Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

4+4+4 = Dert + Dert+ Dert

 Eğitimde büyük bir yenilik olarak kabul edilen 4+4+4 kesintili ve zorunlu eğitim yasası MEB’in başına çok büyük dertler açtı. Geçtiğimiz aylarda madde madde yaşanacak sıkıntıları sıralamış ve tedbir alınması gerektiğini belirtmiştik. Ancak hem bakanlık hem de il milli eğitim müdürlükleri hiçbir tedbir almadığı gibi yaptıkları uygulamalarla yeni sıkıntıların doğmasına yol açtı.

 Mart ayında norm fazlası öğretmen olmayacak, halihazırda 4.sınıfı okutan öğretmenler 5.sınıfta derslere girmeye devam edecek diyen bakanın açıklamaları maalesef gerçekleri yansıtmıyordu. Ülke genelinde bütün okullarda 5.sınıfların ortaokula alınmasıyla sınıf öğretmenleri norm fazlası konumuna düştü. Fiziki bakımdan yeterli sınıfı olan okullar kalabalık sınıfları bölerek duruma çare ararken çoğu okul idarecisi normu bir eksik girince öğretmenler norm fazlası durumuna düştü.

Özellikle Sınıf Öğretmenlerinin norm fazlası konumuna düşmesi il içi ve iller arası tayinleri de etkiledi. Geneli doğu illerinden olmak üzere sadece 7 ilin tayinlere açılmasıyla hiçbir sınıf öğretmeni istediği yere tayin olamadı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez İstanbul’a sınıf öğretmeni tayini yapılmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tayinleri dar bir zamana sıkıştırması hatta il içi tayinler açıklanmadan il dışı tayinleri başlatması nedeniyle çoğu okulda branş öğretmenlikleri boş kaldı. En büyük sorun eş durumu tayinlerinde yaşandı. Norm fazlası sınıf öğretmenleri nedeniyle asker,hakim,savcı,kaymakam eşleri başta olmak üzere sınıf öğretmenlerinin eş durumu tayinleri yapılamadı. Büyük bir baskı altında kalan Milli Eğitim Bakanlığı şimdilerde bu duruma çare arıyor. Halbuki zamanında bu norm fazlası öğretmenlerin durumuna çare üretilseydi bu sıkıntıların hiçbiri yaşanmayacaktı.

Öğretmenler büyük bir hayal kırıklığı ve tedirginlikle dolu belirsizlik içinde yeni eğitim öğretim yılına hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı atanamayan öğretmenlerin merakla beklediği ilk atama ve sınıf öğretmenlerinin norm fazlalığı sorununa çare olarak gösterilen alan değişikliği atamalarını okulların açılmasına iki hafta kala büyük bir sıkışıklık içinde yapacak.

Alan değişikliği yaparak sınıf öğretmenliğinden kendi alanlarına geçecek öğretmenlerin boş kalan yerlerine yeni tayinler yapılmazsa bu kez de çoğu okulda öğretmensiz sınıflar ortaya çıkacak. Tayinler yapılırsa bu kez atanan öğretmenlerin göreve başlamaları ekim ayını bulacağından öğrenciler mağdur edilecek ve dersler boş geçecek.

Gelelim öğrencilere ve velilere ;

Yasa çıkarken bu sıkıntılardan habersiz olan veliler eğitim öğretim yılı yaklaştıkça isyan etmeye başladı. Özellikle 66 aylık çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler hastane kuyruklarında rapor sırası bekledi. Daha 5,5 yaşında çocuklarını doktor doktor dolaştıran veliler çocuklarına bedenen ve zihnen yetersiz tanılı rapor almak için büyük bir uğraş içine girdi. Çünkü bakanlık ancak bedenen ve zihnen yetersiz tanılı raporları kabul edeceğini duyurmuştu. Bu durum daha küçük yaşta çocukların damgalanmasına neden olacağı için eğitimciler tarafından hiç de hoş karşılanmadı.

Başka bir sıkıntı ortaokula dönüştürülen okulların ilkokul kısmına yeni kayıt almaması ve Meb tarafından belirlenen en yakındaki ilkokula birinci sınıfların gönderilmesi…Daha birinci sınıfta evine uzak bir okula gitmek sorunuyla karşı karşıya kalan minik öğrencilerin yaşça büyük kardeşlerinden de ayrılması yeni bir sorunu ortaya çıkardı.

Bütün bu yaşanacakları önceden göremeyen bakanlık beşinci sınıfların ders saatlerini 36 ya çıkardı. Yani bir okuldaki 5.sınıflar haftada 36 saat ders yaparken diğer 6,7 ve 8’ler 30 saat ders görecekler….İkili öğretim yapan okullardaki 5.sınıfların sabahın erken saatlerinde okula gelip öğleci olanların gecenin geç saatlerinde eve dönmeleri gibi bir sorunu ortaya çıkaran bu duruma bakanlık çare arıyor. Halbuki ders saatlerini artırırken bunların yaşanacağını biz söylemiştik.Bakanlık bunu önceden görmeli ve tedbir almalıydı. Şu günlerde gözden kaçan başka bir husus taşımalı öğrencilerin durumu…5,6,7 ve 8.sınıfların taşımalı olarak bir servisle geldiğini düşünürsek dersleri biten 6,7, ve 8 ‘ler 5.sınıfları bekleyecek dönmek için…O bekleyiş esnasında diğer öğrencilerden kim sorumlu olacak?Ve bekleyen öğrenciler ne yapacak?Hele bir de ilkokul öğrencilerinin taşımalı geldiği okullarda dersi biten birinci sınıf öğrencisi 5.sınıfların dersinin bitmesini bekleyecek…

Birinci sınıflarda oyun ağırlıklı bir eğitim öğretim yapılacağını açıklayan ve müfredatın buna göre değiştirildiğini iddia eden bakana sormak istiyoruz…Eğer müfredat yeniyse ders kitapları neden değişmedi? Ve bu yenilenen müfredat niye şu ana kadar açıklanmadı? Maalesef yine veliler yardımcı kaynaklara yöneltilecek ve kaynaklar o tarafa aktarılacak.

            Belki de okulların açılması ertelenir ve sorunlar böyle çözülür…Okullar olmasa Maarif ne güzel olurdu diyen bakan hesabı işin içinden çıkamayan bakanlık için en güzel teklif herhalde bu olur. Şaka bir yana neresinden tutarsanız elinizde kalan yeni bir sistemle geleceğe hazırlayacağımız çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenelrimize Allah yardım etsin….

Yorumlar

eğitimci 13 Yıl Önce

4+4+4 YASASI ÇIKARDILAR İŞLERİN İÇİNDEN ÇIKAMADILAR 1.SINIFA YAŞTAN DOLAYI OKULA BAŞLAMI ZAMANI TAM BİR KAOS VELİLER TEDİRGİN ARTI SINIF ÖĞRTEMENLERİN DURDUMU BELİRSİZ UŞAK MİLLLİ EĞİTİMİN BİLE NORM FAZLASI SINIF ÖĞRETMENLERİ İLE İLGİLİ ATAMA ÇALIŞMASI HENÜZ YOK YAZ TATİLİ BİTTİ UŞAK ÖĞRTEMEN ATAMAYA BAKAN İLGİLİ MÜDÜRYARDIMCISI NE İŞ YAPAR ACABA? OKULLAR AÇILACAK KİM NEREYE ATANACAK BELİRSZİ.

öğretmen 13 Yıl Önce

YIL 2012. EĞİTİM SİSTEMİ GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ HATALARLA BİTMİŞTİR. GEÇMİŞ OLSUN..

üniversite öğrencisi 13 Yıl Önce

Allah tan bizlerin zamanında böyle bir şey yoktu dedirten olay

Tüm Yorumlar