Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Mide Kelepçesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Mide kelepçesi işlemi diyet, spor ve diğer Obezite tedavisi için kullanılan işlemlerin başarısız bir şekilde sonuçlanmasının ardından Obezite tedavisi uygulanan hastalara uygulanan bir işlemdir. Bu işle sayesinde kilonun yarısı işlemin gerçekleştirilmesinin ardından ilk bir yıl içerisinde giderilmektedir. Mide kelepçesi uygulaması uygulanması için kişinin olması gerektiği kilodan 40 – 50 kilo kadar fazla olması gerekmektedir. Laparoskopik ameliyat tekniği ile gerçekleştirilen bu işlemde mide kelepçesi yaklaşık 1 saat içerisinde yerleştirilmektedir. İşlemin gerçekleştirilmesi için ameliyat olacak hastaya anestezi uygulanır ve daha sonrasında karın bölgesine birkaç kesik atılarak giriş sağlanmaktadır. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci 1 ya da 2 gün arasında değişmektedir. Mide kelepçesi işleminde takılan kelepçe metal ya da metal türevlerinden üretilen kelepçelerden değildir. Takılan kelepçe hastanın karın bölgesine açılan minik kesiklerden içeriye alınmaktadır. Yemek borusu ile midenin birleşim noktasında yer alan kısıma bir kemer gibi sıkılarak yerleştirilmektedir. Sıkılan alanda oluşan küçük kısıma gelen gıdalar mideye yavaş yavaş aktarılmaktadır. Besinlerin ilerleme hızı çok düşük olduğundan mide kelepçesi işlemi gerçekleştirilen hasta çok kısa bir sürede zayıflamaya başlar. Yavaş ilerleyen besinler sayesinde hastaya uzun süreli tokluk hissi sağlanır ve bu nedenle çok sık yemek yeme ihtiyacı duymazlar.

Mide Kelepçesi İşlemi Kimler İçin Uygundur?
Mide kelepçesi işlemi yaptıracak kişilerin 18 – 65 yaş aralığında olması gerekmektedir. İşlem yaptıracak kişinin vücut kitle indeksi en az 40 olmalı ve işlem için engel oluşturacak bir problemi olmamalıdır. Mide kelepçesi işlemi için uygun olan kişiler olması gereken kilosundan kırk kilo fazla olan kişilerdir. 18 yaşından küçükler için mide kelepçesi işlemi yapılabilmesi için ebeveynlerinden resmi bir onay alınması gerekmektedir. Onay alınması halinde diğer özelliklere de uyuyorlarsa mide kelepçesi ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Vücut kitle indeksi 40’ın altında kalan ama 35 ve yukarısı olan kişiler mide kelepçi ameliyatı olabilmektedirler. Bu hastalara mide kelepçesi takılabilmesi için obeziteye ek olarak başka bir hastalıklarının da olması gerekmektedir. Aşırı kilo sebebiyle şeker ve tansiyon hastalığı olan kişiler mide kelepçesi ameliyatına uygun kişiler arasında yer almaktadırlar. Kronik ve önemli hastalıkları olan kişilerin mide kelepçesi ameliyatı olabilmesi için değerlendirmeler yapılması ve hastanın düzenli olarak takip edilesi gerekir. Bu değerlendirmelerin ardından doktor onayı alan hastalar mide kelepçesi ameliyatı olabilirler.

Mide Kelepçesi Nasıl Takılır?
Mide kelepçesi takılma işlemi bir saat ya da daha kısa süren bir cerrahi işlem olarak bilinmektedir. İşlem yapılırken hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Karın bölgesine açılan birkaç kesik sayesinde silikondan üretilen kelepçe mide ve yemek borusunun bağlantı noktasına ulaştırılır. İşlemi gerçekleştirirken kullanılan teknolojik aletler sayesinde kelepçe mide ve yemek borusunun bağlantı noktasına yerleştirilir. Takılan kelepçeye bağlı bir balon bulunmaktadır. Bu balon şişirilerek hiçbir yere zarar vermeden daraltma işlemi gerçekleştirilir. Midenin girişinde gerçekleştirilen bu daraltma işlemi sonucunda yiyeceklerin mideye yavaş bir şekilde inişi sağlanır. Bu işlemin gerçekleştirilmesiyle hasta uzun süre tokluk hissi yaşadığından daha az yemek yeme ihtiyacı duyacaktır. Alınan kalori azaldığı için hasta kısa süre içerisinde zayıflamaya başlar. Mide kelepçesi yerleştirilirken atılan kesikler minik boyutlarda olduğundan çok kısa bir sürede iyileşecektir. Mide kelepçesi ameliyatından sonra normal şartlarda hastalar bir gün içerisinde hastaneden taburcu olmaktadırlar. Bazı hastalar için taburcu olma süresi iki günü bulabilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak taburcu olma işlemleri yapılmaktadır.

Mide Kelepçesi Takıldıktan Sonra Süreç

Mide kelepçesi işleminden sonra kişiye özel hazırlanan diyetler ve egzersiz programlarına uyarak kilo verme hızını arttırmanız gerekir. İlk altı ay içerisinde her ay rutin kontroller için doktor tarafından takibe alınmanız gerekir. Altı ay geçtikten sonra her üç ayda bir muayene olmak için doktorunuzla görüşmelerinizi ihmal etmemeniz gerekir. İşlem sonrasında oluşan kesikler kısa sürede iyileşecektir oluşan yara izleri hafif ve küçüktür. İşlem sonrasın eski alışkanlıklarınıza geri dönmeniz işlemin başarısız sonuçlanmasına sebep olacağından sağlıklı beslenmeli ve verilen diyetin kurallarına uymalısınız. Mide kelepçesi takıldıktan sonra çok fazla besin alınırsa mide bulantısı ve kusma gibi durumlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Mide kelepçesi işleminden sonra kabızlık problemi ve yetersiz mineral alımından kaynaklı saç dökülmeleri gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. Mineral ve vitaminlerin dengelenmesi için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Ameliyat sırasında atılan dikişler işlemden on gün sonra alınabilmektedir. Mide kelepçesi işleminden sonra sizin için özel hazırlanan diyet ve egzersiz listesine harfi harfine uymanız gerekir. İşlemden sonra ilk bir yıl içerisinde fazla kiloların neredeyse yarısını verebilirsiniz. Kilo verme hızını arttırmak için doktorun verdiği tavsiyelerin tamamına uymanız gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde verilen kilolardan sonra şikâyetlerinizden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Diz ağrısı, kolesterol, tansiyon ve şeker gibi şikâyetlerden verilen kilolar sayesinde kurtulmak mümkün olacaktır. Mide kelepçesi işleminin olumlu sonuçlanabilmesi için hastanın verilen tüm tavsiyelere uyması gerekmektedir.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
Spor Çantasında Mutlaka Olması Gereken 5 Özellik
Yaşam
Doğal Taşlı Gümüş Takı Nasıl Olur? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık
Apikobal Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Teknoloji
Mobil Ödeme Bozdurma Nedir?
Yaşam
Tahta Kurusu İlaçlama
Yaşam
Uygun Fiyatlarla Seyyar Tuvalet Kiralama
Yaşam
Aracınızın Kozmetiği Pasta Cila
Yaşam
Bursa’nın En Donanımlı Frenci Kadrosu
Yaşam
Yeni Sistem Cihazlar ile Kaporta Sorunlarına Son
Yaşam
Maltepe Oto Servis Ayrıcalıkları ile Tanışın