Uşak Üniversitesi’ndeki geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleşen personel taşıma ihalesindeki ihaleye fesat ve yolsuzluk iddiaları gündeme bomba düşecek cinsten.
İddialara göre 17 Ocak 2014 tarihinde gerçekleşen Uşak Üniversitesi Personel taşıma ihalesine iki firma başvuru yapıyor. 5 araç şartının konulduğu ihalede Ortur Firması 64 S 0435, 64 S 0463, 64 S 0035, 64 S 0324, 64 S 0330 plakalı 5 araçla ihaleye girerken Atabey Tur firması da 64 S 001, 64 S 0404 ve 64 S 0188 plakalı araçların yanı sıra Ortur’un da evrakları arasında yer alan 64 S 0435 ve 64 S 0463 plakalı araçların ruhsatları ile ihaleye giriyor.
Yukarıda da belirtildiği üzere Ortur firmasına ait iki araç, Atabey Tur firması tarafından hazırlanan ihale evrakları arasında yerini alıyor. Buradaki ilgi çekici esas nokta ise; ihaleden birkaç gün önce Ortur firması himayesinde bulunan 64 S 0435 ve 64 S 0463 plakalı araçların ruhsatlarını yenileyerek; ilk ruhsatta işlenmiş olan Takoğraflı ibaresi yeni ruhsattan kaldırılıyor.
Ortur aldığı yeni ruhsatlarla birlikte ihale evraklarını hazırlayarak asıllarını da ibraz etmek kaydıyla evraklarını sunuyor. Atabey Tur firması da söz konusu iki araca ilişkin araçların eski ruhsatlarını “aslı gibidir” ibaresiyle ihale evrakları arasına dahil ediyor.
İhale günü geldiğinde daha az teklif veren firma olarak Atabey Tur firması ihaleyi alıyor. Daha önce Atabey Tur firmasının, kendisinden araçlarını istediği Ortur firması yetkilileri ise ihaleyi kazanan firmanın araçlarının hizmeti sunacağı araçların plakalarını okunmasını istiyor ve bu sırada sıkıntı patlak veriyor.
Kendine ait araçların ihaleyi kazanan rakip firma tarafından hizmet sunumunda kullanılmak üzere ihale evraklarına dahil edildiğini öğrenen Ortur firması yetkilisi, itiraz ederek ihalenin geçerliliğini olmadığını ve bir usulsüzlüğün söz konusu olduğunu belirtiyor. Ancak ihale komisyonu firma yetkilisinin itirazını kabul etmediklerini ve ancak ihale sonucunun açıklanmasının ardından itirazı kabul edebileceklerini söylüyor. Komisyon üyelerinden Mehmet Kaya’nın, Ortur yetkilisine; “nasıl olsa bunlar şartları yerine getiremez, şimdi ihaleyi verelim bunlara sonra nasıl olsa size kalacak” şeklinde itirazını geri çekmesi için ikna çabasına girdiği de iddialar arasında.
Daha sonra İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ali Ercan’a durumu aktararak itiraz dilekçelerinin kabul edilmediğini belirten Ortur yetkilisine Ercan’ın cevabı; “dilekçenizi verin ve kayda alsınlar” şeklinde oluyor.
Rektörlüğe ve İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı’na dilekçelerini sunan Ortur firma yetkilisi daha sonra savcılığa gelerek Ortur’a ait araçları kendisininmiş gibi gösterdiği söylenen Atabey Tur yetkilisi Seyhat Atabey, ihale komisyonu üyeleri Mehmet Kaya ve İsmail Kabak hakkında suç duyurusunda bulunuyor.
Atabey Tur’a ait ihale evrakları arasındaki söz konusu araç ruhsatlarının eski oluşunun yanı sıra daha da ilginç bir sorun da araçların muayene süresinin geçmiş oluşu. Yani Atabey Tur firması sadece Ortur’a ait araçların eski ruhsatlarıyla ihaleye girmiş olmuyor ayrıca vizesi bitmiş araçlarla da hizmet verecek duruma geliyor.
Uşak Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Ortur firma yetkilisinin itirazı sonrası ihalenin yeniden değerlendirmesi sonucu ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak istenen belgeler arasında uyumsuzluk olması nedeniyle tekliflerin reddine ve ihalenin iptaline karar verdi.
Uşak Cumhuriyet Savcılığına konu ile alakalı olarak ifade vermek üzere çağrılan Seyhat Atabey ifadesinde; konu ile ilgili olan ruhsatları firma sahibi Tugay Orman'ın kardeşi Ali Orman'dan aldığını belirtirken, iddia üzerine çağrılan Ali Orman bu iddiayı yalanladı. Orman; " Aynı ihaleye bizde katılıyoruz. ihaleyi almamız için şart olan bu ruhsatları neden bir başkasına verip kendimizi zor durumda bırakalım" şeklinde konuştuğu iddialar arasında.
İddialardan yola çıkacak olursak;
1- Nasıl oluyor da söz konusu araçlar, iki ayrı firmanın da ihale evrakları arasında yer alabiliyor?
2- Evrak kabulunü gerçekleştiren kurum personeli ya da personelleri ihale için sunulan evrakların gerekli kontrolünü yapmış mıdır? Yaptıysa belgelerin aslına istinaden mi “aslı gibidir” mührünü vurmuştur? Aslı gibidir mührünü vurduktan sonra üzerine tarih atilması gerekli değil midir?
3- İhale sonucunun açıklanmasının ardından yapılan itiraz ve sunulan itiraz dilekçesi ilk etapta neden kabul edilmemiştir? Ya da hangi şartlar sonradan itiraz dilekçesinin kabulünü sağlamıştır?
4- Diyelim ki araçlara ait aslı olduğu iddia edilen eski ruhsatlarla ihale gerçekleşti ve rakip firma da bu durumun farkına varmadı. Muayenesi(vizesi) bitmiş araçlar nasıl oluyor da ihaleye girebiliyor. İhale şartnamesinde aranan şartlar arasında hangi özelliklerde araçlar isteniyor? Ya da şartnamedeki eksiklik ya da ihale sürecindeki gevşeklikten kaynaklı sorunlar mı söz konusu?
afiyet şeker olsun... yarasın beyler....