Meteoroloji Müdürlüğüne yer mi yok? Tahtakılıç'ın evi de müze yapılmazsa Kuva-yi Milliye ruhu nasıl yaşatılacak?
Bildiğiniz üzere Uşak ili çok büyük kahramanları ve Devlet Adamlarını bağrından yetiştirmiş bir şehirdir. Küçük bir şehir olmasına karşın cesur ve müteşebbis insanların yaşaması hasebiyle İLKLER Şehri, gönlü bütün ve samimi Hak Aşıklarının yaşaması sebebiyle AŞIKLAR Şehri ve Kuvayi Milliye ateşinin ilk yakıldığı şehir olup halkı işgale razı ve mecbur etmeye çalışan Vatan Haini kaymakamı halk zoruyla görevden alıp hem Payitahta hem de işgalci Yunan güçlerine kılıç çekmesi sebebiyle de Kuva-yi Milliye şehri olarak bilinmekte ve anılmaktadır. Aşıklar şehri Uşak'ın Kuva-yi Milliye şehri olarak anılmasına vesile olan bir çok Türk aydını var gerçi Besim Atalay gibi Milli Eğitim Müdürü iken gelip Uşak'ta milli mücadeleye katılan. Hepsinin şad edilsin ruhu isimleri say say bitmez yazı uzar ama bu isimlerin en önemlisi hiç kuşkusuz İbrahim Tahtakılıç idi.
İbrahim Tahtakılç Uşak'ın Bozkuş köyünde Atatürk'ten on yıl önce yani 1871'de doğup Atatürk'ten bir yıl evvel yani 1937'de vefat etmiş bir halk ve Devlet Adamı aynı zamanda da tam bir Türk Milliyetçisi ve siyasetçidir. İstanbul'da medrese eğitimi de alıp çok ciddi dini birikime de sahip olan Tahtakılıç uzun yıllar değişik iller de ve Uşak'ta Osmanlı Devletine müftülük vazifesi de ifa etmiştir. 1908 Yılında yabancı sermaye ile kurulan yün eğirme fabrikalarına karşı çoğunluğunu el tezgahlarına dayalı halı üretimi yapan kadınların oluşturduğu protestocu grubu örgütleyen ve kaymakamın görevden alınmasıyla sonuçlanan halk hareketinin de önderi olan Tahtakılıç sadece Uşak çapında siyasi ve sosyal olaylara müdahil olmakla kalmayıp ulusal çapta gelişme ve hadiseler de söz sahibi ve öncü olmuştur. Özellikle Atatürk'ün de hayranlıkla bahsettiği ve çok istifade ettiğini söylediği Türk büyüğü Namık Kemal'den çok etkilendiği bilinen ve gerçek bir Türk Milliyetçisi olan Tahtakılıç: şeriat istemiyle başlatılan 31 Mart ayaklanmaları esnasında da bahse konu sözde şeriat isteyenlerin başlattığı isyanı bastırmak üzere kurulan harekat ordusuna da destek olmuştu. Yine Balkan Savaşlarında da 300 kişilik bir birlik oluşturarak savaşa katkı sunmuş Edirne'nin kurtarılmasında da ciddi rol almıştı.
Bir dönem Osmanlı mebusanın da Kütahya Milletvekilliği de (o zamanlar Uşak Kütahya iline bağlı) yapan Tahtakılıç Mondros antlaşmasından hemen sonra başlayan işgale karşı derhal direnişe geçmiş ve Millet vekilliğini bırakarak halkı işgale karşı örgütleme çalışmalarına katkı sunmuştu. Keza Tahtakılıç önderliğindeki Kuva-yi milliyeciler Uşak'ta Yunan işgaline halkı razı ve mecbur etmeye çalıştığı aşikar olan dönemin Osmanlı kaymakamını derdest edip hapsederek Tahtakılıç merhumu yerine kaymakam olarak atamışlar ve bu gelişmeleri hem İstanbul Hükümeti ve payitahta hem de bütün kuva-yi milliye ocaklarına telgraflar ile duyurup ilan etmişler ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya bağlılıklarını da aynı telgraflar da duyurmuşlardı. Tabi o dönem tam da kuva-yi milliye ocakların da çok başlılık olasılığının olması ve Gazi Paşaya ilk bağlılık ilanı olması hasebiyle kuva-yi milliyenin geleceği bakımından da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli önder olması bakımından da çok önemli bir misyon icra etmiştir Uşak ve adı da bu yüzden kuva-yi milliye şehri olarak anılmıştır.
Nitekim Uşak'tan ve Tahtakılıç merhumdan Tunalı Hilmi'ye ait olduğu bilinen Atatürk'ün aynen meclis kürsüsünden okuyup nutkuna koydurduğu o konuşma Nutuk eserinde de övgü ile bahsetmektedir.
Atatürk'e ait şu ifadeler aynen Nutukta geçmektedir.
“Efendiler, Uşak fedakarlığını hürmetle, takdisle yad edeceğim. Uşak’ın birçok zenginleri, bu meyanda İbrahim Bey gibi akşam çoluğunu-çocuğunu düşünmemek derecesinde büyüklük gösterenler aramızda süratle tecelli ederse ve bunlar görülürse biz galebe çalarız, bunlar olmazsa Allah korusun…”
Allah bizi korusun istiyor isek bizler Uşak olarak kendi kuva-yi milliye kahramanlarımızın haklarını teslim etmeli hem o ruhu hem de isimlerini muhakkak yaşatmalıyız. En azından bizler bu şehrin uzun yıllardır en çok okunan ve söylediğine yazdığına en çok inanılan gazetecileri olarak böyle düşünüyoruz ve bunu tavsiye ediyoruz sayın büyüklerimize ve halkımıza. İbrahim Tahtakılıç konağı 2009 yılına değin Uşak ilinde Valilik yapan Kayhan Kavas Valimizin önderliği ve gayretli çalışmaları sonucu restore edilmiş ve 6 Eylül 2011 tarihinde Sayın Kavas'tan sonra göreve gelen Valimiz Özdemir Çakacak'ın da katkıları ile dönemin İl Genel Meclisinin kararı ile müze yapılmak şartı ile İl Kültür Müdürlüğüne tahsis edilmişti ve hala bildiğim kadarıyla İl Kültür Müdürlüğüne tahsisli ama maalesef şart yerine gelmedi ve Tahtakılıç konağı müze yapılmak yerine dalga geçercesine Meteorolji Müdürlüğüne dönüştürüldü ve halen Meteorolji Müdürlüğü olarak hizmet veriyor.
Bizler Uşak haber Merkezi ekibi olarak zaman zaman konuyu gündeme taşısak da maalesef sonuç alamadık. Ben şahsen konuyu vazifeye başlar başlamaz yeni Valimiz Dr. Naci Aktaş'la paylaştım. Sağolsun Sayın Valimiz can kulağı ile dinledi beni ve tam bir Devlet Adamı vakarı içinde konuya ilgileneceğini söyledi. Önceki bir yazımda da bahsettim Sayın Valimiz yeni göreve başladı ayrı konu ama ilk anda bizler de oluşturduğu intiba umut verici yeri gelmişken belirtmiş olayım ve son derece şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olduğu net olduğu gibi çok da iyi niyetli ve birikimli de sayın Valimiz ve ben şahsen her anlamda şehre çok katkısı olacağına inandığım Sayın Valinin bu konuyla ilgileneceğine de eminim. Yine bugün kaleme aldığım ve bugün yayımlayacağım özel idare genel sekreterinin görevden alınması ve yerine vekaleten bakması sebebiyle yazımın içinde ismini geçerken övgü ile bahsettiğim ve tanımaktan duyduğum memnuniyeti ifade ettiğim Vali Yardımcımız Olgun Öner ile de konuyu paylaştım ve kendisi ilgiyle ve şevkle dinledi. Yine İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu ve belediye başkan yardımcısı Halil Aslan'da mesela konuyu tüm açıklığı ile paylaştığım ve çok sıcak yaklaşıp Tahtakılıç konağının müzeye dönüştürülmesi hususun da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyleyen isimler arasında.
Halen müze olmasını istediğimiz konakta vazife icra eden Meteoroloji Müdürümüz Faruk Elbengili ile de çok önceden konuya ilişkin sohbet etmiştik. Kuva-yi Milliye ruhunu hala yaşatan Uşak'lı Türk Milliyetçileri adına şaka yollu kendisine bu mekan zaten bizim mekanımız diyerek girdiğimiz sohbette kendisine Tahtakılıç'ın öneminden de bahsetme imkanı buldum. Müdürümüz sağolsun çok nazik ve beyefendi bir insan ve Meteoroloji Müdürlüğünün burada oluşunun bize göre özel bir nedeni yok ancak biz Valilik kararı ile buradayız ve bizim yetkimize dahil değil Meteoroloji Müdürlüğünün nerede konumlanacağını belirlemek. Devletimiz nerede derse biz orada görev yaparız gibi Devlet Adamının verebileceğine yakın bir cevap verdi ve aslında beni tatmin etti samimiyetine de inandım doğrusu. İlgili ilgisiz çok insanla görüştüm konuyu ve aslında İl Milli Eğitim Müdürüm ile de mesela veya başka daire amirleri ve siyasilerle de konuştum hemen herkes bahse konu konağın Kuvayi Milliye müzesi olarak hizmet vermesinin daha doğru olduğu hususunda hemfikir. Keza Balıkesir'de Aydın'da Çine'de Gaziantep'te ve daha birçok şehrimizde kuva-yi milliye müzeleri hizmete çoktan açıldı ve Uşak'ta bu iller arasında idi proje de ama hep olduğu gibi yetim muamelesi gördük yine vesselam ve saygılar.
İbrahim Tahtakılıç konağına dair geçmiş haberlerimizin linkini de ilgili ve YETKİLİLERİMİZİN ilgisine sunuyoruz. BAŞLIKLARA TIKLAYARAK HABERLERE ULAŞABİLİRSİNİZ;
>>>Kurtuluş Mücadelesi Kahramanımız İbrahim Tahtakılıç'ın Milli Mirasına Büyük Saygısızlık!<<<