Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Ergenlik Nedir?

Bireyin ergenlik dönemini sorunsuz bir şekilde atlatabilmesi, ebeveynlerin aldıkları sorumluluk ölçüsünde farklılıklar gösterir.

Ergenlik, insan yaşamının doğal süreçlerinden biridir. Çocuklukla yetişkinlik arasındaki döneme fizyolojik ve ruhsal farklılaşmalar eşlik eder. Genellikle klinik bir vaka gerçekleşmeden atlatılan bu dönem, bazı bireyler açısından ciddi sorunların ortaya çıkmaya başladığı bir dönem haline de gelebilir. Bireyin aile ve sosyal çevresinde yaşanan gelişmeler ve bireyin toplumla ilişkileri birtakım sorunların yaşanmasına temel teşkil edebilir. Çevresel ve aile içi etkenlerin birleşmesi ve bireyin ergenlik döneminde yaşadığı kimlik karmaşası beklenmedik etkilerle çocuğun gelişimini ve yaşamını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Bireyin ergenlik dönemini sorunsuz bir şekilde atlatabilmesi, ebeveynlerin aldıkları sorumluluk ölçüsünde farklılıklar gösterir. Anne ve baba çocuğun ergenlik dönemi hakkında bilgi sahibi olmalı, çocuğun zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimine destek olmalıdır. Günümüzde birçok aile bu dönemlerin sorunsuz bir şekilde atlatılması adına psikiyatri kliniklerine başvurarak aile ve çocuk konusunda uzmanlaşmış psikolog hekimlerden profesyonel destek almaktadır. Böylece çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimi ile ilgili yaşanabilecek temel sorunlar en erken dönemlerde ortadan kaldırılabilmektedir.

Ergenlik, üç farklı dönemde incelenmekte ve her bir dönemin kendine has koşulları bulunmaktadır. Ebeveynler bu dönemler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları durumunda ileriki yıllarda yaşanması muhtemel sorunların önüne geçebilmektedir. Ergenlik dönemleri,

  • Erken Ergenlik, 12- 14 yaş
  • Orta Ergenlik 14-17 yaş
  • İleri Ergenlik 17-19 yaş olarak 3 dönem şeklinde incelenmektedir.

Erken Ergenlik: bireyin hormonal sisteminin aktif hale gelmeye başladığı dönemdir. Bu değişime fizyolojik ve zihinsel gelişmeler de eşlik eder. Hormon değişimlerinin beyni etkilemesiyle bireyde duygu ve davranış farklılaşması gözlenir. Erken dönemde ebeveynlerle fikir çatışmaları yaşanmaya başlar ve birey kendi sınırlarını test eder. Hızlı duygu geçişleri yaşayan ergen birey, aile bireyleri yerine arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi tercih etmeye başlar. Ev ortamında iken kendi odasında yalnız kalmak istediği ve yaşamındaki yeni rolleri keşfetmeye başladığı dönemdir.

Erken ergenlik dönemlerinde anne babaya düşen görev, onunla çatışmalardan mümkün olabildiğinde kaçınmak, bireyin kişiliğine ve mahremiyetine saygı duyduğunu davranışlarıyla göstermek olmalıdır.

Orta Ergenlik Dönemi: bireyin fizyolojik ve hormonal değişimlere ayak uydurmaya ve kendini tanımaya başladığı dönemdir. Cinsel dürtülerini kontrol altına almaya başladığı bu dönemde kimlik arayışı sebebiyle geliştirdiği öfkesini de kontrol etmeyi öğrenir. Hızlı duygu geçişleri ve sürekli değişen fikirlere sahip olması olağan sayılmalıdır. Aileden daha fazla bağımsız olmak için çaba harcadığı bu dönemde ergen, arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirme eğilimi gösterir. Bireyselleşme arzusunun baskısıyla ebeveynlerle sık sık fikirsel çatışmalar yaşayabilir.

Bu dönemde ebeveynler ergenin fikirlerine saygı göstermeli ve bunu davranışlarıyla belli etmelidir. Orta ergenlik döneminde ergenin ilgi alanlarına ve arkadaş seçimlerine saygı göstermek bireye özgüven kazandırmak adına oldukça önemlidir.

İleri Ergenlik Dönemi: bu dönem artık ergenliğin yerini yetişkinliğe bıraktığı dönemlerdir. Birey duygusal ve dürtüsel yoğunluğa ayak uydurmuştur. Karşı cinsle kurulan ilişkiler ve cinsel deneyimler bu dönemde yaşanmaya başlar. Ergen bireyin kendi kimliğini oluşturması, eğitimle ilgili beklentilere odaklanmak ve yaşam amacı ileri dönem ergenliğin belirtileridir. Ebeveynler bu dönemde bireyin gelecek planlamaları ile ilgili düşüncelerine katkı sağlamalı, üzerinde baskı kurmadan aldıkları kararın artı ve eksi yönlerini bir rehber edasında göstermelidir.

Ergenlik bireylerin sosyal yaşama katılmaya başladığı dönemlerdir. Bu sebeple ebeveyn yaklaşımları oldukça hassas bir şekilde planlanmalıdır. Ankara psikiyatri klinikleri arasında uzman psikolog hekim kadrosuyla öne çıkan Madalyon Psikiyatri Kliniği, Aile ve çocuk psikolojisi konusundaki modern yaklaşımlarıyla ergenlik döneminde yaşanması muhtemel sorunların çözümüne katkı sağlamaktadır. Çocuğunuzun gelecekte yaşaması muhtemel ergenlik sorunlarına destek olmak için kliniğimizden randevu alabilir, konu ile ilgili olarak https://madalyonklinik.com/blog/ergenlik-nedir-nasil-iliski-kurulmalidir linkini tıklayarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
Tahta Kurusu İlaçlama
Yaşam
Uygun Fiyatlarla Seyyar Tuvalet Kiralama
Yaşam
Aracınızın Kozmetiği Pasta Cila
Yaşam
Bursa’nın En Donanımlı Frenci Kadrosu
Yaşam
Yeni Sistem Cihazlar ile Kaporta Sorunlarına Son
Yaşam
Maltepe Oto Servis Ayrıcalıkları ile Tanışın
Yaşam
Uzman Oto Servis Desteğinin Önemi
Yaşam
Oto Elektrik Arızalarına Profesyonel Bakımlar
Yaşam
Aracınıza Başakşehir Oto Servisten Check up
Yaşam
Taksim Kahvaltı Mekanları Arasında Zirve Mekan