Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Gazeteci Erkan Çuhadar Uşak'taki seçim sonucu tahminlerini ve Ak Partiden kopan oyların hangi partilere kaydığını açıkladı.

Uşak'ta sandık sonuçlar sanıldığı gibi çıkmayacak...

Bildiğiniz üzere dempremzedelerin yaralarının bile henüz iyileşmemiş olmasına aldırış edilmeksizin, hiç içimize sinmese de gündemimiz seçim bir kaç aydır ve bu pazar bütün Türkiye sandık başına gidecek nasip olursa. Uşak siyasetinden bahsedelim istedim kulislerden ve gözlemlerimden. Bildiğiniz üzere aday adaylığı süreçlerini siyasi partiler kendi içlerinde tamamladı ve Ak Parti dışında hiç bir parti de aday adaylığı sürecinde ciddi bir hareketlenme yaşanmadı. Ak Parti de kısmen bir alaka oluşur gibi oldu halkın çok az bir kesiminde. Adaylar belli oldu zaten bir avuç halk katılımı ve ilgisi vardı siyasete, listeler açıklanınca o bir avuç da dağıldı adeta ve CHP dışındaki bütün partiler dağılmış izlenimi vermekte. CHP Adayların açıklanmasının ardından şaha kalktı diyemeyiz belki örgüt anlamında ama CHP tabanı işi şansa bırakmak istemediği için adam adama markaj yolu ile çalışmalara girişti ve sessiz kahramanları çok hızlı çalıştı CHP'nin ve halk da zaten CHP'ye oy vermeye hazır. Kafa karışıklıklarının giderilmesini bekliyor veya oy verme bahanesi projeler duymak dinlemek istiyor adaylardan veya Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan.

Yalan yok Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda üzerine düşeni yaptı yapıyor diyemesek de yapmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Bir çok proje dillendirdi malumunuz kaynak gösterme konusunda pek maharetli olamasa da. Ancak Milletvekili adaylarından ve CHP Örgütünden Kılıçdaroğlu'nun izdüşümü bir yerel siyaset maalesef göremedik. Gerçi partililer işi sıkı tuttu sağolsunlar. Bir çok insan aranmasa da katıldı çalışmalara mesela hatta tanıdığım soğuk ve itici tavırlar görmesine rağmen kendi tabiri ile partinin hatırına yüzsüzlük edip, istenmediğini bile bile çalışmalara katkı sunmaya çalışan partili bile var.

Partililer işi şansa bırakmadı ve sahada herkes fert fert çalışmasını yaptı Allah'tan. Kimin yanına gitse bizden birisi, önünden de CHP'li falanca geldi sırf oy istemeye gelmiş o da diyor bu süreçte. Keza adayları da yalnız bırakmıyor CHP'liler ve en kalabalık gezen parti de hala CHP bunu da belirtmeliyim ama gerçeklerimizi de görmezden gelemeyiz. Çok daha büyük konvoylar ile gidilebilirdi her köye çünkü çağrılsa araçlarıyla katılmak isteyecek çok insan vardı. Sessiz bir şenlik havasında seçim sattı mahalli ilmek ilmek dokunabilirdi pekala oluşturulacak bağımsız ekipler ile ve CHP'nin sandıkta alacağı oy her ne olursa olsun çok daha fazla olabilirdi CHP olarak. Keza zaten herkese göre şu kesin AKP'ye aslında oy vermek istemeyen insan sayısı %70'in üzerinde ve fakat muhalefetin bu güne kadar ki beceriksizliğinin veya vitrininin kötülüğünün kendilerini bazen iktidara bazen muhalefete oy vermeye ittiğini söyleyen önemli bir kitle var oyları değişken ve hala değişebilecek. Her şartta Kemal Kılıçdaroğlu Uşak ta Erdoğan'ı geçecek oyu alacak gerçi bu neredeyse kesin. Çünkü Erdoğan'a giden oyu Sinan Oğan da ciddi anlamda kesecek ve zaten önceden Erdoğan'a oy verip bu dönem Kılıçdaroğlu na da oy verecek bir kitle de var büyüklüğünü kestiremesek de.

Konuya dönersek yine mesela Kemal Bey Twitterini Facebook'unu bile çok etkin kullandı. Sürekli siyasi içerikli mesajlar paylaştı ama aynı performansı maalesef aday arkadaşlardan da il ya da ilçe başkanından da göremedik doğrusu ve CHP tabanının sosyal medyanın etkin olarak kullanılmaması başta olmak üzere şikayeti çok açıkçası ve sahada çok daha etkin olabilirdik iyi organize edilmedi süreç diye hayıflanan ve şu seçim bir bitsin konuşulacak çok şey var diyen vefakar ve cefakar bir CHP tabanı oluşuyor özetle. Secimin ikinci tura kalacağına kesin gözü ile bakan seçmen kitlenin diğer adayları alternatif görüp denge sağlamak istemesi pek işine gelmiyor tabi CHP tabanının ve doğal olarak algı ve beklentinin birinci turda bu işi bitirmek şeklinde oluşmasını istiyor vee buna dönük çalışmalar ortaya koyuyor.

Ak Parti'de ise durum per perişan koca Milletvekili yerel gazeteciler ile sosyal medya da polemiğe giriyor. Üstelik gazeteci de AKP'li ve bu güne dek AKP'lilerin beslediği bir gazeteci. Partinin oylarının her geçen gün eridiği ve adayların da parti teşkilatının da seçim günü bir an önce gelse her geçen gün oylarımız eriyor diyerek hayıflanmakta iç sesleri ile eminim. Çünkü anketler ortada bir oy Erdoğan'a bir oy MHP'ye diyen çok Ak Partili var bazı Ak Partililer ise işi daha ileri götürüp bir oy Sinan Oğan'a bir oy MHP'ye oy verme eğiliminde.

Keza sıkı MHP'li ve iyi ülkücü diyebildiğimiz pek çok MHP'li için de Sinan Oğan iyi bir alternatif gibi görünüyor. İyi Partili olup Kılıçdaroğlu'nu içine sindiremeyenler de keza bir oy Meral'e bir oy Sinan Oğan'a diyormuş işittiğim kadarıyla. Tabii ki İyi Partiye oy vereceklerin ezici çoğunluğu bir oy Meral'e bir oy Kemal'e diyor ama bir oy Meral'e bir oy Oğan'a diyen de az değil demedi demeyin.

Özellikle MHP'ye oy verecek kitlelerin büyük çoğunluğunun Erdoğan yerine Oğan'a oy vermeyi tercih edeceği konuşuluyor. Muharrem İnce'nin partisinin dağılmış izlenimi vermesi, siyasi partiler kanununa göre yönetim listesi ile ilgili belgeleri teslim etmediği için yetki belgesi iptal edilen ve görevden alınan Zafer Partisi İl ilçe başkanlarının MHP'ye rozet takması orada birikmesi muhtemel oyları da partilere dağıttı diyebiliriz ama inanın en fazla MHP yararlandı şu ana dek. MHP dağılması beklenirken tam tersine toparlıyor hatta İyi Partiye giden bir çok emanet oyun geri döneceğine de kesin gözü ile bakılıyor. Muhammet Gür'ün eski arkadaşlarından ve geçtiğimiz yerel seçimde yanında duran insanlardan bazılarının MHP'ye oy vereceği ve Muhammet Gür'e oy vermeyecekleri konuşuluyor. Dipnot bu insanların çoğu bir oy MHP'ye bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na verecek.

Seçmeni analiz ettiğine göze çarpan sonuç şu milletin oyunu konsolide etmek artık eskisi kadar kolay olmayacak ve en göze çarpan ise halk da artık sağ sol kavramı hiç kalmamış. Tanıdığımız kolumu kessen sola akmaz diyen katıksız Doğruyol'cular bile CHP'ye oy verecek. Veya mesela İyi Parti'deki liste krizi veya Muhammet Gür ile şahsi problemleri sebebiyle İyi Partiye oy vermekten cayan birisi oyunu Ayhan Kınden'e ve aynı anda Kılıçdaroğlu'na verebilecek ve göreceksiniz bir kere AKP sanılandan fazla erimiş çıkacak ve CHP aldığı oya kendisi bile inanamayacak keza MHP ve Sinan Oğan'da.

Gerçi Ayhan Kınden rekor oy alacaklarını zaten ilan etmiş ama MHP'ye Ak Partiden çok oy kopuşu var bir kenara not alın. Peki ne olur sonuç? Daha üç dört gün var ama bana göre CHP seçimlerde; İyi partiyi de ikiye katlayacak oya erişir MHP'yi de keza. Ak Partide katlar büyük ihtimalle. Bir hafta önce kendi tarafsız anketlerinde beşinci parti çıkardığı partinin adayı ile fotoğraf verip vekilliğin hayırlı olsun abi demekle olsaydı bu işler. İnanmayla olmuyor sandıktan çıkmalı. İnanmayla olsa inandık kaç kez bu sefer sandığa AKP'yi gömeceğiz diye ama gömemedik malum. Hangi parti birinci olursa o 2 vekil çıkartır ve Ak Partide CHP'de 90 binin altında oy almazlar diye düşünüyorum Ak Partideki hızlı erimeyi çok kestirememekle beraber. Tabi her şeye rağmen 1er milletvekili çıkarma olasılığı da var üç partinin bu sefer de tabi iyi parti ki MHP mi üçüncü parti olur? Sorusuna yanıt aranmalı. Seçimden önce bir yazı daha kaleme alma planındayım sonraki yazımda görüşmek üzere.

Yorumlar