Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Sağlıklı Bir Okul Dönemi İçin Göz Muayenesi Şart!

Çocukların derslerdeki düşük başarıları, uyum sorunları öğrenme kabiliyetinden değil görme bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir. Görme problemleri; okul öncesi çocukların %5-10'unu, okul çağındaki çocukların ise %20-30'unu etkiler.

Medical Park Uşak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Barış Başer, her çocuğun başarılı bir okul dönemi geçirmesi için mutlaka okul öncesi dönemde kapsamlı bir göz muayenesi yapılması gerektiğini söyledi.

3- 4 yaşına kadar mutlaka ilk muayenesinin yapılmış olmalı

Normal sağlıklı bir bebeğin ilk göz kontrolü bir yaşında yapılmalıdır. Doğumsal göz bozukluklarının erken teşhisi önemlidir. Doğumsal katarakt, göz tansiyonu, retiniblastom (göz tansiyonu) gibi nadir olarak görülen hastalıklar erken teşhis edildiğinde tedavi şansı artmaktadır.

Erken doğan ve düşük doğum kilolu prematüre bebeklerin göz problemleri daha sık olmaktadır.Prematür retinopatisi en korkulan hastalıktır ve körlüğe kadar gidebilmektedir.Bu yüzden prematüre bebekler doğduktan bir ay sonra mutlak göz kontrolü yaptırılmalıdır.

Çocuk 3-4 yaşına geldiğinde görme bozukluğu ve kırma kusurları yönünden ikinci kontrolü olması gerekir.

“Çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları; göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma, konjonktivit sayılabilir. Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar okul başarısını olumsuz etkilemektedir.”  4 yaşına gelmeden önce tüm çocukların herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka bir göz doktorunca muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr.Mehmet Barış Başer, okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce muayene edilmesinin, daha fazla geç kalmadan göz problemini tespit edebilmek ve okulda göz problemlerine bağlı öğrenme güçlüğünü önleyebilmek açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Gözün gelişimi 15-20 yaşına kadar devam eder. Yaklaşık 3 yaş civarında çocuk normal görmeye başlar. 2-3 yaşındaki bir çocuk görme eşelinde gösterdiğimiz resimlerin ne olduklarını bize söyleyebilir ve biz bu çocuğun görme keskinliği hakkında bilgi sahibi oluruz. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor.

Görme bozukluğu olan ve gözlük kullanan çocukların 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırılmalıdır. Çocuk büyüdükçe değişen göz yapısı nedeni ile görme bozukluğu takip edilmelidir.”

Göz Tembelliği Erken Tedavi Edilmelidir!

Çocuğun iki gözü arasında kırma kusuru yani gözlük numarası açısından 1 dioptri bir fark olsa bile yüksek kırma kusuru olan tarafta sürekli bulanık olan görüntü nedeniyle göz tembelliği gelişebilir. Göz tembelliği genellikle tek taraflı olmakla birlikte eğer her iki gözde düzeltilmemiş yüksek derecede kırma kusuru varsa iki gözde de göz tembelliği gelişebilir.

Şaşılıkta kayan göz işlev dışı kalır, kayan gözle görme yapılamaması sonucu göz tembelleşir. Bu nedenle şaşılığın da erken tedavisi zorunludur. Doğuştan veya çocuklukta oluşan kataraktlar ya da göz kapağı düşüklüğü gibi nedenlerle göz kapalı kalmış ve görme yapılamamışsa da göz tembelliği gelişebilir.

Göz tembelliği tedavisinde gözlük verilmesinin yanı sıra iyi gören gözün kapatılarak az gören gözün görmeye zorlanması en etkili tedavi yöntemidir. Kapama tedavisine her iki gözde görme eşit oluncaya kadar devam edilir.

Göz tembelliği olan çocuklar 3 boyutlu görmeleri ve derinlik hisleri olmadığı için büyüyünce derinlik hissi gerektiren işleri yapamazlar, bu nedenle göz tembelliğinin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir.

Unutulmamalıdır ki! Göz tembelliği tedavisine ne kadar erken yaşta başlanırsa tedaviden o kadar çabuk ve iyi yanıt alınır.8-9 yaştan sonra yapılacak tedavisinin fazla yararı yoktur.

Son olarak Op. Dr. Barış Başer, özellikle göz sağlığı acısından çocukların çok uzun saatler bilgisayar ve ekran başında vakit geçirmemeleri konusunda da uyardı.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
Uşak'ta direğe çarpan araç sürücüsü hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralı
Yaşam
Keçe ile Tanışın: Temel Malzemeler ve Kolay Projeler
Yaşam
Promosyon USB Bellek Çeşitleriyle Başarılı Reklam Çalışmalarına İmza Atın
Güncel
Gençlik kolları başkanlığına aday olduk kıymete bindi meğer gençlere bırakamayacakları kadar değerliymiş, biz yeni anladık.
Güncel
Şehitlerimizin kemiklerini sızlatmak, Şehit ailelerini yıkmak pahasına konuşan siyasiler susun ve HALKA KULAK VERİN
Yaşam
CMB Yachts'ın Zarafet ve Güç Buluşması: Fortuna Yachts
Yaşam
Spor Çantasında Mutlaka Olması Gereken 5 Özellik
Yaşam
Doğal Taşlı Gümüş Takı Nasıl Olur? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık
Apikobal Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Teknoloji
Mobil Ödeme Bozdurma Nedir?