Uşak Halkı Bu Seçimlerde Ne Karar Verecek? İşte Her Seçimin Bileni Marka Ajans'ın Anket Sonuçları!
Belki de Türk siyaset tarihinin en garip seçimlerini yaşıyoruz milletçe. Zira üst üste bir çok seçim geçiren Türk Milleti, bundan daha 6 ay kadar önce sandığa gitti ve milli irade sandığa yansıdı. 12 yıllık iktidarı boyunca bir hayli yıpranan ve milletin gözünden epeyce düşen AKP iktidarına tek başına iktidarı vermeyen Türk Milleti diğer partileri de, gerek liderleri, gerek kadroları ve projeleri ve gerekse de AKP'ye karşı üretiklerini iddia ettikleri muhalefet politikaları itibarı ile ciddi alternatif olarak görmeyince, kaçınılmaz son olarak partilere koalisyon kurmaları yönünde bir tablo ortaya çıkardı. Millet iradesinin tecellisi olarak milleti temsilen meclise giden 550 kişi, milletin verdiği oylar neticesinde ortaya çıkan tablodan bir hükümet çıkarmayı maalesef beceremedi. O ya da bu sebepten diyeceğim çünkü; hükümet kurulamaması için hiç bir siyasi partiden mantıklı bir izah işitemedik malesef. O ya da bu sebepten hükümeti kuramayan partiler; ne Genel Başkan değiştirdiler ne söylemlerinde ciddi kayda değer bir değişiklik yaptılar ne de milletvekili aday listelerinde göze çarpar bir değişiklik yaptılar. Ama gariptir hararetle milleti yeniden seçime gitmeye zorladılar. Ne Genel Başkanlar değişti, ne vekil adaylarında üç beş ufak değişim dışında bir değişim gerçekleşti, nede mevcut konjonktür değişti. O halde "bu seçim de neyin nesi" diyen vatandaş ise partilerin tekrar seçime gitmesine bir hayli tepkili. Kime sorsanız "çocuk oyuncağına çevirdiler" işi diyor. Kime sorsanız ya bu seçimin olacağına inanmıyor ya da seçim yapılmasının bir anlamının olacağına. Halk politikacılara kırgın hatta kızgın görünüyor. Zaten bu durum Uşak'taki Milletvekili adaylarının nerede ise yalnız başına seçim ziyaretleri gerçekleştirmesinden ve gidilen yerlerde istedikleri kalabalıklarla karşılanmayışlarından da belli.
Uşak Halkının %84'ü Nurullah Cahan'dan Menun Değil, Memnunum Diyenlerin Oranı İse %9 Oranında Kalırken %5'i Görüş Bildirmedi!
AKP'li Belediye Başkanı Nurullah Cahan'dan oldukça dert yanan Uşaklı vatandaşlardan kime sorsanız herkes, Nurullah Cahan'ın kenti nerede ise yaşanmaz hale getirdiğini söylüyor. Menzil Cemaati'nin belediyeyi istila ettiğinden ve de yolsuzluk iddialarından bir hayli bunalan Uşak halkının belediyeden hiç keyfi yok anlayacağınız. Uşak Belediyesi'nin çalışmalarından memnun musunuz? sorusuna ankete katılanların %84ü Hayır" derken, "Memnunum" diyenlerin oranı sadece %9'da kaldı. BU soruyu sorduklarımızın %5'i ise yanıt vermek istemediğini söyledi. Yani yerel seçimlerde AKP'ye oy verenlerin bile büyük çoğunluğu Başkanın icraatlerinden memnun değil. Uşak Belediyesinde bir takım yolsuzluklar yapıldığı iddiaları dolanıyor siz belediyede Nurullah Cahan ve ekibinin yolsuzluk yaptığına inanıyor musunuz? sorusuna Uşak halkının % 78'i evet derken, Başkana güven oyu veren; yani yolsuzluk yapıldığı iddialarına "İnanmıyorum" diyenlerin oranı sadece %5'ler seviyesinde kaldı. Yolsuzluk iddiaları ile ilgili bilmiyorum, görüş bildiremem diyenlerin oranı ise %17 civarında seyretti. Belediye ile ilgili en çok neden ya da hangi icraatından rahatsızsınız? sorusuna; Uşak Halkının %54'ü şehir içi yolların kötülüğü ve trafik sorunu dillendirerek yanıt verirken, belediyedeki yolsuzluk iddialarından rahatsız olduğunu dile getirenlerin sayısı da %34 civarında, bunun dışında kalan vatandaş şikayetleri ciddi oranları yakalayamadığı için şimdilik paylaşmaya ihtiyaç duymuyorum.
Ak Parti Seçmeni, Cemaatçi Aday Gösterilmiş Olmasından da, Eski İsimlerin Yeniden Aday Gösterilmesinden de Rahatsız!
Yine AKP'de "Paralel" adı verilen Gülen Cemaati ile kıyasıya bir kavga sürerken, AKP'liler Gülenci diye kardeşine, amca oğluna bile küserken, cemaatçi olduğu net bilinen isimlerin aday gösterilmiş olmasını da AKP'li seçmen anlamlandırabilmiş değil ve gerek Mehmet Altay'da ısrar edilmesinden gerekse eski vekil Alim Tunç'un aday yapılmasından Uşaklı AKP'liler hiç memnun değiller. Ak Partiye oyunu vereceğini söyleyen deneklerimize Ak Partinin adayından memnun musunuz? Sorusunu sorduk. Ak Partiye oy vereceğini açıklayanların %65'i adaylarından memnun olmadığını ifade ederken, %21'i adaylarından memnun olduklarını ifade etti. %14'ü ise bu soruya yanıt vermek istemediğini beyan etti. Adaylardan niçin memnun değilsiniz sorusuna ise oyunu Ak Partiye vereceğini söyleyenlerin %44'ü cemaatçi olmasını sebep gösterirken, %31'i denenmiş insanların tekrar aday yapılmasından rahatsız olduklarını söyledi, %25'i ise farklı şikayetler dile getirdi. Yani Ak Partiye oy veren seçmenin genel olarak adaylarından memnun olmadıklarını ve içlerine sindirerek oy vermeyeceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.Ak Parti'nin tek başına iktidara geleceği oyu alabileceğine inanıyor musunuz? sorusuna Ak Parti'li seçmenin %66'sı hayır yanıtını verirken %21'i Ak Parti'nin bu seçimlerde tek başına iktidara gelebileceğine inandığını ifade etti, %11'i ise bunu bilemeyeceğini ifade etti. Yani Ak partiye oy verecekler Ak partinin tek başına iktidar olabileceine pek inanmıyor.
CHP ve MHP'ye Oy Veren Seçmen de Partisinin Adaylarından Memnun Sayılmaz!
CHP ve MHP'de ise durum AKP'den çok farklı değil. Belediye Başkanlığı döneminde Atatürk'ün ölüm yıldönümlerine kasıtlı olarak katılmadığı, yolsuzluk yaptığı ya da yeşil alana tecavüze müsade ettiği gibi gerekçelerle, geçmişte bol bol eleştirdikleri Gülenci Ali Erdoğan'ın, üstelik ön seçimle 2500'e yakın CHP'li üyenin oyunu alarak 2. Sıraya yerleşen İsmet Akın'ı mağdur etme, onurunu incitme pahasına 2. sıradan milletvekili adayı yapılmasına CHP'liler bir hayli tepkili. Önceki seçimlerde 50'ye yakın kişi ile seçim çalışmaları gerçekleştiren CHP Milletvekili adayları bu seçim çalışmalarını üç beş kişi ile ancak gerçekleştirebilmekte. Geçtiğimiz seçim, ön seçimin hemen akabinde seçim çalışmalarında frene bastığı ve verdiği sözlerin hiç birisini tutmadığı gerekçesi ile CHP'lilerin eleştiri oklarına hedef olan Özkan Yalım'ın geçtiğimiz seçimlerde Durmuş Yılmaz'ın vekil olabilmesi için bilerek frene bastığı ve O'nun da Gülen Cemaati'ne yakınlığının olduğu iddialarını desteklercesine davranışlar sergilemesi, Ali Erdoğan'ın aday yapılmasını onaylaması ve cemaatçi işadamlarına düzenlenen operasyon sonrası mahkemenin görüldüğü esnada cemaatçi iş adamlarına destek verir nitelikte, neredeyse masum ilan edercesine konuşmalar yapması, Yalım'ın cemaate yakın olduğu yönündeki iddiaları destekler nitelikte olduğu için CHP seçmeninin de kafası bir hayli karışık. Oyunu CHP'ye vereceğini beyan eden deneklerimize sorduk. Peki CHP'nin adaylarından memnun musunuz? Bu soruya %88 oranında hayır yanıtı aldık. CHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin sadece %8'lik bir oranı adaylarından memnun olduğunu ifade ettiler. CHP'nin bu seçimlerde tek başına iktidara gelebileceğine inanabiliyor musunuz? Sorusunu oyumu CHP'ye vereceğim diyen deneklerimize sorduk. CHP'ye oy vereceklerin sadece % 12'si evet diyebilirken, %79'u hayır cevabını verdi, %9 ise bilemeyeceğini ifade etti.
MHP'ye Oy Vereceğini Belirten Seçmenlere Sorduğumuz Sorulara Aldığımız Cevaplarda Bir Hayli Şaşırtıcı!
MHP'de de durum yine aynı; gerek Gökhan Özoğul gerekse Durmuş Yılmaz, Ülkücüler başta olmak üzere MHP seçmeninin hiçte içine sinmiyor. Yahudiliğin Dünyaya Egemen olabilmesi için faaliyet gösteren CFR isimli masonik örgüte üye olduğu da ortaya çıkan Durmuş Yılmaz ve Gökhan Özoğul'un da yine cemaatçilere açık açık destek veriyor olması ve henüz yargılanmaları tamamlanmamış ama ciddi suçlamalarla karşı karşıya olan cemaatçileri adeta masum gibi göstermeye kalkışmaları da MHP tabanınca pek hoş karşılanmışa benzemiyor. Yine İl Başkanı Ali Kurt'un adeta teşkilatı dağıtmak ister gibi davranması, partide bazı isimlerin ihracına kendi gündemini kilitlemesi gibi sebepler de MHP'lilerin keyfini kaçıran etkenler arasında. Siyasi bir dava olduğunu hiç çekinmeden söyleyebileceğimiz, cemaatin kumpası olarak kamuoyunda nitelendirilen ve eski Ülkü Ocakları Başkanı Serkan Arıcan ve beraberindeki bir grup Ülkücünün ciddi cezalar aldığı duruşmaya ya da karara ilişkin söyleyeceği tek kelimesi olmayan MHP'li adayların, cemaatçi işadamlarına sahip çıkan açıklamalar yapmış olması MHP'lileri çileden çıkarmış diyebiliriz. Oyunu MHP'ye Vereceğini Söyleyenler, Adayınızdan Memnun musunuz? Sorusuna % 63 Oranında Hayır Yanıtı Verdi. Adayımızıdan memnunuz diyenlerin oranı ise %14 oranında evet cevabı aldık. Geriye kalan %23'lük MHP Seçmeni ise görüş bildirmedi. Yani adayından memnuniyet sıralamasında az farkla MHP 1. Olurken, AKP 2.oldu CHP adayları bu hususta taban yaptı diyebiliriz.
Gözlemlerim daha çok ama rakamları merak ettiğinizi bildiğim için şimdilik bu kadarını anlatmayı yeterli görüyorum. Gelelim rakamlara; bir kere şunu söyleyeyim; Uşaklı seçmenin partilerin seçim vaatlerinden nerede ise hiç haberi bile yok. Oy vereceğiniz partinin seçim vaatlerinden üç madde sayabilir misiniz? sorusuna halkın sadece %8'i cevap verebildi. Oy vereceği partinin yalnız bir seçim vaadini sayabilenlerin oranı ise %42 civarında gerçekleşmekte. 1 Kasım seçim kararı alındığı günden bu yana oy vermeyi düşündüğünüz Genel Başkanın TV'deki kaç konuşmasını dinlediniz sorusunun cevabı enteresandır; %46 oranında 0 (sıfır) oldu. Yani seçmenin %46'sı Haziran ayından bu yana oy vereceği partinin Genel Başkanını bir kez olsun dinlememiş televizyonlarda. Bu soruya 1 kez dinledim diyenlerin oranı % 41 olarak karşımıza çıkarken, 2 ya da daha fazla kez dinledim diye cevap verenlerin oranı ise yaklaşık olarak %12 civarında seyretti. Oy verdiğiniz partinin tek başına iktidar olabileceğine inanıyor musunuz? sorusuna Uşak halkının %88'i hayır cevabını verdi. Peki herhangi bir partinin tek başına iktidar olabileceğine inanabiliyor musunuz? sorusuna ise yaklaşık olarak %78 oranında "Hayır" çıktı. Yani Uşak halkı tek başına iktidarı da düşük bir ihtimal olarak görüyor. Oyunun rengini adayın iyi olması sebebi ile belirleyenlerin oranı, yani aday faktörü sebebi ile oyunun rengini belirleyenlerin oranı ise Uşak halkının sadece %3'üne tekamül ediyor. Bu da her seçimde çok daha fazla etken olan aday faktörünün bu seçimlerde nerede ise hiç rol oynamadığını bize gösteriyor ki, bu aday seçimi konusunda partilerin yanlış yaptığını ortaya koyan bir durum olarak karşımıza çıkmakta. Haziran seçimlerinde oy verdiğiniz partiyi değiştirecek misiniz? sorusunun cevabı %85 oranında "Hayır" çıktı. Bu da demektir ki; millet sandığa gitse bile sonuç yakın yaklaşık aynı çıkacak, yani Uşak'ta yine 1-1-1 sonucu değişmeyecek gibi görünüyor. Ancak sandığa bütün parti tabanlarından ciddi bir küsme var. Sandığa gitmeyecek ya da geçersiz oy verecek kitlenin bir partide yığılma göstermesi durumunda belki sonuç değişebilir. Ama bu konuda da hiç bir partinin üçüncü partiyi ikiye katlayamayacağı için oy sayısında kalacağı öngürüsünde bulunabiliriz. Yani oy sayılarında değişim olsa da Milletvekili dağılımı konusunda ciddi bir değişiklik olmayacak gibi görünüyor.
Peki Uşak'lı Seçmenin Genel Durumu Ne? Milletvekili Dağılımı Nasıl Çıkacak? Hangi Partiye İlgi Daha Fazla?
Gelelim asıl Uşak'tan Türkiye'ye mal olacak ve belki de ülke gündemine düşecek asıl sürprize. Evet belki de inanmayacaksınız ama, hangi partiye oy vereceksiniz? sorusuna hiç birisine ya da sandığa gitmeyeceğim cevabı verenlerin oranı bir hayli yüksek. Sandığa gitmeme cezasının da kaldırıldığından hareketle cesaretlenen ve "hiç değilse vebaline bari ortak olmam" diyen Uşak halkının ciddi bir kesimi sandığa gitmeyecek gibi görünüyor desek yalan olmaz. O kadar ki bu soruya Uşak halkının tam %36'sı "hiç birisine oy vermeyeceğim" şeklinde yanıt verdi. Her 3 kişiden birisi hatta daha fazlası sandığa hiç gitmeyeceğini ya da oyunu geçersiz hale getireceğini belirtirken sebep ne diye sorduğunuzda çoğunluk adayların parti görüşü ile ilgisinin olmadığını ya da vebal almak istemediğini belirtiyor. Umudunu kestiği için sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin sayısı da azımsanmayacak noktada. İşin daha ilginç ve garip olanı ise sandığa küsenlerin kahir ekseriyasının AKP'lilerden oluşması. Evet yanlış duymadınız; "Sandığa gitmeyeceğim" diyenlerin, %40'ına yakını bir önceki seçimlerde AKP'ye oy verdiğini söyledi. Sandığa gitmeyenlerin %28'i Haziran seçimlerinde MHP'ye, %32'si de CHP'ye oy vermiş. Yani aşağı yukarı her partinin oyunda ciddi bir düşüş olacak ama bu hiç bir partiye de yaramayacak gibi görünüyor. Milletvekili dağılımını değiştiremese de sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin sayısının bu kadar çok olması belki de hem Türkiye'de hem de Uşak'ta politikacılara bir ders olur diye düşünmekteyim. Ayrıca seçmenin bir hayli bilinçli olduğunun ve hiç gündemi takip etmemesine ya da politikacıları dinlememesine rağmen olan bitenden haberdar olduğunu da söylemem gerekiyor. Örneğin; ülkenin borç batağında olduğunun Uşak halkının %75'i farkında. Kışladağ Altın Madeni'nden Uşak olarak yeterince yararlandığımızı düşünüyor musunuz? sorusuna halkın %95'i direk "Hayır" cevabını veriyor. İleride madenin kente (özellikle iklimsel olarak ve hava kirliliği bakımından) ciddi zararlar açabileceğine dair endişe taşıyor musunuz? sorusuna Uşak halkının %43'ü "Evet" madenin ileride kentin havasına ciddi zararının olabileceğini düşünüyorum derken, %27'si fikrinin olmadığını söyledi. Madenin ileride de zararının olmayacağını düşünenlerin oranı ise sade %21'ler seyrinde. Madenden siyasetçilerin rant elde ettiğini düşünenlerin oranı %81 civarında ve anket sonuçlarına göre Uşak halkı ne TÜPRAG firmasına ne de Uşaklı politikacılara güvenmiyor.
Ama bir sonraki yazımda bütün istatistikleri ve sorulan bütün sorulara verilen cevapların oranını tek tek sizlerle paylaşacağım. Yazımın çok uzamaması bakımından şimdilik bunu yeterli görüyorum. Marka Ajans olarak bu seçimlerde katılımın Uşak'ta ciddi oranda düşeceğini şimdiden iddia ediyor, ama sandalye dağılımını bu sonucun değiştirmeyeceğini de belirtiyoruz. Her seçimde iddialı oranlar veriyorduk ve tutturuyorduk malumunuz. Bu seçimlerde partilerin oy oranlarına ilişkin bir öngörü paylaşmayacağım ama, seçime katılan ya da geçerli oy sayısının 200 binin çok altına düşeceğini çok rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü Millet politikacılardan hem bezmiş hem de ümitsiz...

görüş ve düşüncelerine saygım var ama analizlerin çöktü mustafa

bahçeli̇ di̇ktatör elöpenleri̇ oldukçaaa dahada di̇ktatörleşi̇r

onun yüzünden ayrildik kardeşi̇m bi̇z pkk i̇le koali̇syon çalişmalari yapan hai̇nlerle ayni safta olmayiz anladin ???????

kendini 'eski ülkücü' olarak nitelendiren kişi; sözüm sanadır ki ülkücünün eskisi yenisi olmaz. ne demek eski ülkücü? kim öğretti size bunları? eski ülkücüler diyerek kim... yorumun devamı.

BAHÇELİ MEHMET HOCAYI NİÇİN KOVDURTTUN VAAZDA SÖYLEDİKLERİNİ NİYE ÜZERİNE ALINDIN ADAM CUMAYA MAZERETSİZ KATILMAMAK TAN BAHSEDİYOR SEN NİYE ÜZERİNE ALINDIN SEBEP NE MHP L... yorumun devamı.

Malesef yollardan memnun olmayanlar suçu başkasında değil kendinde arasın. Fatih Caddesi tek yönlü 4 şerit yol oldu. Sağa araç park ettiniz 3 şeride düştü. Sola araç park... yorumun devamı.

'hiç bir şey için aşırı endişe etmeyin. bakarsınız yarı ya deve,ya deveci yada üstündeki hacı ölebilir. 'ismet inönü.
halk tercihini yaptı. doğrudur yanlıştır tartışmaya gerek yok. iktidar ve muhalefet daha ılımlı siyaset yapmalı. halk bunu istiyor. kavga ve gürültü istemiyor