Kira İlişkisi Hakkında Yüzde 25’lik Artış Ne Zamana Kadar Uygulanacak?
Kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı hususunda kiraya veren ile kiracı arasında ihtilaf yaşanmakta olup bu sebeple birçok olumsuz hadise meydana gelmektedir. 17 Ocak 2024 tarihinde Uşakta yaşanan kiracı ile kiraya veren arasındaki bıçaklı saldırı sonucunda 6 vatandaşın yaralanması hadisesi bunun en somut örneklerindendir. Bilindiği üzere Uşak halkının da en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi hakkaniyetsiz kira artışlarıdır. Peki bu duruma çözüm odaklı yasal bir düzenleme gelecek mi?
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kiraya verenle kiracı arasında yapılan ve taraflara hak ve sorumluluk yükleyen hukuki bir ilişkidir. Sözleşme belirli sözleşme ve belirsiz sözleşme olarak ikiye ayrılır. Belirli sözleşme gün, ay ve yıl olarak belirlenen sözleşmedir. Belirsiz sözleşme ise belirli bir süre kaydı içermeyen sözleşme türüdür. Kira sözleşmesi yazılı veya sözlü yapılabilir. Ancak bazı durumlarda taraflar arasında uyuşmazlık söz konusu olduğunda sözleşmenin çözümü ve kanıtlanması zorlaşabilir bu nedenle sözleşmenin yazılı olması tarafımızca önerilmektedir.
Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’ un %25’lik Artış Hakkında Yapmış Olduğu Açıklamada
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na 08.06.2022 tarihinde eklenen geçici madde gereği 01.07.2023 tarihine kadar kira sözleşmelerinde kira artış oranı %25’i geçmeyecek, geçmesi durumunda aşan miktarın geçersizliği hakkında geçici hüküm konulmuştu. Hükmün uzatılıp uzatılmayacağı büyük bir merak konusu olup Adalet Bakanı Yılmaz Tunç %25 kira artış oranı sınırının bir sene daha uzatılacağını açıklaması üzerine konuya ilişkin belirsizlik giderilmiş oldu. Adalet Bakanının söz konusu açıklaması ile birlikte konut kiralarında %25’lik artış sınırı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecektir.
Kira Artırımı %25 Oranından Fazla Yapılırsa Ne Olur ?
Kiraya veren kiracıdan %25’lik orandan daha yüksek bir meblağ isterse, kiracı tahliye edilebileceği korkusuyla kabul ederse, kira sözleşmesi bitiminden itibaren geçmişe yönelik olarak %25 ten fazla olan kısmı kiracı ev sahibinden tazmin edebilmesi gerekir. Şöyle ki geçici madde ile gelen düzenleme neticesinde konut kiralarında yapılabilecek azami artış kira bedelinin %25’lik kısmı kadar yapılabilecektir. %25’lik orandan daha yüksek bir artış geçici maddeye göre geçersiz sayılacaktır. Kira artışında hukuken geçerliliği olmayan kısım kiraya veren açısından sebepsiz zenginleşme sayılacak olup kiracı tarafından iadesi istenebilmelidir. Örnek verecek olursak kiracı 1000 TL kira bedeli ile konutu kiralamışsa yeni dönem kirası artışıyla birlikte kira en fazla 1250 TL olabilecektir.
Reyhan atmaca 13 Ay Önce
Maalesef hepimiz bu sorunlarla çok kez karşılaşıyoruz. Ev sahiplerinin haksız kira arttırımı biz kiracıları maddi olarak olumsuz etkilemektedir. Çoğumuz kendi haklarımızı kira artışı ne kadar olmalı? Maalesef bu konu hakkında pek bilgimiz olmadığı için haklarımızı bilmiyoruz. Yazınız kira ile ilgili haklarını bilmeyen birçok insana faydalı olacağına inanıyorum. Şöyle ki: Ev sahibi yüzde 25'lik oranından fazla kira aldığı zaman ev sahibi buna ittiraz edebilir mi veyahut sonrasında dava açarak yüzde 25'ten fazla ödediği kirayı ev sahibinden geri alabilir mi? Merak ediyoruz doğrusu. Bahse konu hakkında yazı yazma gereği duyduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.