1-7 Ekim emzirme haftası, bende bu önemli haftada anne sütünün önemini bir kez daha hatırlatmak istedim sizlere.
Anne sütü, yeni doğanın tüm sıvı, enerji ve besin öğeleri gereksinimini karşılayan, büyüme ve gelişmesini sağlayan biyolojik bir sıvıdır. Doğumdan itibaren ilk 1-5 gün içerisinde oluşan ilk süt altın değerindedir. Bebeğin bütün bağışıklık sistemi bu süt ile koruma altına alınır. Bebeğin sarılığa yakalanma riskini azaltır.
Anne sütü her zaman steril ve bebek için uygun ısıdadır. Her annenin sütü bebeğinin ihtiyaçlarına göredir. Sindirimi kolaydır. Hastalıklara karşı koruyucudur. Bebeği alerjilere karşı korur. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler.
Anne ile bebeğin arasındaki duygusal bağın kurulmasına yardımcı olur. Bu öylesine muhteşem bir besin ki annenin doğum öncesi kilolarına dönmesine yardımcı olur. Annenin yumurtalık kanseri ve menopoz öncesi meme kanserine yakalanma riskini düşürür.
Çocuklarını emzirmek istemeyen annelerimize seslenmek istiyorum. Öylesine kutsal bir besin ki anne sütü, bebeğinize ve size yaptıklarına bir bakın muhteşem değil mi. O yüzden ilk 6 ay yalnızca anne sütü! Bebeğim susar, doymaz diye düşünmeyin asla. Sizin sütünüz bebeğinizin her ihtiyacını karşılar. Bebeğiniz emmek istedikçe lütfen onu emzirin! Kendi kurallarınızı ve saatlerinizi koymaya çalışmayın çocuklarınıza. 6 aydan sonra bir uzman desteğiyle beraber ek gıdaya geçiş yapın ve 2 yaşına kadar çocuğunuzu emzirmeye devam edin. Eğer emzirme veya sütünüz konusunda bir problem yaşarsanız hekiminize, beslenme uzmanınıza danışın.
Peki sütümüzün kalitesini arttırmak için ne yapalım?
Sağlıklı beslenin, bol su tüketin ve boş kalori kaynaklarından uzak durun. Bal kabağı, elma, kivi, turunçgiller, kayısı, yaban mersini, ev yapımı yoğurt, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, ıspanak, havuç, kırmızı biber, somon balığı süt arttıran besinlerdir. Kurubaklagilleri tüketmek içinde 24 saat önceden suya koyup, ara ara suyunu değiştirerek pişiriniz ve eğer gaz problemi yaşayacak olursanız rezene çayı tüketiniz. Ihlamur, adaçayı ve su en büyük destekçiniz olmalı. Soğan, sarımsak gibi gaz yapıcı besinleri pek fazla tüketmemelisiniz. Tadı da, gaz yapıcı özelliği de bebeğinizi rahatsız eder. Sebze ve meyvelerinizi kalıntılardan arındırmak çok önemli bu yüzden besinlerinizi sirkeli su ile yıkayınız. Tam tahıllı ekmekler, bulgur, yulaf gibi besin öğelerini tüketmeye özen gösterin. Muhakkak beslenmenizde 1 yumurta olmalı dilerseniz haşlayarak dilerseniz yağsız omlet şeklinde. Eğer çok tatlı krizi ataklarınız olursa hurma, incir veya sütlü tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Paketli ürünlerden uzak durunuz çünkü çoğunun içerisinde eklenti şeker bulunmaktadır ve bu bebeğinizle sizi olumsuz etkiler. Emzirme döneminde sigara ve alkol tüketmeyiniz. Hekiminize danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız. Beslenmeniz çocuğunuzun sağlığını, damak zevkini ve gelişimini etkileyecektir. Emziren anneler sağlıklı tercihler yapacağınız bir hafta diliyorum hepinize...