Uşaklı yaşayan halk ozanı Aşık Tolgacan vurdu saza, söylendi sözler. Hoş bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Aşık Tolgacan, sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi.
Asıl İsminiz Tolga Ediz, Âşık Unvanını Nasıl Aldınız?
Gençleri Âşık olarak yetiştirmede, Âşıklık geleneğinde çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi de usta çırak ilişkisidir. Bizde usta çırak ilişkisi ile yetiştiğimiz için ustamız olan aşık Mazlumi, ki kendisi ünlü bir ozandır. 2009 yılında bize Âşık Tolgacan mahlasını layık gördü.
Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?
1990 yılında Uşak'ta doğdum. Uşak merkez Derbent Köyü'ne bağlıyım. 2006 Ekim ayında ilk şiirimi yazdım. O dönem lise son sınıftaydım. Bir yarışma vesilesi ile şiir yazdım. Bu yarışmadan birincilikle ayrılınca şiire olan ilgim biraz daha arttı, daha doğrusu cesaretim arttı. Daha çok okumayı ve yazmayı denedim ve neticesinde başardım. 2007 yılında usta Ozan Âşık Mazlumi ile tanıştım. Kendisinden Âşıklık geleneğini öğrendim. 2009 yılında ise kendisinden "dilin bülbül olsun, yolun açık olsun" duası ile Âşık Tolgacan mahlasını alarak bu yola girdim.
Gençler İçin Bu Tarz Yarışmalar Öncülük Oluyor Mu?
Kesinlikle oluyor. Bu tarz yarışmalar vesilesi ile kendilerindeki yetenekleri fark ediyorlar. Birde ödüllendirildiklerinde daha çok cesaretleniyor ve şiire olan ilgilerini arttırıyorlar. Yazdıklarını çizdiklerini kötü deyip köşeye atıp cesaretlerini kaybetmesinler, kendilerini küçümsemesinler. Başlangıçta elbette komik olabiliyor; çünkü bizim de birçok sanatçının da öyleydi zamanında, ki biz bu eserleri gazetelerde de yayınlatmıştık. Şimdi bakıp bakıp gülüyoruz. Bunlar hiç önemli değil sadece kendimi daha iyi nasıl geliştirebilirimin gayretinde olsunlar. Neticesinde gayret edince her şey oluyor.
Aşık Mazlumi İle Olan Usta Çırak İlişkinizden Biraz Bahseder Misiniz?
2007 yılında bir albüm çıkarmıştı. Televizyonda "Baharlarına Kış Mı Değdi" şarkısının klibini izledim. Daha sonra kendisi ile iletişime geçtim. Âşıklık geleneğine yönelik hece kalıpları, şiir kalıpları v.s. öğretti. Âşıklık geleneğinden bahsedip bu geleneğin makamlarını öğretti.
Kaç Yıldır Eser İcra Ediyorsunuz Ve Kaç Tane Eseriniz Var?
2009 yılında Âşık icazetini aldıktan sonra eser icra etmeye başladım. Ancak Âşıklık geleneğinde birçok yöntem vardır bunlardan biri de rüyadır. 2010 yılına kadar eserlerim üzerinde çok düşünerek yazıyordum. Şurası nasıl olsa bunu nasıl düzeltsem diye çok düşünüyordum. Bizimde gördüğümüz bir rüya olgusu üzerine artık bu bizden kalktı ve şiir okumaya başladım. Bu artık usta-çırak ilişkisinden ziyade rüya yoluyla olmaya başladı.
Bahsettiğiniz Rüya Olgusunu Biraz Açar Mısınız?
Kerem ile Aslı hikayesi meşhurdur bilirsiniz. Kerem; Ermeni bir keşişin kızına âşık olur. Bu da rüya yolu ile olmuştur. 3’ler, 5’ler, 7’ler, 40’lar diye mertebe isimleri vardır. Kerem'e bunlar aşk badesi vermişlerdir ki bu da çok duyulmuş bir konudur. İsim olarak ta kullanılır. Üzüm, elma, ekmek veya şerbet tarzında olabiliyor. Bunu içen ya da yiyen kişi aşık ozan oluyor ama ben bunu içtim mi hayır. Benimkisi çok daha farklı bir olaydı.
Eserlerinizi Seslendiren Sanatçılar Var Mı?
Elbette var. İstanbul da büyük bir prodüksiyon şirketinde çalışan, bağlaması ile insanları mest eden Tarık Karlıdağ, 2 adet eserimi seslendirdi. Şu anda Ankara'da albüm hazırlığı içinde olan Uşaklı bir sanatçımıza da bir eser hazırladım.
Kendiniz Albüm Yapmayı Düşünüyor Musunuz?
Evet, bir albüm çalışması içindeyim ancak bu albüm olayında finansman sıkıntısı var. Burada yeri gelmişken sesimizi duyuralım; Sayın Valimiz, Belediye Başkanı ve gerekli kurumlar Uşaklı sanatçıya destek olsunlar, biz bir adım atmak istiyoruz ancak sponsor bulamıyoruz. Uşak’ta güzel eserler çıkaran ve bu çalışmalarını da hakkaniyet ile ortaya koyan sanatçılara gereken destek verilmiyor.
Maalesef daha önce bir öncülük, bir destek olmadı. Daha önce bahsettiğimiz sanatçımız ilk eserlerimi okuduğunda beni İstanbul’a davet etti. Bana “senin çok güzel eserlerin var, bunları değerlendirmelisin, mutlaka bir albüm yapmalısın” demişti. Onunla irtibata geçmiştik birkaç defa ancak bir sonuç alamadık.
Bir Şiir Kitabiniz Var; Hakkında Bilgi Verir Misiniz?
"Yürekte Bilinmez Bahar" adlı şiir kitabını çıkarma kararını almam da şu şekilde oldu; "Ne Olur Gücenme" adlı şiirimi internette bir siteye koymuştum ve 24 saate 1546 defa okunduğunu görünce diğerlerini de insanların beğenisine sunma kararı aldık. Şiir kitabım henüz yeni bir kitap; Eylül ayının 20’sinde çıkardık. 49 adet şiirimi yayınladım, aynı zaman da eserlerimden de 2 adet örnek yayınladık. Uzun zamandır aklımızda olan bir çalışmaydı. 100 adet şiirimden bir kısmını koydum. Ancak ne yazık ki gerekli tanıtımı yapamadık. Gerek salon işlerine gerekse çeşitli tanıtım çalışmalarına zaman ve maddi olanak ayıramıyoruz. Aslında bu konuda çok dertliyiz de hiç girmeyelim. Uşak'ta kitap satışları çok durgun, gerekli satışlar yapılamıyor.
Son Olarak Eklemek İstediğiniz Var Mı?
Gerek Uşak belediyesi, gerek Uşak Valiliği gerekse çeşitli devlet kurumları sanatçıyı ikinci plan gözüyle değerlendiriyor. Bazı etkinlikler yapılıyor. Örneğin; geçtiğimiz aylarda "Cumhuriyetin Aydınlığında Sanat Festivali" yapıldı elbette bu güzel bir şey ama yalnızca birkaç günden ibaret. Sanat koca bir yılın yalnızca birkaç günü icra edilen bir şey değildir.
Sanatçıya destek çıkılmalı. Küçük büyük denilmesin her yaştan sanatçının eseri dikkate alınmalı. Ben bu konuda çok muzdaribim, yaşımın küçük olmasından kaynaklı sıkıntılar çektim. Benim hakkımda hazırlanmış iki tane röportaj bir tane de kitap var. Ankara Gazi Üniversitesi hakkımda kitap, Afyon Kocatepe Üniversitesi ise yazı dizisi hazırladı. Hatta yazı dizisi hazırlayan arkadaş bir ödev çalışması yapmak için bu işe girmiş. Google'de aratırken beni bulup hocasına göstermiş. Hocası yaşım küçük olduğu için o yaşta aşık ozan olunmaz ön yargısında bulunmuş. Ancak atışmalarımızı eserlerimizi görünce öğrencisini yanımıza gönderdi. Gazi Üniversitesi "Sazın Sözün Sultanları, Yaşayan Halk Ozanları" adlı 8 ciltlik kitaba bizi de dâhil etti. Ancak Uşak halkı bilmiyor. Bu yüzden sıkıntı yaşıyoruz.
Aşık Tolgacan'ın, "Yürekte Bilinmez Bahar" adlı şiir kitabından örnekler...
Ne Olur Gücenme
Ne olur gücenme nazlı sevdiğim
Yüreğin sevdamın son hanı gibi
Kalemime dahi vermem tarifin
Aşık tolgacan’ım kederli günde
Bulurum
Çıksam enginlerden Murat Dağına
Karahallı derse bağda gülümü
Tolgacan söylersin daim sazında
ben değerli gönül dostum, değerli meslektaşım, bu şehrin parlayan yıldızlarından biri olan aşık kardeşime, ozanımıza başarılar diliyorum. çok güzel bir söyleşi olmuş. ve kendiside dile getirmiş. yaşına bakılmaksızın bu şehrin sanatçılarına destek verilmesi lazım. uşak bu konuda maalesed geri planda. biz uşağın sanatçıları olarak, genç sanatçıları olarak gerek edebiyatta, şiirde gerek müzikte bu ili en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz... aşık tolgacan bu ilin gerçekten hem sesi, hem sözü hem de sazıdır. parlayan ama hiç kaymayacak olan bir yıldızıdır. ışığın sönmesim kardeşim. ayrıca uşak haber merkezine bu siyasetin çok konuşulduğu sürekli gündemdem olduğu dönemde sanata, sanatçıye ve sanat eserine yer verdikleri için şükranlarımı sunuyorum...