Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Yumurtalık Kanseri Tedavisinde Isıtılmış Kemoterapi

Isıtılmış kemoterapi, yumurtalık kanserinin son evresinde olan hastalara ameliyat esnasında yapılan bir tedavi şeklidir. HİPEC olarak da bilinen bu tedavi yöntemi, ameliyat sonrasında gözle görülen kanserli doku bırakılmamış hastalarda, kalabilecek mikroskobik hücreleri yok etmeyi hedefler. Sıcak kemoterapi işlemi esnasında, doku bırakılmaz. Bu amaç ile karındaki bütün organlar da detaylı olarak incelenir.

Yumurtalık Kanseri ve Kemoterapi

Ameliyatın son evresine gelindiğinde, hasta anestezi almaya devam eder. Karın içine 4 tane dren yerleştirilir. Sıcak kemoterapi makinasında, karın içine verilecek olan kemoterapi ilaçları ısıtılır. Yumurtalık kanseri olan hastalarda oldukça etkili olan bu yöntem, olumlu sonuçlar doğurur. Karın içine yerleştirilen 4 drenden 2’si karın içine ilaçları aktarır. Diğer ikisi ise ilacın soğuk bir şekilde makineye tekrar dönmesine yardımcı olur. Kemoterapi ilaçlarının ısıtılmış şekilde karın içine gönderimi sağlanır ve 90 dakika süreyle bu işlem devam eder.

Isıtılmış Kemoterapinin Temel İlkesi ve Uygulama Yöntemleri

Yumurtalık kanseri hastalarına uygulanan bu tedavi yöntemi, oldukça etkilidir. Karın içine yayılmış tümörlerin son aşamaya gelmiş olması durumunda, sıcak kemoterapi devreye girer. Hastaların yaşam süresini artıran bu tedavi yöntemi, bütün 2süreci olumlu yönde etkiler. Bu yöntemin asıl amacı, tümör hücre sayısını azaltmaktır. Karın içine yayılan tümörlerin temizlenmesindeki son aşama sıcak kemoterapidir. Sitoredüktif cerrahi yöntem ile uygulandığında ise verimli sonuçlar elde edilir.

Her hasta ısıtılmış kemoterapiye uygun görülmeyebilir. Ameliyattan önce, kemik, akciğer gibi organlara yayılım olup olmamasına bakılır. Isıtılmış kemoterapinin uygulanması için bu organlara yayılımın olmaması son derece önemlidir. Aynı zamanda, hastanın karnının içindeki durum ve öncesinde nasıl uygulamalara maruz kaldığı da önem arz eder. Cerrahi olarak yapılan kemoterapi ve radyoterapi geçmişi olup olmadığı ısıtılmış kemoterapinin uygulanabilirliğini etkiler. Çünkü bu tedavi yönteminin fayda görecek olan hastalara uygulanabilir olması önemli bir durumdur.

Isıtılmış Kemoterapinin Amacı ve Hedefleri

Isıtılmış kemoterapi yönteminin amacı, yumurtalık ve karın zarına yayılmış olan kanser hücrelerinin yok edilmesidir. Kolon, mide, apandisit kanseri gibi karın zarı yüzeyine yayılmış olan kanserler çıkarıldıktan sonra ısıtılmış kemoterapi ile ortalama 1,5 saat karın zarı yıkanır. Yıkama işlemi ise mikroskobik kanser hücrelerini etkiler. Tedaviden karın zarına yayılan kanserler de yarar görür. Bu sayede, hastanın hastalıksız olarak bir yaşam sürmesi ve uzun sağ kalma süresine sahip olması mümkün olur. Bu yöndeki yapılan çalışmalar ise ısıtılmış kemoterapinin karın zarını kaplamış olan kalın bağırsak tümörlerinde hastaların yaşam süresini 3 kata kadar artırdığı görülmektedir.

Bilimsel çalışmalar, apandisit tümörlerinde yaşam süresinin ortalama olarak kemoterapi alan hastalarda 2-3 yıl iken ısıtılmış kemoterapi sonrasında 5-11 yılları arası uzayabildiğini göstermektedir. Umudun tükendiği kanserin son aşamasında ise sıcak kemoterapi devreye girerek, hastalığın yayılma durumuna göre uzun bir ameliyat süresi boyunca uygulanır.

Isıtılmış Kemoterapinin Yumurtalık Kanseri Tedavisindeki Rolü

Yumurtalık kanseri hastalarında uygulanabilen bu tedavi yöntemi, kanser hücrelerinin yok edilmesinde etkilidir. Sıcak kemoterapi (HİPEC), ameliyatı esnasında kullanılmaktadır. Doktor, yumurtalık kanserinin son aşamasında olan hastaya geride kalabilecek ve gözle görülemeyen mikroskobik hücreleri öldürmek amacıyla işlemi uygular. Karın boşluğuna 41-43 derecede ısıtılmış kemoterapiyi uygular. Ortalama 90 dakika süren kemoterapi uygulaması yapılır.

Bu aşamada, hastalık yükü en minimum seviyededir. Direkt olarak, tümör hücreleri üstüne verilen bu tedavi, yumurtalık kanserinin tedavi edilmesinde de umut verici bir yöntemdir. Bu yöntemin avantajları arasında; tümör hücrelerinin üstüne uygulanması ve kana karışma oranının düşük olması gibi nedenler yer alır. Bunun yanı sıra, ısıtılmış kemoterapide kanser hücrelerinin öldürülme oranı daha fazladır.

Isıtılmış Kemoterapi Hastalarında İyileşme Süreci

Isıtılmış kemoterapi için uygun hastanın seçilmesi son derece önemlidir. Her hasta bu özellikteki bir tedaviye tabi tutulamaz. Ancak yarar görecek olan hastaların bu tedaviyi alması önerilir. HİPEC sonrasında ise hastalar ortalama 3 ila 5 gün hastane ortamında kalmalıdır. Bu süreç boyunca, kanama ve enfeksiyon gibi riskler açısından hasta gözlem altında tutulur.

Hastalara bulantı önleyici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. İyileşme süreci, hastaların taburcu olmasının ardından doktor kontrolü ile devam eder. Doktor, hastanın iyileşme evrelerini takip eder. Gerekli gördüğü durumlarda ise bir takım ek tedavileri uygulayabilir.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
Bitkiler İçin Doğru Saksı Seçimi: Hangi Boyut ve Malzeme En İyi Sonuçları Verir?
Güncel
Baba-Oğul Tartışması Kanlı Bitti: Baba Hayatını Kaybetti
Yaşam
Doğanın Zarafeti - Zeynep Büyükbay Koleksiyonunda Doğal Taşların Şifalı ve Şık Dünyası
Teknoloji
Konya Römork
Güncel
Uşak Barosu'ndan TÜPRAG Kışladağ Altın Madeni İçin Açıklama: “Çevre Felaketi Kapıda"
Yaşam
İzmir Nakliyat ve İzmir Nakliye Hizmetleri
Güncel
Uşak'ta Korkutan Kaza: Devrilen Otomobildeki 2 Kişi Yaralandı
Güncel
Sobadan Zehirlenen Genç Mehmet Ali Aslan Hayatını Kaybetti
Güncel
Banaz'da Av Tüfeği Kazası Feci Sonuçlandı: Arkadaşını Öldürdü
Teknoloji
Fenobom ile Trendyol Takipçi ve Favori Satın Alma Hizmetleri