Kültür Müdürlüğü ve Gençler Arasındaki Uçurumun Sebebi Ne?
Uşak gençliğinin ülke genelinde baş gösteren ve sürekli artış eğiliminde olan gençlerin intihar, cinayet, yaralama, madde bağımlılığı gibi kötü davranış biçimlerine yönelmesi ve bu durumun Uşak Gençliğinde ülke geneli istatistiklerinde daha yoğun şekilde gözlemlenmesi ile ilgili kaygılarımızı dile getiren yazı dizime bu haftada Kültür Müdürlüğü'nü konu etmek istiyorum. Bilindiği üzere yayımlanan önceki yazılarımda bütün yetkilileri, kurum-kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini hepberaber kaygı edinmeye davet etmiş ve kurumları ve sivil toplum örgütlerini bu yöndeki çalışmalarını inceleyen bir yazı dizisi hazırlayacağımı beyan etmiştim. Geçen yazımızda sağlık kurumları ve özellikle Uşak Tabip Odası'nı duyarsızlığı nedeniyle eleştirmiştim.
Gelelim Kültür Müdürlüğü'ne, konuya vakıf olmayan okuyucularımızın Kültür Müdürlüğü'nün bu konuyla ilgisi ne dediğini duyar gibiyim. Bu yüzden İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Çalışma Esasları Hakkındaki Yönetmelik'ten bazı alıntılar yaparak konumuz ile Kültür Müdürlüğü'nün ilişkisini öncelikle ortaya koymak istiyorum.
Yönetmeliğin 7. maddesinin ç bendinde aynen şöyle yazar: "İl'deki folklor değerlerini araştırmak, kültür faaliyetlerini yakından takip etmek, denetlemek, teşvik etmek ve gerektiğinde bu faaliyetlere rehberlik edecek çalışmaları yürütmek." Yönetmelikte belirtilen bu görevlerin Uşak İl Kültür Müdürlüğü neresindedir? Binlerce yıllık medeniyetleri göğsünde barındırmış, köklü bir tarihe ve kültürel miraslara sahip olan Uşak ilinin folklorik değerlerinin araştırıldığı bir çalışmaya acaba İl Kültür Müdürlüğü imza atmış mıdır? Hangi kültürel faaliyetleri teşvik etmiştir? Örneğin; köylerimizde ki oda kültürünün yaşatılması maksadıyla bir faaliyet gerçekleştirmiş midir? Mesela köylerde ki köy odaları ihya edilse, odada protokol üyelerinin de aralarında bulunduğu gruplar ile köylülerle birlikte olunsa ve bu kültürün yaşatılması sağlansa.
Aynı maddenin f bendinde "İl'de kültür ve turizm bilincinin geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek ve sivil toplum örgütleri, özel sektör ve üniversitelerle işbirliği sağlamak, kalkınma planları ve yıllık programları da dikkate alarak bölgenin turizm imkanlarını değerlendirmek, kamu kurum ve kuruluşları ile sektör personelinin kültür ve turizm konularında eğitilmesini planlamak ve gerçekleştirmek" il kültür turizm bilincinin geliştirilmesi için İl Kültür Müdürlüğü kaç tane proje hazırladı? Üniversite ile hiç işbirliği oldu mu? Hatta Rektörle Kültür Müdürü'nün bu yönde bir görüşmesinin olduğunu bile ben şahsen hiç sanmıyorum. Oysa sayın Rektör'ün bu türden projelere her zaman açık ve de hazır olduğunu biliyoruz. Kültür Müdürlüğü personeline yönelik bu yönde bir eğitim programı uygulanmış mıdır?
Örneğin; Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu yılki Kütüphaneler Haftasında ne türden özendirici ve dikkat çeken etkinlikler yapmıştır? (Basına yansıyan dişe dokunur bir etkinliğe şahsen ben rastlamadım.) Uşak'taki kütüphaneler zaten acınası bir halde diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde dolaştığım kütüphanede yeni çıkan yayınlardan ve kitaplardan neredeyse hiç rastlamadım. Kütüphanenin güncellenmediğini üzülerek müşahade ettim. Güncelleme demişken Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi sitesininde kurulduğu günden beri hiç güncellenmediğini düşünüyorum.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, gençleri tiyatro ve sinemaya özendirmeye matuf bir çalışma içerisine girmiş midir? Gençlere yararlı tiyatro ya da sinema filminin Uşak'ta sahnelenebilmesi için bir girişimi ya da gayreti olmuş mudur? Üniversite ya da Milli Eğitim ile ortaklaşa bir proje üretme niyetiyle hareket etmiş midir? Uşak'ın yöresel folklör oyunlarının öğretilebilmesi için herhangi bir kurs açma düşüncesi var mıdır? Kültür Müdürlüğü bünyesinde çalışan uzman personel var mı? Kaç tane yabancı dil bilen personel var?
Yazımda belirtmeye çalıştığım hususlar, yazıya sığdıramadıklarım ve yazmaktan haya ettiklerim üst üste düşünüldüğünde İl Kültür Müdürlüğü ile gençler arasında çok belirgin bir uçurum olduğu aşikardır. Kültür Müdürlüğü'nün gençlere yönelik yaptığı neredeyse hiçbir organizasyon yoktur. Yaşananlar da gösteriyor ki kurumlar ile gençlerin aralarında ki uçurumun kalkması ve kaynaşmaları şarttır.
Sonuç itibariyle gençlerimizin kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan korunması, kültür mirasımızdan beslenerek hayata daha bir umutla bakabilmelerini sağlamak, asosyal tipler olmaktan kurtulup sosyalleşmelerine katkıda bulunmak ve onları topluma kazandırmak görevini İl Kültür Müdürü'ne buradan hatırlatmak istedim.

Yazınıza %100 katılıyorum.Yıllardır koltuk doldurur ama yaptığı elle sayılır.Başlığımdaki gibi fazla yazacak bir şey yok.

kültür ve kültürsüz yani gelismemis insan beyni,mesela suudi arabta kadınların araba bisiklet kullanması yasak oyhakkı yok neden yasakdiye sorup yasakları yikamıyorsan,su... yorumun devamı.

Şerif Beyi yıllardır tanırız kendisi bir turist gelse anlaşacak kadar bile yabancı dili olmayan kentimizi temsil edebilecek bir kültür altyapısına sahip olduğunu düşünmed... yorumun devamı.

Kultur müdürlüğü Usak gençliğinden ziyade AKP kadın ve gençlik kolları ile ilgilenmekte...

Malesef Uşak kültür turizm müdürlüğü Uşak ve Uşak gençliği için birşey yapmıyor.Başka şehirlere baktığımızda hergün başka bir etkinliğin olduğunu görebiliyoruz.Bu işleri ... yorumun devamı.

Eleştiri kültürü ve edebiyatı bizde hiç gelişmediği için demokrasi bizde adeta sakat.vatandaşın cebinden ödediği vergiler çöpe gider,klaşik devlet anlayısında makamlarda... yorumun devamı.
Bu adam ak parti nin adamı değildir .ama bu adam ak partiye yalakalik yapıyor olabilir.? Kendisi Temmuz ayından önce emekli olmak zorunda partiye öyle soz vermiş.yoksa ke... yorumun devamı.