Uşak tarihi ile ilgili çok ayrıntılı bilgiler mevcut olmasa da 1676 tarihli kayıtlarda Uşak'ın o an ki mahalleleri, köyleri o zaman ki isimleri ile tarih sayfalarına kaydedilmiş. O zaman Uşak şehir merkezinde sadece 373 nüfus varmış, şu an ise 180 bini geçen nüfusu ile Uşak Ege'nin önemli şehirlerinden biri durumunda.
Bazı köy isimleri ve mahalle isimlerinin hiç değişmediği Uşak'ta, tarihin en büyük gezginlerinden biri olan Evliya Çelebi'de çok önemli bilgiler vermiş.
1676 YILINDA UŞAK MAHALLELERİ
Sıddık,Cami-i Kebîr,Burhan Fakih,Hacı Hızır,Karhak-Kara Dede, İslice Karaağaç, Hayyam, İplik...
1676 TARİHİNDEN BU YANA UŞAK’TA BAZI KÖY İSİMLERİ HİÇ DEĞİŞMEMİŞ!
Orta Karlık- Gökce- Çarıklar- İlyaslı - Kabaklar -Kafirviran -Bozğuş -Çardak -Minde -Akkilise Kurteler -Çağırkanlar- Yakademürli -Dağyenicesi -Kordin - Akkeçilü - Onyathırlar - Sarıhalifelü Yapağılar - Kediöyügi - Yavi - Ağarmiş -Kayaağıl - Halidler - Göçer - Karacahisar - Zibe - Kokeze Asoh - Bağbaşı
EVLİYA ÇELEBİ’NİN GÖZÜNDEN UŞAK
Evliya Çelebi Uşak ziyareti sırasında Uşak'la ilgili çok önemli bilgiler kaydetmiş. Evliya çelebi'nin Uşak'la ilgili yazdıklarından satır başları şu şekilde;
Uşak'ın 80 pare köyü vardır. Senede on kese akçe hasıl olur. Bir kadı, bir şeyhül islam, bir nakit, bir kethuda, yeri ve yeniçeri serdarı vardır. İleri gelenleri çoktur. Halkı ekseriya ulema ve anka bezirganlardır.
Uşak'ın dört tarafında bayırlar vardır. Şehir içinde iki hamam vardır; birisi eski hamam ve biri yeni hamamdır. 370 dükkan, 7 han bir o kadar loca hanı ve 7 kahvesi vardır.
Uşakta Rum ve Ermeni vardır ama Yahudinin vücudu yoktur. Bu şehrin bağ ve bahçesi çoktur. Ab-ı havasının letafetinden mahbub ve mahbubesi ve aşıkları çoktur. Onun için (UŞŞAK) şehri derler. Hakikati hal bu şehre bi garüp üt diyar kimesine gelip bir iki gün mihman olsa elbette aşık olması mukarrerdir.
Cümle ahalisi çuha feraceler ve serhadli entari giyerler .Cumla ahalisi bu şehirde yün çözüp bağlıyan bir şehr-i azimdir. Gerçi küçük şehirdir amma gayet mamur şehirdir. Etraf ve esnafı abadandır.
Sanaiyatı Uşşak halısıdır. Bunların misli ancak Acem isfan'ına ve mısır şehrinde işlenebilir.Çarşı içinde insana canlar bahşeden çeşmeleri vardır.
ATAPARK CAFE'DE GEÇMİŞİN İZLERİ
Uşak'ın en önemli eğlence mekanlarından biri olan Atapark Cafe'de masaların üzerine giydirilen görsellerle Uşak tarihine ait resimleri ve bilgileri bulabilirsiniz. Atapark Cafe güncel ve eğlenceli yapısı dışında şehir geçmişine ait paylaşımlarıyla da fark yaratmaya devam ediyor.
Derleme: Kerim Çiber
Geçmişin İzlerinde Uşak!
Uşak geçmişinden günümüze, geçirdiği değişim ve tarihteki önemi ile Türk tarihine altın harflerle yazılan bir şehir. İlkler şehri olarak bilinen Uşak'la ilgili Evliya Çelebi'nin ağzından söylenen sözler, o zaman ki köy isimleri, Uşak'ın geçmişine dair şaşırtıcı bilgiler haberimizin ayrıntılarında.
19 Aralık 2014 Cuma 16:39
allah aşkına 370 dükkan, 7 han bir o kadar loca hanı ve 7 kahvesi olan bir şehirde hiç nüfus 373 olur mu. 10 kadar belki fazla mahalle sayılıyor.30 - 35 kişiden mahall mi oluşur.
yanlış bilgi var