Devasa toprakları ve soğuk iklime sahip yapısıyla Rusya Türkiye’nin gıda alanındaki en büyük müşterilerinden biri olma konumunda bulunuyor. Türkiye ise Rusya’dan en çok enerji alanında ürün ve hizmet alımı yapıyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 9 milyar doları aştı
Türkiye ve Rusya arasında ticaret hacmi her geçen yıl daha daha da yükseldiğini söyleyen Boris Volfman, "2020 yılının Ocak-Nisan dönemini kapsayan ilk dört aylık süreçte iki ülke arasındaki ticaret hacmi 7,5 milyar dolar seviyesindeydi. 2021 yılının aynı döneminde ise ticaret hacmi 9,1 milyar dolara ulaşmış durumda. Elde edilen verilere bizlere gösteriyor ki iki ülke arasındaki ticaret hacmi karşılıklı dostane ilişkiler sürdüğü müddetçe hızla gelişmeye devam edecek." dedi.
İki ülke birbiri için vazgeçilmez ortak konumunda
Türkiye ve Rusya arasında gelişen ticari ilişkilere ve ekonomik ilişkilerin geleceğine dair değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman, “Türkiye ve Rusya birer güç konumundaki ülkeler. İki ülke de belirli alanlarda birbirine göbekten bağlı konumda bulunuyor. Türkiye Rusya’ya özellikle gıda alanında ihracat gerçekleştirirken enerji alanında da ithalat gerçekleştiriyor. Türkiye aynı zamanda Rus vatandaşları için mükemmel bir turizm cenneti olarak görülüyor. Fiziki yakınlığı, vize problemi olmaması, güzel plajları ve yılların alışkanlığı sebebiyle Rus turistler Antalya ve çevresine yoğun ilgi gösteriyor." İfadelerini kullandı.
Tarım ürünleri ihracatçıları için Rusya mükemmel bir pazar
Ticari ilişkilere Türkiye tarafından bakıldığında ise özellikle tarım ürünlerinin ihracı için Rusya mükemmel bir pazar konumda olduğunu hatırlatan Boris Volfman, "Başta domates, turunçgiller ve fındık olmak üzere pek çok gıda ürünü Türkiye’den Rusya’ya ihraç ediliyor. İkili ilişkilerin bu şekilde gelişerek devam etmesi durumunda kısa süre içerisinde ticaret hacmi çok daha ileri seviyelere gelecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri sayın Putin’in ticaret hacmi noktasında hedefleri kısa süre içerisinde 100 milyar dolara ulaşmak. 2022 yılı için yapılan tahminler Türkiye ve Rusya arasında ticaret hacminin sene sonu itibariyle 50 milyar dolara ulaşabileceğini ifade ediyor. Bu açıdan bakıldığında iki ülke liderinin hedeflediği 100 milyar dolar rakamının aslında çok da uzak olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ulaşılmak istenen ticari hedefler, kültür ve turizm alanlarındaki iş birlikleri, devam eden nükleer enerji santrali gibi pek çok etmen bizlere açıkça gösteriyor ki; iki ülke de birbiri için vazgeçilemez ortak konumunda bulunuyor. İki ülkenin iş insanları bu büyük potansiyeli iyi değerlendirmeli ve karşılıklı ticareti artıracak hamlelerde bulunmalı. Politikacılara düşen görev ise iş insanlarının önüne çıkan bürokratik engelleri en hızlı şekilde çözüme kavuşturmaktır." şeklinde konuştu.
Boris Volfman: "İhracat konusuna geri dönersek, Türkiye Rusya’ya en çok yaş sebze ve meyve ihraç ediyor. En çok ihraç edilen ürünleri sıralamak gerekirse bunlar; mandalina, limon, portakal, greyfurt ve işlenmiş fındık olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Türk tarımsal ürün üreticilerinin ve tabii ki ihracatçılarının yapması gereken iki temel şey var. Birincisi halihazırda Rusya’ya en çok ihraç edilen ürünler de ihracat oranını artırmak ve markalaşmaya eğilmek. İkinci olarak ise potansiyeli olan fakat henüz Rusya tarafından çok da rağbet görmeyen ürünlerin tanıtım çalışmalarının yapılması. Bu iki madde doğru şekilde yerine getirilebilirse ticari hacim kısa sürede daha büyük ivme kazanacaktır.” dedi.