Kasım ayı olması nedeniyle Bütçe görüşmelerinin gerçekleştiği Uşak Belediye Meclisi'nde haftanın son gününde gündemi gelir-gider cetveli ve harç tarifelerinin planlanması konusu meşgul etti. Üye bazında ayrı ayrı yapılan oylamada AK Partili üyeler tasarıya kabul yönünde oy kullanırken CHP ve MHP'li Meclis üyeleri ise ret yönünde oy kullandılar.
Uşak Belediyesi'nini 2016 yılı için hazırladığı Bütçe Gelir Gider tasarısı ve Harç Tarifeleri tasarısı meclis üyelerinin oylamasına sunulurken, toplamda 239 milyon 700 bin TL olarak planlanan bütçe tasarısı CHP'Li ve MHP'Li üyelerin ret oyuna karşılık AKP'Li Meclis üyelerinin kabul oyları ile meclisten geçti.
Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına açıklamada bulunarak ret gerekçelerini açıklayan CHP Grup Başkanvekili Avukat Mehmet Karakoç; hazırlanan bütçe ve performans programının 5 yıllık hazırlanan Stratejik planla uyumlu olması gerektiğini, ancak stratejik amaç ve hedeflerin genelde rutin belediye hizmetlerini içerdiğini ve yatırımlara çok az oranda yer verildiğini belirtti.
2015 bütçesine bakıldığında 2016 bütçesinde %40'lık bir artış olduğuna dikkat çeken Karakoç; gelir kalemlerine bakıldığında da toplamda %10'luk bir artış yaşandığını ve geriye kalan %30'luk kısmın nasıl karşılanacağı konusunda da somut ve gerçekçi bir projenin olmadığını, gelir bütçesinin hayali rakamlarla şişirilerek gider bütçesine denk hale getirildiğini düşündüklerini, dolayısıyla da 2016 bütçesinin 70 milyon TL'Lik bir açık verecğini ifade etti.
Şişirme rakamlardan ziyade Belediye bütçesine gelir sağlayabilecek işletmelerle bu farkın rahatlıkla kapanabileceğine de değinen CHP'li Karakoç; "tüm itirazlarımıza rağmen Belediye bütçesinden büyük gelir kayıplarına yol açacak şekilde, Kayaağıl Termal Tesisleri, Çayzade, At Çiftliği Kafeteryası, Ekmek Fırını, Otoparklar, Çay bahçeleri gibi tüm işletmelerin UTAŞ'a devredilmesini anlama da mümkün değildir. Kaldı ki; bu işletmelerin elde ettiği gelirler artık doğrudan belediye bütçesine girmemekte ve belediyenin bu gelirler üzerinde doğrudan tasarruf hakkı bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.
Bütçenin geneline oranla yatırım bütçesine az bir pay ayrıldığına da dikkat çeken Karakoç, toplam bütçenin 239 milyon 700 bin TL olduğunu buna karşılık ayrılan yatırım bütçesinin ise 85 milyon 215 bin TL olduğunu ve bu rakamın da Uşak'a yatırım açısından yetersiz olduğunu belirtti.
Planlanan bütçe ve harç tarifeleri kapsamında su ücretlerine de Belediye'nin %10 oranında zam yaptığını ifade eden Mehmet Karakoç; 1,65 TL'Lik su ücretinin KDV hariç 1.82 TL'ye çıkarılacağını ayrıca Katı Atık Yönetim Sistemi ücreti olarak konutlardan alınan 4.53 TL'Lik bedelin de 5.47 TL'ye çıkarılacağını, vatandaşın temel ihtiyacı ve temel tüketimini içeren bu iki konu üzerindeki artışa CHP grubu olarak oany vermediklerini ifade etti. Karakoç son olarak sayılan gerekçeler nedeniyle 2016 Gelir ve Gider Bütçesi'nin yeterli olmadığını bu nedenle de söz konusu bütçeyi onaylamadıklarını söyledi.
Görüşmeler sırasında açıklama yapmayan ve kendisine telefonla ulaşarak görüşlerini aldığımız MHP Grup Başkanvekili Aylin Dokur ise; Belediye'nin ilk yıl içinde yaptığı Stratejik Plan ile ilgili Bütçe tasarısı arasında uyumsuzluk ve uygunsuzluk mevcuttur. Belediyeye ait gelir kaynakları meclis üyelerine bilgi verme gereği dahi hissedilmeden UTAŞ'a devrediliyor ve belediye buralardan gelir kayıpları yaşıyor. Bunlara rağmen bütçede artışlar gösteriliyor. Bu nedenler ve çelişkilerden dolayı da bütçe oylamasında ret yönünde oy kullandık." şeklinde konuştu.
Hukuku ve Matematiği Bilmeyen Hukukçu Acaba Cahan mı, Yoksa Karakoç mu?
Hukukçu kimliği ile de tanınan CHP'li Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Karakoç, Belediye ait işletmelerin UTAŞ'a devrinin hukuki olmadığını söyleyip dava açıyor. Ama Hukukçu Belediye Başkanı hukuki olduğunu savunuyor. Yine İmar Plan değişikliği ile Menzilci işadamına ait 2 kata imarlı arsaya Cahan 8 kat imar hakkı veriyor. Ama hukukçu Meclis üyesi ile hukuka aykırı olduğu için Mimarlar Odası da İmara aykırı olduğu için dava açıyor ve mahkeme yürütmeyi durduruyor. Bunun gibi daha pek çok olayda hukukçu Başkan Nurullah Cahan ile hukukçu Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Karakoç sık sık ayrı düşünüyor ve karşı karşıya geliyorlar. Bu ayrı düşünme bu kezde bütçede söz konusu oldu. Karakoç, bütçenin bu hali ile hem hukuki sıkıntılarının olduğunu hem de açık vereceğini iddia ederek red yönünde oy kullanıyor. Ama AKP'li meclis üyeleri red verenlerin gerekçesini dahi dinlemiyorlar ve ayrıca espri konusu yapıp gülüşebiliyorlar. Acaba Karakoç mu hukuku bilmiyor ya da hesap yapmayı bilmiyor? Yoksa AKP'li meclis üyeleri ve başkan mı? Bu sorunun cevabını yaşayıp öğreneceğiz ve kamuoyu takdir edecek. Ancak AKP'lilerin hukuk dışı denmesine rağmen rahatça kabul oyu verebilmeleri "Hukuk Devleti kavramına ne oldu" şeklinde akıllara soru getiriyor. Acaba hiç mi hesap sorulmaz diye düşünmekteler? Merak konusu olacak.
27 Kasım 2015 Cuma 07:31

daha önce sizde yazdınız sayın uhm ekibi festiva davasını kaybetti, ulaşım kart 64 davasını kaybetti, ssk evleri davasını kaybetti, menzile 2 katlı yeri 8 kata çıkararak sağladığı imar rantında yine kaybetti. sizin bilmediğiniz daha ne davalar kaybediyordur belediye. şimdi ben size soruyorum; başkanı avukat, yardımcısı avukat, savunucusu avukat bir de iç denetçisi olan bu kurum neden bu kadar çok dava kaybediyor. sizce de hukuksuzluk bunların ruhuna işlemmemişmi. aldıkları kararların kaç tanesinin kente faydası var. helal olsun chp ve mhp ye ara ara da olsa muhalefet etmek akıllarına geliyor. bırakmasınlar bu işinde peşini. hem nasıl bütçe bu o müdürlüğe bu kadar aktaracağız, şu müdürlüğe bu kadar bütçe ayıracağız. kardeşim yokmu bunun bir ayrıntısı detayı. mehmet bey yok demiş aslında ama üyeler neyi oyladılar acaba. özellikle akplilere soruyorum neye evet dediniz tek bir satırlık bilginiz varmı :)