Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Miraç Kandili'nde Neler Yapmalıyız.Miraç Gecesini Nasıl Değerlendirebiliriz.

Miraç Nedir? Nasıl Vuku Bulmuştur?

Miraç hadisesi, İsra Suresi’nin ilk ayetinde şöyle ifade edilmektedir:
“Kendisine ayetlerinden bir kısmını göstermek üzere kulu Muhammed’i bir gece Mescidi Haram’dan çevresini bereketlendirdiği Mescidi Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” ( İsra suresi: 17/1.)

Hadisi Şerifte, bu geceye önem verilmesi hatırlatılmaktadır.
“Recep ayında bir gün ve bir gece vardır ki o günü oruçla, geceyi dahi namazla geçirir ise kendisine 100 sene; geceleri namaz kılanın gündüzleri de oruç tutanın sevabı verilir.” O gün Recep ayının bitiminden üç gün evvelki gün ve gecedir. (Gunyet’üt–talibin / sayfa 553)

Peygamberimiz (sav)a Miraç Gecesi Verilen 3 Müjde Nedir?

–Elli vakit namaz sevabına denk, beş vakit namaz verildi.
–Bakara suresinin son ayetleri verildi.
–Peygamberimiz (sav)ın ümmetinden olup da, Allah’a şerik koşmayanlardan Mukhimat bağışlandı.
Mukhimat; insanı Cehenneme sürükleyen büyük ve tehlikeli günahlar, demektir

Miraç ve Namaz İlişkisi

Miraçla birlikte yeni yol haritaları ve müjdeler geldiğine göre, bize düşen o hediyeleri baş tacı ederek sıkıntılarımızdan kurtulmanın çarelerini araştırmaktır.
Özelliklede miraçla beş vakit kılınması farz olunan namaza dikkat etmek zorundayız. Çünkü  “miraçla namaz birbirini tamamlayan” iki unsur olarak önümüze konulmuştur. Hz. Peygamber “Namaz Müminin miracıdır” sözüyle bu gerçeği işaret etmiştir.

Namazda Okunan Tahiyyatın Sırrı..


Namazın içinde gizlenen sırlardan biride tahiyyattadır. Kıldığımız namaz sayesinde her tahiyyat oturuşunda okuduğumuz “ettahiyyatü lillahi” sayesinde miraçtaki Allah ve Resulünün selam faslını (farkında mıyız bilmem ama)   canlandırıyoruz. Eğer bu tablonun hayaliyle namaz kılmaya çalışabilsek; bir parçada olsa huşuyu yakalayabiliriz kanaatindeyim.
“Bu tahiyyât, Hz. Muhammed (s.a.s)’in Mirac gecesinde Yüce Allah ile yaptığı selâmlaşmasıdır. Allah ile onun arasındaki mesafe, iki yay kadar yahut daha az kalınca (en–Necm, 53/9), Allah’a selâmlarını şöyle arz etti:
“Bütün dualar, senalar, malî ve bedenî ibadetler, mülk, azamet Allah’a mahsustur.” Yüce Allah şöyle mukabele etti:
“Ey Peygamber! Selâm sana. Allah’ın rahmet ve bereketi senin üzerine olsun” Hz. Muhammed (s.a.s) şöylece yeniden söz aldı:
“Selâm ve esenlik bize ve Allah’ın Salih kullarının üzerine olsun.” (Muhammed Hamidullah, İslâm Peygamberi, İstanbul 1972, 1, 106), 
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terk eden âsî ve fasık olur.

Miraç Kandilini Nasıl Deerlendirebiliriz..

Öncelikle bu gün ve geceleri bize Allah’ın bir lütuf ve merhameti olarak görüp, diğer gecelere nazaran daha uyanık ve ibadet yoğunluğu ile değerlendirmemiz lazımdır. Hediyenin sahibine yapılacak en edepli davranış; hediyelerin baş tacı edilmesidir.  “Bu gece en az bir günlük kaza namazı kılmak, günahlarımıza tövbe etmek, bakara suresinin son iki ayeti olan “Ameneresuli” ayetlerini okumak çok faziletlidir”

Bu gece, namazla alakamızı yeniden gözden geçirmemiz gerekmektedir. Kılmayan kardeşlerimiz, namazlarını kılmaya; namazlarında eksikleri olan kardeşlerimizin, eksiklerini tamamlamaya gayret etmelerini tavsiye ederiz. Peygamberimize(sav) bol bol salâvat, salât ve selam okumalıyız.
Hadisi Şerifte, bu geceye önem verilmesi hatırlatılmaktadır.
“Recep ayında bir gün ve bir gece vardır ki o günü oruçla, geceyi dahi namazla geçirir ise kendisine 100 sene; geceleri namaz kılanın gündüzleri de oruç tutanın sevabı verilir.” O gün Recep ayının bitiminden üç gün evvelki gün ve gecedir. (Gunyet’üt–talibin / sayfa 553)

Allah(cc) tarafından kıymet verilen ve âşık ile maşukunun buluşmasının gerçekleştiği miraç gecesine bizde Müslümanlar olarak mutlaka kıymet vermek zorundayız. Hemen “din ıslahçıları”(!) Ne zorunluluğu var diye itiraza başlamadan izah edelim. Zorunluluğu var derken “büyük kârların, rahmet ve bereketin dağıtıldığı bir gecede kârdan zarar etmeyesiniz diyedir…”

Hem her rahmetin bir külfeti yok mudur?  Her sevginin, her iddianın bir ispatı yok mudur? Allah ve Resulünün sevgisi iddiasında bulunanlar; Allah ve Resulünün buluşması anını nasıl gafletle geçirirler.
Bayram edilmeli adeta bu gece,
Namazlar kılınmalı, secdeler uzatılmalı, tövbeler edilmeli bu gece,
Âşıklar aşkını tazelemeli, namazlar “Miraç” olmalı bu gece,
Miracın sırrına erişmeli bu gece,
Ebubekir imanlı olmalı, “o dediyse doğrudur” demeli bu gece,
Hani öncesinde hüzünlüydü, miraçla güldü yüzü bu gece,
Gülenlerden olmayı istemeli bu gece,
Mazlumlar ah etmeli, zalimin zulmü durmalı bu gece,
Karanlık geceler sabaha ermeli bu gece…
İslam dini bize gelinceye kadar geçirdiği devreleri, yaşanan olayları mutlaka bu gece olsun tefekkür etmeli, aziz vatan toprakları üzerinde bayrağımızla dinimizle yaşadığımız bu günleri bir nimet bilmeliyiz. Vatanımıza ve dinimize kast eden harici ve dâhili düşmanları bertaraf edecek bilgi ve iman gücüne erişmek için bu gün ve geceleri fırsat bilmeliyiz.
Yorumlar

Mehmet KAYA 13 Yıl Önce

herkesin miraç kandili mübarek olsun Mehmet KAYA

önce yetkililer aciklasin kutsal... 13 Yıl Önce

din sadece fakirinsanlarami.fakirleri ezip hizmetsizbirakan belediye valilik ilmeclisüyeleri özelidare yetkilileri semtin muhtari din elmaliderlilerin ama havuzlu. kirkmetrelik - sporkompleksli parklar ulasim dolmus okul .seref caddelilerin atatürk mahallelilerin cumhuriyetmahallelilerin olsun ama elmaliderede hicbirhizmetyok dinden imandan bahsedecek yetkililer insanlarkardestir esittir diyecek palavralarinizla insanlari kandirmayadevam edecekler yetkiligecinenler.birazda dini imani digersemtlere verin elmalidereye hizmetedin palavralarinizi söyleyeceginize usagi yönetennleerrrr...

sibel 13 Yıl Önce

usaklı hemşehrim böyle mübarek bir günde günde,böyle sosyal siyasal mesajlara hiç gerek yok bence kardeşlik bunu gerektirmez...hepimizin miraç kandili mübarek olsun inşallah...

haklisin ama kandirmasinlar. 13 Yıl Önce

sibel kardesim nasildinden imandan bahsedebilir halkahizmeticingelipte etmeyenler digersemtlere hertürlühizmetiedeceksin.elmalöidereye hicbirhizmetinyok yol gibi ulasim parklar okul havuz.sonrada dinkardesiyiz esitiz halkbirbirini kucaklamali nasilkucaklayacak afedersin semtinhalki hayvanyerine koyulurken. vali belediyebaskani özelidare milletvekilleri semtin muhtari neyapiyortümbuhaksizliklar olurken.göstermelik kandilmesajlari yayinliyorlar.ee semtinhalkida enayiya yutuyor saniyorlar.yutmuyoruz yetkililer halkakarsi sucisliyorsunuz semtin eksikliklerini yapin.ordaorda mesajyayinlayacaklarina semtin eksiklilk lerini yapsinlar

Ahmed 13 Yıl Önce

Tahiyyat'in Mirac'da Allah ile olan konusma olduguna dair delil nedir? Muhammed Hamidullah hangi hadis-i serife istinad etmistir? Tesekkur ederim.

Tüm Yorumlar