Kalp krizi geçiren hastalara krizin başlangıcında özellikle ilk 6-12 saat içinde yapılan koroner anjiyografi ve bunun sonucuna göre tıkanan damarın balon veya stentle açılması hastanın yaşamını kurtarıyor
Kalp damar hastalıklarının toplumumuzda ciddi oranda bir risk oluşturmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm sebepleri arasında ilk sırada kalp damar hastalıkları yer almaktadır. Kalp damar hastalıkları içersinde de en sık kalp krizi ve bu duruma bağlı ölümler ciddi bir tehlike yaratmaktadır.
Kalp krizine acil müdahale hayat kurtarıyor
Birkaç saat devam eden, geçmeyen göğüs ağrısı, nefes almada zorluk şikâyetiyle başvurduğu hastaneden acil olarak sevk edilen Mehmet Polat (63) ve İsmail Cuşkun (54) zamanında uygulanan anjiyografi sonucu sağlığına ve ailesine yeniden kavuştu.
Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem TÜRKYILMAZ, Kalp krizi geçiren ya da yüksek riskli kabul edilen hastalara erken dönemde yapılan müdahalenin hastanın yaşamını kurtardığını ifade ederek;’’ Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Kalp kasına kan akımının durmasından sonra 20 dakika içinde hücreler ölmeye başlar. Hücre ölümü yavaş yavaş 6-12 saat içinde tamamlanır. Bu süre içinde damarlara yapılacak bir girişim, damarların açılarak kalbe kan gitmesine neden olur. Böylelikle hücre ölümü durdurulabilir. ‘’
Hastanın ölüm riskini azaltmak, kalp krizinin getireceği riski minimuma indirebilmek amacıyla yapılan ilk işlemin anjiyo olduğunu vurgulayan Uzm. Dr.Erdem TÜRKYILMAZ, anjiyo sonucunda hastaya balon ya da stent takılarak tıkalı damarın açıldığını böylece hastanın uzun dönemde geçirilmiş kalp krizinin etkilerinden kurtarılmış olduğunu belirtti.
Anjiyo nedir nasıl yapılır?
Anjiyo kalbi besleyen koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir. Akut kalp krizi sırasında da doğrudan anjiyografi yapılmalıdır. Buradaki amaç kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarı anında tespit ederek kalp krizini durdurmaya yönelik damarın açılması (stentleme) işleminin yapılmasıdır.
Kasıktan yapılan yöntemde işlem sonrasında 5–6 saat yatakta istirahat etmek kanama kontrolü açısından önemlidir.
Kalp krizi geçiren hastaya erken müdahalenin hayat kurtardığını ve önemini bir kere daha vurgulayan Medical Park Uşak Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr.Ömer Faruk AZAL ise;
Dr. Erdem Türkyılmaz: Kalp Krizinde Erken Müdahale Hayat Kurtarır
Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem Türkyılmaz yaptığı yazılı açıklamayla kalp krizi ve kalp krizine müdahale yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.
16 Mart 2013 Cumartesi 01:29

‘’112 aracılığıyla bize ulaştırılmış hastaları hızla anjiyografi merkezine alınmaktadır. Dakikaların önemli olduğu bu durumda koroner anjiyografi ünitemiz ve ekibimiz 24 saat hazır bulunmaktadır. Hızla hastanın tıkalı damarını balon ve ya stentleme işlemi ile açıyoruz.’’
Anjiyografi işleminin Doğru ve zamanında yapılmasının önemini vurgulayarak,’’hastanın erken dönemde başvurması, hızla merkeze ulaşması ve hızla işlemin yapılması hastanın sağlığına yapılacak çok ciddi bir katkı olarak düşünmekteyiz. Uşak ili ve çevresinde koroner anjiyografi yapabilen tek hastaneyiz ve bu durumun önemi ve bilinci ile hareket etmekteyiz. Zamanın önemli olduğu bu durumda çevre il ve ilçelerden uygun olan hastalar hızla merkezimize yönlendirilmekte ve bu işlem gerçekleştirilmekte, hastalarımız sağlığına ve ailelerine kavuşturulmaktadır.”