Seçimlere az bir zaman kaldı ama CHP'de hala içten içe kaynama sürüyor. Kişisel hesapların, bencillik duygularının ön plana çıktığı çok net göze çarpan CHP'liler birbirleri ile uğraşmaktan, birbirleri aleyhinde konuşmaktan iktidar partisine muhalefet etmeyi adeta unutmuş durumda. İşte Uşak'ta CHP Kulisleri...
Cumhuriyet Halk Partisi bilindiği gibi geçtiğimiz genel seçimler öncesi bir ön seçim süreci yaşadı. Çok sayıda milletvekili aday adayının ön seçime katılması, ön seçimlerin üye bazlı yapılması ve ön seçimden çıkan sonuca göre Milletvekili aday sıralamasının belirlenecek olması örgütte ciddi bir hareketlilik yaşanmasına sebep olmuştu ve örgüt bu hareketliliğini hiç yitirmeden seçimlere katıldı.
Seçimlerden Uşak'taki oyunu artırarak çıkan CHP Örgütü seçimin ardından girilen kongre sürecinde de hareketli bir dönem yaşadı. Ancak kongreden bu tarafa CHP adeta kaynayan kazan oldu ve ciddi bir durağanlık dönemine girdi. CHP örgütünün son bir yılda medyada kaç kez yer aldığına kaç kez aktivite gerçekleştirdiğine ya da kaç kez bir ilçe ya da köy ziyareti yaptığına bakılırsa ve bu İsmail Demirel dönemi ile ya da daha da önceki dönemler ile kıyaslanırsa bahsettiğim durgunluk çok net ortaya çıkacaktır.
Bu durgunluğu ve sebeplerini irdelemeden önce, CHP'nin kongre sürecinde yaşananları bir hatırlayalım istedim. Bilindiği gibi CHP Merkez İlçe kongresi öncesi delege seçimleri sürecine girdi. Üç ayrı listenin yarıştığı delege seçimlerinde İsmail Demirel, Fuat Yılmaz ve Mustafa Aydın ekipleri ile birlikte liste çıkarttı ve delege seçimleri yapıldı. Delege seçimlerini açık ara farkla kaybeden ve Fuat Yılmaz ve İsmail Demirel'den çok daha az delege yazılmasını sağlayabilen Mustafa Aydın'ın aday gösterdiği Filiz Bilen yapılan kongre de süpriz bir şekilde ipi göğüsleyerek Merkez İlçe Başkanı oldu. Merkez İlçe'de delege olan çok sayıda ismin İl Delegesi adayı olarakta yazıldığı Filiz Bilen'in listesi üç adayın yarıştığı kongrede en fazla oyu alarak ipi göğüsledi. Ardından yapılan İl Kongresinde ise Bülent Horasan İl Başkanı oldu.
Bu süreçte özellikle Merkez İlçe Kongresi öncesi ya da hatta delege seçimleri öncesi CHP'nin eline büyük bir fırsat geçmişti. Milletvekili olan Dilek Akagün Yılmaz İsmail Demirel'in etrafındaki gençler ile Fuat Yılmaz'ın etrafındaki gençleri bir araya geitrip tek liste yapılmasını sağlasaydı, bugünkü CHP gerçekten de çok farklı olurdu. Ancak gerek Fuat Yılmaz'ın hırsı ve partiyi kimseye teslim etmek istemiyormuş gibi anlaşılan tavırlar içine girmesi, gerekse İsmail Demirel'in ekibinin gücüne güvenerek aşırı bir özgüven sergilemesi ve gerekse bazı isimlerin fitne üretim merkezi gibi çalışarak olası bir birliğin önüne duvar örmesi sonucu istenen ve beklenen olmadı. Böylece CHP'de kongre süreci kimsenin anlamlandıramadığı şekilde sonlandı.
Kongrenin ardından günümüze gelecek olursak, İl örgütü ve Merkez İlçe Örgütü birbirleri ile uyum içerisinde çalışamadığı gibi Milletvekili ile de bir türlü anlaşamadılar. Göstermelik bir araya gelmeler olsa da bu pozların samimi olmadığı bütün örgüt tarafından gözlemlendi. Gençlik ve Kadın Kollarında da farklı sıkıntılar yaşandı. Kadın Kolları Merkez İlçe ile iyi anlaştı ama İl Örgütü ile problemliydi, Gençlik Kollarında ise Merkez İlçe, Gençlik Kollarına adeta bir alternatif oluşturma çabasına girdi. CHP'de bir ara Fuat Yılmaz'ın partiden ihraç edilebileceği bile kulislerde yankılandı. İl Başkanı Bülent Horasan eleştirilere tahammülsüz davranıyordu ve CHP kulislerinde şu eleştiri dönüyordu: İl başkanı adeta Horasan duvarı gibi tesir ve nüfuz etmek imkansız.
Belediye başkanlığı seçimleri sürecine girildiği şu günlerde CHP'de bir ön seçim kavgasıdır sürüyor. İl Başkanı Bülent Horasan'ın bu hususta güven vermediği gözlerden kaçmazken, tabanın büyük çoğunluğu fikrilerinin sorulması gereğinden hareketle de olsa ön seçim istiyor. Ancak Horasan'ın kapalı kapılar ardında ön seçimin olmasını önleyecek nitelikte konuşmalar yaptığı ve ön seçimi istemediği yönündeki konuşmalar parti tabanını aşırı derecede rahatsız etmekte. Fuat Yılmaz'ın ise parti binası yerine kendi bürosunu çalışma alanı olarak oluşturmak istediği ve fevri çıkışlar gösterdiği için eleştiriler aldığı bilinmekte. Eşme'de de durum hiç içi açıcı değil. Eşme İlçesinde İl Genel Meclisi üyesi olan Ekmel Şahin'de seçim sürecine girilen kadar Uşak İl Başkanının başını ağrıtacağa benziyor.
Gelinen sonuca bakıldığında aslında yıllardan sonra ilk defa belediye seçimlerini kazanma fırsatı önünde duran CHP'nin bu fırsatı kişisel hesaplar uğruna tepmek üzere olduğunu konuşan taban herkese tepkili. Birliğin ve beraberliğin oluşması sağlanabilir mi? Yoksa yine CHP hizipçilikler ve enaniyet kokan tavırlara bir seçimi daha kurban mı edecek? Ön seçim isteme hususunda tabanın sesini İl ve Merkez İlçe Örgütü Genel Merkeze iletebilecek mi? Aday Adaylığı kısırlığı yaşadığı bilinen CHP'de çok sayıda aday adayı çıkacak ve şölen havasında gerçekleşen bir ön seçimin ardından yerel seçimlere birlik beraberlik içerisinde gidilebilecek mi? Hepsini zaman bizlere gösterecek. Uşak Haber Merkezi ekibi olarak kulisleri sizler için derlemeye ve zaman zaman kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz.
CHP Uşak Teşkilatı Adeta Kaynayan Kazan
Vedat Orhan
taban 11 Yıl Önce
kongre sürecinden bu yana yaşananlar için tespitlerinizin çoğu doğru ama bazı eksiklikler var.
Doğru tespitler 11 Yıl Önce
politikanın nabzını çok iyi tutuyorsunuz uşak haber merkezi gerçekten de her haberiniz ve yazınıza dikkat ediyorum doğru tespitler yapıyorsunuz. chp il başkanı merkez ilçe başkanı kesin bu yazıyı okuyunca yine uhm saçmalamış diyecek ama yüzde yüz doğru tespitler. chp örgütü ivedi silkelenmeli akp gitmezse ülke gidiyor.
gündem 11 Yıl Önce
chp de ben olmazsam kimse olmasın mantığı olduğu sürece başarı şansı yok
banaz 11 Yıl Önce
elimize çok iyi fırsat geçmişken bu fırsatı kaçırmayalım en azında şu dönemde geçmişi ve bencilliği bir yana bırakarak ve iyi bir aday iyi bir ekip ile bu işi başarabiliriz.
TÜM CHP LİLER OKUSUN... 11 Yıl Önce
uhm nin yazısının çogu bölümüne katılmakla birlikte, seçim kazanma stratejilerini eksik yazmışlar onu tamamlayalım. işte chp yi darboğazdan çıkaracak çözüm önerileri 1. il ve ilçe yönetimi sn vekilin destekçisi olmalı, (bugün genel merkezde bile kendisine saygı duyulan bir vekile il yönetimi sahip çıkmıyorsa)ya da derhal istifa etmelidir. 2.fuat yılmaz bürosunda partiyle ilgili hiç bir aktivite yapmamalı, partililer partiyle ilgili sorunlarını parti merkezinde tartışmalıdır. fuatın büros mimarlık bürosudur ve partiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. 3.fuat yılmaz daha önceki dönemde partinin belediye başkan adayı olmuş ve parti tarihinde ez az oyu o dönem almıştır. başarısız olan birinin güdümünde olan bir partiden başarı gelmez. 4.belediye aday adayları mutlaka tarafsız hilesiz, işbirliksiz bir ön seçimle belirlenmeli, genel merkezde oluşturulacak gözlem heyeti kontrolünde seçimler yapılmalı, bir takım ayak oyunları içerisinde olanlar derhal partiden uzaklaştırılmalıdır.