Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Av. Mehmet Karakoç Sivas Kongresinin 105. Yılı Nedeniyle Uşak Belediye Meclisinde Günün Anlam ve Önemine dair açıklamada bulundu!

Uşak belediye meclisi Eylül ayı meclis toplantısının üçüncü günü yapılan kapanış toplantısı 4 Eylül 2024 tarihinde yapılarak tamamlandı. 4 Eylül’de yapılan meclis toplantısı Sivas Kongresi gününe denk gelmesi nedeni ile önce bir sinevizyon gösterimi gerçekleşti ve  Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Grubu adına Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Av. Mehmet Karakoç söz alarak bir konuşma yaptı.

Sivas Kongresinin 105. Yılı nedeniyle söz alan Karakoç, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın gençlik yıllarından beri düşündüğü, seslendirdiği ve en önemli mesele olarak gördüğü "milli egemenlik" ve "milli irade" kavramlarının devlet hayatına yansıtılmaya başladığı kongre olarak önemine dair bir açıklama yaparak Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Grubu adına Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına , Sivas Kongresi delegelerine, ve milli mücadele kahramanlarına rahmet ve minnetlerini bildirdi.

Grup Başkanı Av. Mehmet Karakoç’un yaptığı konuşmanın ardından Uşak Belediye Meclisi üyeleri uzun süre ayakta alkışladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Av. Mehmet Karakoç’un yapmış olduğu açıklama;

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kurulmasına giden yolun , temel taşlarından milli mücadelenin mihenk taşlarından Sivas Kongresi’nin üzerinden 105 yıl geçti.Bugün Sivas Kongresinin 105. Yıldönümü. Sivas Kongresi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas'ta bir araya gelmesiyle, 4 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir.

Sivas Kongresi'nde alınan kararlar, daha önce gerçekleştirilen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kapsar bir nitelik kazandırmış ve yeni bir Türk Devleti'nin kuruluşuna bir temel olmuştur; bu nedenle Sivas Kongresi'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemi büyüktür.

Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında 4-11 Eylül 1919 tarihlerinde gerçekleştirilen Sivas Kongresi ile Mustafa Kemal Paşa'nın gençlik yıllarından beri düşündüğü ve seslendirdiği, Samsun'a çıktığı andan itibaren resmi yazışmalarında en önemli mesele olarak yer verdiği "milli egemenlik" ve "milli irade" kavramları devlet hayatına yansıtılmaya başladı.

Halkın bütününü kapsayan ilk örgütsel faaliyet Sivas'ta gerçekleştirildi ve Sivas Kongresi, şekli ve içeriği itibarıyla adeta milli bir meclis işlevi gördü. Kongrede yeni seçilen üyelerin katılımıyla yurdun tamamını kapsayan Heyeti Temsiliye, ülkenin kaderinde birinci derecede söz sahibi bir kurul halini aldı, ulusal hareketin meşru organları biçimlendirilmiş oldu.

Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.

Bu vesile ile Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını , Sivas Kongresi delegelerini, ve milli mücadele kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. “

CUMHURİYET HALK PARTİSİ BELEDİYE MECLİS GRUBU

Yorumlar

Ysemin beyaz 4 Hafta Önce

Helal olsun grup başkanına .teşekkür ederiz duyarlılığı için chp grubuna.Anlamadığım diğer parti temsilcileri neden rahatsız bu durumdan bir alkış bile yok?

hakkı 4 Hafta Önce

Sayın Karakoç'u tebrik ediyorum gerçekten de ayakta alkışlanması gereken bir açıklama. Özellikle İyi Parti ve MHP meclis üyelerini esefle kınıyorum sizin demi Atatürk'le ve ülkenin kuruluş ayarları ile probleminiz var

Daha Fazla Haber
Güncel
Banaz'da yaşlı adam evinde ölü bulundu!
Güncel
Kuruluş Felsefesinden verdiğimiz taviz kadar çileye duçar olduk. Altı ilkeye sımsıkı tutunsak çok daha güçlü ve müreffeh olurduk
Güncel
Mansur Yavaş kuruluş ayarlarına dönmekten başka bir hedefimiz yok derdimiz makam değil dedi Erkan Çuhadar destekledi
Güncel
HAD NEDİR? “HADDİNİ BİL” DEMEK SUÇ MUDUR?
Yaşam
Faizsiz Ev Alma Yöntemleri: Kredisiz ve Taksitli Seçenekler
Yaşam
Starbor Çatı Yalıtımı ile Evinizi Koruyun
Güncel
Bağımsızlık ve özgürlük için savaşmaya hazır, Atatürk’ün izinde bir Türk gencinin kalbinden, büyük Türk gençliğine sesleniş…
Güncel
Değil Otel cennet vaad etsen hakkını alamayan işçinin gözünde sıfırsın ÇİMSE İŞ Sendika Başkanı Zekeriya Nazlım
Güncel
Uşak'ta Narkotik ekipleri zehir tacirlerine göz açtırmıyor, 1025 gram metamfetamin yakalandı!
Güncel
Uşak'ta şüpheli valiz paniği! Bomba imha ekibi olay yerine gelerek fünye patlattı!