Türkiye son dönemde yeterli denetimlerin ve iş güvenliğine yönelik önemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelen üzücü kazalarla çalkalanadursun, tüm yaşananlara rağmen yinede bunlardan ders alınmaması ve kazalara davetiye çıkarılması beklenircesine sergilenen duyarsızlık insan hayatını hiçe sayacak cinsten. Geçtiğimiz ay İstanbul'da yaşanan asansör faciasının ardından bu tür üzücü kazaların tekrarlanmaması için gerekli denetimlerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması beklenirken yetkililerce aksine bir tutum sergilenmesi de "vurdumduymazlığın bu kadarına da pes artık" dedirtiyor.
Uşak'ta yüksek katlı binaların birçoğunda üst katlara ulaşımı sağlamak için asansör sisteminin olduğu bilinmekte. Ancak bu asansörlerin ne kadarı standartları karşılıyor? Asansörlerin her yıl periyodik bakımları ve denetimleri yapılıyor mu? Kullanılması tehlikeli olan asansörlerle ilgili yetkililer ne gibi yaptırımlar uyguluyor?
Uşak'ta resmi kurumundan tutun da özel işletmelere, site ve çok katlı apartmanlara varana dek bir çok yerdeki asansörlerin kullanılması sakıncalı durumda. Birçok asansör denetimi yapılmasına ve kırmızı etiketle kullanılmasının sakıncalı olduğu belirtilmesine rağmen yinede yüksek katlara rahat ulaşım için vatandaşlarca kullanılıyor. Asansörlerin yine önemli bir kısmının ise henüz denetimi bile yapılmamış.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ve Uşak'ta hastaneler, üniversite, dersaneler, resmi kurumlar, işhanları ve apartman dairelerindeki bu tür standartların altında kalan asansörlerin kullanılmasının her an üzücü kazalarla sonuçlanabileceğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası Uşak Temsilcisi Ozan Bayık; oda olarak periyodik denetimlerinin devam ettiğini, uygunsuz asansörlerin arıza ve kusuruna göre sınıflandırılarak kırmızı, sarı ve yeşil etiketle yapıştırılarak raporla kayıt altına alındığını belirtti. Kullanılması sakıncalı asansörler konusunda ilgili kişilere belli bir süre vererek bu zaman zarfı içerisinde arızaların giderilmesi için beklediklerini ifade eden Bayık; uygunsuzluk raporunu ayrıca yaptırım konusunda da yetkili olan Belediyeye yazılı olarak bildirmelerinin yanı sıra sözlü olarak da beyan ettiklerini ancak buna rağmen Belediyenin herhangi bir çalışma yapmadığını ve cezai yaptırım uygulanmadığını gören ilgililerin de uyarılara kulak asmadığını söyledi.
Uşak'ta yaklaşık 2500 civarında asansörlü bina olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Uşak Temsilcisi Ozan Bayık, aralarında resmi kurumların da bulunduğu bu binaların yarısına yakınının kırmızı etiketli ve kullanılmasının sakıncalı olduğunu, bir o kadar da denetimi dahi henüz yapılmamış asansör bulunduğunu sözlerine ekledi.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak; son derece önemli ve hassas olunması gereken bu konuda yetkili ve ilgili makamları göreve davet ediyor; can ayıplarının yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu bu tür kazaların yaşanmaması için önlemlerin alınmasını, denetimlerin yapılmasını ve kullanımı sakıncalı asansörlerin arızaları giderilene dek yetkililerce kullanıma kapatılmasını temenni ediyoruz.
Canını Seven Bu Asansörlere Binmesin!
Canını Seven Bu Asansörlere Binmesin!
Uşak Haber Merkezi Editorİstanbul'da meydana gelen asansör faciasının üzerinden çok geçmemesine rağmen binalardaki asansörlere yapılan denetimlerde bir çok asansörün standartları karşılamaması ve ömrünü doldurmuş olmasına her hangi bir önlem alınmaması ve önemsenmemesi duyarsızlığı gözler önüne sererken, insan hayatının nasıl hiçe sayıldığının da göstergesi olarak karşımıza çıkmakta. Uşak'ta da benzer durumlar söz konusu. Özellikle yaşı yüksek binalarda ve kırmızı etiketle güvensiz olduğu anlatılmak istenen asansörler hala kullanılmaya devam ediyor.
Yorumlar
Ruhsat verirken neden bakılmıyor? 10 Yıl Önce
öncelikle ozan beyin iyi niyeti ve bilgisine güvenimiz sonsuz olmakla beraber benim oturduğum bina iskan aldıktan 3 sene sonra kırmızı etiket verildi. şimdi 3 yıllık asansör madem kullanıma uygun değil neden oturma ruhsatı veriliyor? bunu denetleyenler ile sonradan gelip kırmızı etiket vuranlar aynı kişile değil mi? halat ve benzeri taşıyıcı ekipman dışında kırmızı etiket vurulmasına sebep etkenler nelerdir? bu soruların yanıtlarını yetkililer verirse uşak halkı adına seviniriz. buradan da sayın uşak haber yetkililerine teşekkürler.
Rooster 10 Yıl Önce
3 yıllık binaya 2. senesinde kırmızı etiket vuruldu. i̇ki asansöre yaklaşık 8000 tl masraf edildikten sonra yeşil etiket alındı. ancak bu sene yapılan kontrollerde yine kırmızı etiket vurmuşlar. sorun ne diye sorulduğunda raporda belirteceğiz deniliyor. rapor ise bir asansör için 150 tl. resmen vatandaşı soymaya çıkmışlar. madem yönetmeliklere aykırı; niçin izin verilirken denetlemeler yapılmıyor. tamam sağlığımız için iyi bir uygulama ancak vatandaşta yolunacak kaz değil. araba muayenesi gibi her yıl standart rapor parası almak için küçük kusurlardan kırmızı etiket bas geç. madem kusuru var; söylemen için illa rapora mı yazmanız gerekli.
Özgür Kiraz 10 Yıl Önce
bir yakınım, ankara'da bu etiketleme işini yapıyor. belediyeyle alakası yok diye biliyorum ama büyükşehir için de geçerli olabilir dediğim. yeşil etiket için (binamızdaki asansörde var) iyi bir bütçe ayırmanız şart.
hakkı 10 Yıl Önce
biraz önce farkettimki adliyenin asansörlerindede hiç etiket yok galiba burdada denetim yapılmamış bi kaza bela yaşanmaz inşallah
mert akın 10 Yıl Önce
hastanemiz de yeni ama asansorleri denetimden gecmemis henüz çünkü etiketkerden burda da yok