapsamında zorunlu BAĞ-KUR sigortalılıkları sona erenler isteğe bağlı sigorta primi ödeme talebini yazılı olarak yapmasa dahi düzenli olarak primlerini ödüyorlarsa, primlerinin karşıladığı süre kadar sigortalılık süresi olarak kabul edilecek ve iptal edilmeyecektir.
Sosyal Güvenlikte En Fazla Merak Edilen Sorular!
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.