Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Bugün LOZAN Zaferinin 100. Yıldönümü ve Devlet erkanı medya ve siyaset vitrinin hiç umuru değil. Peki neden?

Bildiğiniz üzere Türk Milleti tam 100 yıl önce bu gün esaret zincirlerini kırdığını ve kendi topraklarında hür ve bağımsız yaşama hakkını kullanacağını, başta düşman devletleri İngiltere, İtalya ve Fransa olmak üzere bütün dünyaya İsviçre'nin Lozan kentinden ilan etmişti ve de dün vatanına göz diktiği için savaştığı düşmanları ile dostça ilişkiler kurma noktasında da uzlaşıp ortak bir antlaşma metninin altına imza atmıştı. 100 Yıl önce bugün bütün dünyaya padişahı olmayan Milletin seçtiği temsilcilerin kurduğu Millet Meclisince yönetilen bir devlet olduğumuzu ve dünkü düşmanlarımızla sulh edip işimize bakacağımızı ilan etmişiz ve o gün bu gündür 2. Dünya Savaşı dahil hiç bir savaşa bulaşmadan işimize bakmışız milletçe ve de Devletçe ki inşallah daha yüzlerce yıl barış ve dostluk içinde işimize bakarız Türk Milleti ve Cumhuriyet Devleti olarak. 

Ruhları şad mekanları cennet olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının şahsında bütün Türk Milletinin zaferinin ilan edildiği o kutsal günün 100. Yılındayız ama ne hikmetse ne yaygın medya ne iktidarı muhalefeti ile siyasi partiler ne de Devlet erkanı etkinlikler düzenlemedi bu güne ve haftaya dair. Herhalde Twit atarak geçiştirmeyi düşünüyor çoğu. Oysa ki panellerle sempozyumlarla anlatılması dualarla fener alayları ile zafer türküleri ile coşkuyla anılması gereken bir gündeyiz. Ancak milleti milli olan her şeyden ve ille de özgürlük ve bağımsızlık gibi söylemlerden uzaklaştırmanın üzerine bir mizansenin içinde olan medya ve siyaset camiası ne yazık ki böyle özel bir günün anısını 100 yılda yaşatma ve yaşama hevesinde olmadı. 

Ne diyelim biz de Ata'mız başta olmak üzere Atalarımızın yedi düvele karşı ortaya koyduğu askeri başarıyı siyasi bir zafer olarak taçlandırdığı bu kutlu günün 100. Yıldönümünü kendi kendimize kutlar kendi evlatlarımıza kendimiz anlatırız Lozan'ın önem ve mahiyetini insanlığın tarihsel seyri açısından taşıdığı anlamı. Gerçi Haber Türk kanalında birikimli gazeteci Eren Eğilmez'in programına konuk olan Eski (26.) Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ ilgilisi için çok yararlı bilgiler verdi sağolsun ve biz de epey istifade ettik. Hem bilgilerimizi tazeledik hem de yeni bakış açıları ve bilgiler edindik, kaçıran takipçilerime tavsiye ederim. Lütfen çoluk çocuğumuz başta olmak üzere çevremize bağımsızlığımızın ve topraklarımızın tapusu anlamına gelen Lozan barış antlaşmasını doğru şekilde aktaralım ve lütfen hiç değilse böyle özel ve anlamlı günlerde kuvvai milliye ruhunu yaşayıp gelecek nesillere aktaralım.

Yorumlar