Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Avukat Mehmet Karakoç; söz konusu işletmenin diğer işletmelerde olduğu gibi UTAŞ’ın faaliyet alanına girmediğini, söz konusu devir işleminde herhangi bir kamu yararı olmadığı gibi ücretsiz bir tahsis işlemi gerçekleştiği için belediyenin ayrıca gelir kaybına uğradığı, ayrıca Kamu İhale Kurumu’Ndan da herhangi biryasal iznin alınmadan devir işleminin gerçekleştirildiğini belirterek konuyu yargıya intikal ettirdiklerini ve Belediye’nin Uşak’tan ve Uşak halkından sağladığı gelirlerle hizmete sunduğu bu yerlerin tekrardan Belediye bünyesine alınması gerektiğinin altını çizdi.
Uşak Belediye Meclisi 2015/189 karar nolu, 06.03.2015 tarihli UTAŞ'a Ayni Sermaye Artırımı konulu bir karar aldığını belirten Karakoç, CHP grubu olarak meclis kararına neden itiraz ettikleri konusunda gerekçelerini şöyle sıraladı:
“Alınan bu kararda: “…. Belediye Meclisinin 02.03.2015 tarihli toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Belediyemizin ortağı olduğu UTAŞ A.Ş.’YE 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/i maddesi gereğince ayni sermaye artırımı yapılması konusu hakkında 03.03.2015 tarihli Plan Bütçe Komisyonu tarafından alınan kararda ; Plan Bütçe Komisyonu tarafından belediyemiz işletme ve iştirakler Müdürlüğüne bağlı Kurtuluş Mah. Atatürk Bulvarı No:2/A bulunan Kafeterya UTAŞ A.Ş ye ayni sermaye olarak aktarılması konusu işletmelerin mülkiyeti belediyemizde kalmak üzere ticari işletme hakkının 5 yıl süre ile ayni sermaye olarak aktarılmasına, süre boyunca işletmenin ticari işletim hakkının Uşak Belediyesi dışında başka bir kurum,işletme ve şahıslara devredilmemesi koşulu ile, Kurtuluş Mah. Atatürk Bulvarı No:2/A da faaliyet gösteren İmparator Çay Bahçesinin, UTAŞ A.Ş.’ye" 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/i maddesi gereğince 5 yıl süre ile ayni sermaye olarak devredilmesi konusu, Plan Bütçe Komisyonu Raporunda yazılı olduğu şekilde oy çokluğu ile kabul edilmiştir.denilmektedir.
UTAŞ'IN FAALİYET ALANINA GİRMİYOR!
"UTAŞ Uşak İlinde çıkan taş madenini çıkarıp bu taşı atölyesinde işleme işi ile uğraşan ve faaliyette bulunan bir şirkettir. Bir şirkete kendi faaliyet alanı içerisine girmeyen konularda iş yapmasının beklenmesi, istenmesi ve yüklenmesi hukuka aykırı bir durumdur. Yasal değildir. Söz konusu yapılacak olan işin verimsiz olmasına, iktisadi yönden zarar etmesine sebep olur.”
KAMU YARARI GÖZETİLMEDİ!
Meclis kararı alınırken yapılan işlemin kamu yararı olup olmadığı konusunda da hiçbir araştırma ve inceleme yapılmadığını ifade eden CHP'li Karakoç, “Yine bu karar alınırken belediye ne gibi fayda getireceği konusunda bir tespit yapılmamış, aynı bağlamda bu yapılan işlemin belediyeye zarar verip vermeyeceği ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Kısacası Belediye neden bu işi yaptığına ilişkin bir çalışma yapmamış ve almış olduğu bir kararla ilgili bir gerekçelendirme yapmamıştır. İşlem yapılan yer bir kamu kurumu olup tüm halk adına bir işlem yapılmaktadır. Halkın haklarının harfiyen gözetilmesi gerekir, bunun içinde karar alınmadan önce ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir. Ortada böyle bir çalışma görülmemektedir. Çala kalem ben istedim oldu mantığı ile bir çalışma yapılması yönetim ilkelerine ve özellikle kamu yönetimi ilkelerine aykırıdır” dedi.
ŞEFFAFLIK VE KAMUYA AÇIKLIK ENGELLENDİ!
BELEDİYE BİR GELİRİNDEN DAHA MAHRUM BIRAKILDI!
KİK’TEN ALINAN YASAL BİR İZİN YOK!
SÜRE KONULMASI YASAL DEĞİL!
oldu olcak belediye başkanlıgınıda aliiiiiiiiiirıza efendiye teslim etsin nurullah efendi