Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

4+4+4 Eğitim Sistemi Uygulaması Bu Yıl Ertelenmeli

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkartan kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber bütün eğitim camiasında hummalı bir çalışma ve sancılı bir dönem başladı. Gerek ilkokullar ile ortaokulların ayrılması sebebi ile bina ve öğretmen yetersizlikleri ve gerekse yeni ders çizelgesi hem Milli Eğitim idarecilerini hem de öğretmenleri bunaltacağa benziyor. İşte 4+4+4'ün getirdiği sıkıntılar.

Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yakın bazı çevrelerden edindiğim bilgilere göre yeni Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, bir taraftan kadroyu, bina ve tesisleri tanıma niyeti ile geziler ve toplantılar düzenlerken bir taraftan da yeni eğitim sistemine Milli Eğitim Camiasını hazırlamaya gayret ediyor.

Önceki Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün'den miras kaldığı konuşulan sorunlar yumağı ve cemaat kadrolaşmasının sebep olduğu iddia edilen bazı kurum içi uyuşmazlıklar ve çatışmaları kucağında bulan yeni milli eğitim müdürü Ömer Bulut bu kez de bu yıl uygulamaya geçilmesi planlanan 4+4+4'ün beraberinde getirdiği sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldı.
 
Bilindiği üzere 4+4+4 sisteminin uygulmaya konması ile beraber ilkokullar ile ortaokullar ayrılmak zorunda, bu da zaten var olan bina yetersizliklerine tuz biber ekiyor gibi görünüyor. Bir çok okul mecburen sabahçı öğleci şeklinde çift öğretime geçmek zorunda kalacak gibi görünüyor. Kentte bulunan okulların, birbirine yakınlık derecesi, mahalle ve sokaklardaki öğrenci yoğunluğu, öğrencilerin evden okula geçişi sırasındaki işlek kavşak ve yollara, bina yapılarına ve yeterliliklerine kapılarının açıldığı yönlerine varana dek her şeyinin hesaplandığı şematik bir çalışma ortaya koyduğunu işittiğim Uşak Milli Eğitim'in işin üstesinden gelme azmi ve kararlılığını ve büyük oranda başarı gerçekleştirdiğini görmezden gelmek mümkün değil. Ancak bazı okullarda öğrenci velilerinin de şikayetlerinin varlığının da gözönünde tutulması gerektiği inancındayım.

Norm kadro girişlerinin ders çizelgesine göre yapılacak olması ve tayinlerin de norm kadroya göre yapılacak olması sebebi ile öğretmenlerin merakla beklediği yeni uygulamanın ders çizelgesi nihayet açıklandı. Öğretmenlerin görüşlerinin alınmadığı ve bu sebeple br çok sıkıntıyı da beraberinde getirdiği konuşulan yeni ders çizelgesinin açıklanmasının  ardından gözüme ilk etapta çarpan gariplikler şunlar:

1) Bu yıl okullarda iki tane ders çizelgesi uygulanacak. 1. ve 5. sınıflarda yeni ders çizelgesi diğer sınıflarda 2010 tarihli eski ders çizelgesi…

2) 5. sınıflarda haftalık ders saati 36 olarak uygulanacak. Diğer sınıflarda ders saati 30…Bu pratikte çok sıkıntılara sebep olacak…Mesela taşımalı öğretim yapan köylerin öğrencileri 5.sınıfların çıkmasını bekleyecek. Bu sürede o öğrencilerden kim sorumlu olacak. Ayrıca çift öğretim olması sebebi ile öğleci grubun özellikle kışın akşam karanlığına kalmak zorunda olması da veliler açısından tedirgin edici ve sorunlu olacağa benziyor.

3) 1.sınıflarda 26 saat + 4 saat serbest etkinlikler olacak.Yalnız 4 saat serbest etkinlikler velinin isteğine bırakılmış. Diyelim ki bir sınıfta 20 öğrenci var..15 veli istedi 5 veli istemedi…O dört saatte ne yapılacak.Sadece serbest etkinlik isteyenler mi okulda kalacak…o öğrenciler okuldayken diğer öğrenciler eve mi gidecek…

4) Dört saat serbest etkinlik dersini veliler istemezse o dört saatin ek dersi öğretmene ödenecek mi? Öğretmenle veliler karşı karşıya gelecek.

5) En önemlisi gelen yazıda 3 yıl içinde okulların ya ilkokul ya ortaokul olacağı söyleniyor. Yani önümüzdeki yıl bazı okullara birinci sınıf kaydı yapılmayacak. Bu yıl beraber yani hem ilkokul hem ortaokul olan okullar var. Bu okullarda görevli olan öğretmenler bu geçiş sürecinde nasıl etkilenecek. İlkokula dönüşecek olan okullardaki branş öğretmenleri ne olacak? Ortaokula dönüşecek olan ilkokullardaki sınıf öğretmenleri ne olacak?

6) Bina ve kadro eksikliğinin kapatılabilmesi için ne yapılacak? Bu konu ciddi sıkıntı olarak karşımıza çıkacağa benziyor.

Hem öğretmenlerin hem de velilerin kafaları bu ve bunun gibi sayılabilecek onlaca husus ile ilgili oldukça karışık onun için bir eğitimci olarak ben derim ki, Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamanın altyapılarını bu yıl tam anlamı ile oluşturmalı eksiklikler giderilmeli ve bu uygulama bu yıl için ertelenip önümüzdeki yıl hayata geçirilmeli.
Yorumlar

israfil yücetepe 12 Yıl Önce

* Haftada 36 saat ders demek, haftada bir gün 8, diğer günler de 7 saat ders demektir. TAMAM! * Sabahçı-öğlenci okullarda, haftada bir gün: 8 saat sabah, 8 de öğleden sonra, toplam 16 saat ders demektir. TAMAM! * Bir ders 40 dakika, teneffüsler de 5 dakika olsun. 16 saat ders 640 dakika, 16 tane de teneffüs 80 dakika yapar, bu da toplamda 720 dakika, yani tam 12 saat okul iş günü. Yani sabah 6'da ders başlasa, akşam 6'ya kadar veya 7'de başlasa akşam 7'ye kadar derslerin sürmesi gerekecektir. Beslenme saati filan yok. Aralıksız 2X8=16 saat ders. TAMAM! * Bu saatlere Uşak içinde belki uyulur da, köylerde, doğuda, İstanbul’da veya kış aylarında nasıl uyulacak? SALLA GİTSİN! * Diğer her şeyi boş verin. Sağlık bakanı Doktordan olur, Maliye Ekonomistten, Dışişleri bakanı iyi dil bilenden seçilmez mi? Sevgili Milli Eğitim Bakanımız bir "İşletme Fakültesi mezunu" olarak acaba bunları göremiyorlar mı? Sahi siz ne bekliyordunuz ki?

ahmet kara 12 Yıl Önce

sayın hocam görüşlerinize katılıyorum.Bu sene 4 .sınıf ookutan bir öğretmen olarak çok rahatsızım.Apar topar yangından kül kaçırır gibi sistem değişikliğine gidildi.hiç haberimiz yokken öğrencilere siz ortaokul oldunuz bizlerede 1.sınıf oldunuz denildi.Bizler öğrenci yetiştiriyoruz.Elimizin altındakiler ne domates ne patates.avrupa da bu sistem uygulanabilir burası almanya ingiltere değil TÜRKİYE bizi dinleyen yok hocam.bu işi uygulayacak olan bizler bertaraf ediliyorbizden başka herkes işin erbabı.Bunları çıkıp söylediğimizde de ideolojik oluyor.onlara gönül vermiş ama bu son yaptıklarıyla da hayal kırıklığına uğremış insanların sayısı az de3ğil.Veli şikayet ettiğinde de faturası öğretmene kesilmek isteniyor.Demokrasi diyorlar ama bir taraftan da hoş larına gitmeyen sözleri duyduklarında hemen soruşturmaya gidiyorlar.İnş sistem hayırlı olur ama özellikle bu sene apar topar değişiklik olduğundan 4.sınıf öğrenci ve velilerin hakkını nasıl öderler o da soru işareti

ahmet 12 Yıl Önce

SİZİN HABERCİLİK KALİTENİZE YAKIŞMAMIŞ.BİRAZ ISMARLAMA YAZI OLMUŞ.4+4+4 de MAALESEF UŞAK SINIFTA KALMIŞTIR.ANKARA ,İZMİR GİBİ BÜYÜK ŞEHİRLER GÜNLER ÖNCESİNDEN AÇIKLARKEN.USAK SON DAKİKA ÇALIŞMAYI TAMMALAMIŞTIR.ALPER GÜN BAYRAM,GÜL İLKÖĞRETİM GİBİ BİRBİRİNE ÇOK YAKIN İKİ OKUL ORTAOKUL OLARK BELİRŞNEMİŞ.BU GİBİ ÇOK ÖRNEK VAR.MAALESEF KANUNUN RUHUNA UYGUN OLARAK BİR TANE OKUL DAHİ TAMAMEN İLKOKUL YADA ORTAOKUL OLARAK BELİRLENEMEMİŞTİR.KEŞKE SİZİN YAZDIĞINIZ GİBİ KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPILMIŞ OLSAYDI...

MAHMUT ULUDAĞ ÖDP İL BAŞKANI 12 Yıl Önce

eğitide 4+4+4 le heflenen 1-eğitimin özelleştirilmesi 2-sanayide çocuk çalıştırmaın önü açılarak ucuz işgücü yaratma 3-kızların okumasının önünün kesilmesi 4-dindar ve kindar gençlik yaratmak ,oysa dindar gençliği kenan evren yarattı onlarda 10 yıldır memleketi yönetiyor.memleketin hali ortada .oysa 30 yıldır bu ülkede olmayan devrimci gençlik .ülkenin ihtiyacı

Tüm Yorumlar