Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Pınarbaşı Halkı Taş Ocaklarını Protesto Etti; Pınarbaşı'nda Taş Ocağı İstemiyoruz!

Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesine açılmak istenen kalker ocağı için verilen ÇED kararının iptali nedeniyle açtığı davada keşif için gelen bilirkişi heyetini karşılayan Pınarbaşı sakinleri eylem yaptı.

Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesine inşa edilmek istenen kalker ocağı için verilen “ÇED Olumlu” kararı nedeniyle Pınarbaşı sakinleri bir eylem yaptı. Kalker ocağının kapanması için 2018’de Güven Madencilik’e karşı bir dava açan Pınarbaşı Belediyesi ve 15 vatandaşın hukuk mücadelesi devam ediyor. Daha önce açılan davayı kazanan Pınarbaşı sakinleri karar üzerine Pınarbaşı Belediyesi ve 15 vatandaş, bu sefer de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açtı.

Pınarbaşı beldesinde açılmak istenen ve belediye ile birlikte yöre halkının ÇED iptali için dava açtığı kalker ocağının bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişi heyetini karşılayan bölge halkı “Bu toprakların sahibi biziz, yurdumuzdan vazgeçmeyeceğiz” sloganları atarak bölgede bulunan taş ocaklarını protesto etti.

Belde sakinleri de şikayetlerini dile getirirken; tonaj sınırını fazlasıyla aştıklarını ve 60-70 ton ağırlığın taşındığını belirttikleri ağır tonajlı araçların okul bölgesi gibi özellikle yavaş gidilmesi gereken bölgelerde ve diğer tüm yollarda hız sınırlarına uymadıklarını da söylediler. Özellikle patlamalar nedeniyle mağduriyetlerinin kat be kat arttığını ifade eden belde sakinleri, patlamalar yüzünden hayvanlarının ürktüğünü ve bir çok hayvanın düşük yaptığını, sağımdan kesildiğini hatta firmalar tarafından alana dökülen kimyasallarla temas eden hayvanların telef olduklarını söylediler. Patlamaların önemli ve bir diğer etkisinin de beldenin su kaynaklarına zarar vermesi olduğunu söyleyen Pınarbaşı’lılar, patlamaların şiddetli olması nedeniyle deprem etkisi yarattığı ve su kaynaklarını yok ettiğini, önceden 15 20 metre de çıkan suyun şimdi 200 metre sondaj yapılarak çıkarılabildiğini söylediler. Patlamanın yanı sıra bırandasız gerçekleşen sevkiyatlar nedeniyle oluşan toz bulutunun tüm beldeye yayılmasının da özellikle çiftçilikle uğraşan kesimi büyük zarara uğrattığını söyleyen belde sakinleri, tozların tarlalardaki ürünlerin yapraklarını kapladığını ve mahsülün gelişimini engellediğini ifade ederek daha önce 300 ton civarında mahsul kaldırdıkları arazilerden artık 35 ton mahsul kaldırabildiklerini ifade ettiler. Tozlanmanın damlama sistemi ile sulama yapılmasının da önüne geçtiğini söyleyen belde sakinleri yayılan tozun damlama sisteminde borulardaki delikleri de tıkadığını ve bunun neticesinde ürünlerin su ihtiyacını karşılayamadıklarını ve mahsulün ziyan olduğunu dile getirdiler. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar nedeniyle gelecek kaygısı taşıdıklarını da dile getiren belde sakinleri, yapılanların bir beldenin sakinlerini topyekün göçe zorlamak olduğunu belirterek mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade ettiler. 


Pınarbaşı Belediye Başkanı Naci Akyürek'in öncülüğünde Pınarbaşı halkının yaptığı eyleme Sivaslı Belediye Başkanı Bahri Azatçam, Karahallı Belediye Başkanı Ramazan Kara, Selçikler Belediye Başkanı Ali Ezberci, gurbetçiler ve sivil toplum kurumu temsilcileri destek verdi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
Özkan Yalım yerel medyayı yok edeceğim derken algıları yerel medyaya teslim etti ve yerel medyayı önemsetti
Güncel
Fahrettin Tuğrul, Özkan Yalım'a gayri meşru imasında bulundu açıklamadıklarımız var açıklayacağız dedi
Güncel
UŞAK OSB DE BİR TEKSTİL FABRİKASINDA YANGIN ÇIKTI!
Yaşam
Beştaş pırlanta yüzük kaç karat olmalı?
Güncel
Hatay - İzmir seferi yapan otobüs Uşak'ta devrildi!
Teknoloji
Sosyaltabu ile İnstagram Takipçi Satın Almanın Avantajları
Yaşam
Özay Tekstil Toptan Bornoz Satışı
Güncel
Parayı veren (bağış) imar değişikliğini hak etmiş oluyorsa biz de alalım yeşil alanı sonra belediyeye bağışta bulunup imara açtıralım
Yaşam
Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Kadın Sandalet Modelleri
Yaşam
Çam Fıstığı Fiyatı Doğal Lezzetin Bedeli