Medical Park Uşak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Engin Korkmazer,hamilelerin özellikle yaz aylarında karşılaşabilecekleri genel sorunlar ve önlemler hakkında şu bilgileri verdi.
Yazın hamilelerde cilt lekelerinde bir artış olur mu ? korunma ve tedavi nasıl olur?
Yazın gelmesiyle artan güneş maruziyeti, gebelikte görülen lekelenmelerin iyice artmasına yol açabilir.Gebelikle birlikte salgılanan hormonlar cilt yapısında değişikliğe yol açarak cilde rengini veren melanin hücrelerinin fazla çalışmasına ve gebelik lekelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Gebelik lekeleri yüzde (daha çok alın bölgesi, dudak üstü , yanaklarda) ya da koltuk altı, kasık bölgesi ve göbek altında görülebilir.
Bu nedenle güneşe çıkmada 20 dakika önce doktorunuzun önerdiği, en az SPF 15 içeren güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır ve güneş altında geçirilen süre günlük 20-30 dakikayı geçmemelidir. Bütün önlemlere ve çabalarınıza rağmen oluşan bu lekelerin, hamilelik bittikten sonra yavaş yavaş kaybolacağı unutulmamalıdır.
Yazın hamilelerde su kaybında artış olur mu? Korunma ve tedavi nasıl olur?
Yazın hamilelerde su kaybında artış olur mu? Korunma ve tedavi nasıl olur?
Gebelikte artan kan hacmini karşılamak için daha fazla sıvıya ihtiyaç vardır. Yaz aylarında bu ihtiyaç artan sıcaklıkla birlikte meydana gelen sıvı kaybı nedeniyle bir miktar daha artmaktadır. Bu nedenle özellikle yaz mevsiminde sıvı alımına dikkat edilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içilmeli ve diğer içeceklerin (soda, meyve suyu, sebze çorbaları ve suları gibi ) de tüketimini arttırilmalıdır.
Hamilelik döneminde görülen ödemde yazın bir artış olur mu? Korunma ve tedavi nasıl olur?
Gebelikte ödem sık görülen bir durumdur. Bunda genişleyen damarlar, büyüyen rahmin bacaklara giden damarlara baskı yapması ve artan kan hacminin katkısı vardır. Yazın gelmesiyle birlikte gebelikte görülen ödemde artma olur. Ödem özellikle ayaklar, ayak bilekleri, eller ve bacaklarda olur ve genellikle gebelikten sonra geriler. Yüzde ve göz kapaklarında oluşan ödem çoğu zaman anormal bir duruma işaret etmekte olup böyle bir durumda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Ödemi önlemede yapılabilecekler
-Aşırı tuzlu yiyecekleri azaltın. Tuz vücut için belli bir oranda gerekli olduğu için tuz alımını tamamen kesmeyin.
-Günde bir saat özellikle de öğleden sonraları bacağınızın altına yastık veya benzeri bir yükselti koyarak dinlenin.
-Yüzün ya da en azından havuzun içinde ayakta durun. Suyun basıncı bacak damarlarınızda varis çorabı etkisi yapacak ve aynı zamanda rahminizin bacak damarları üzerine olan baskısını azaltacaktır.
-Şişen yerlere soğuk kompres uygulayın
Hamilelikte görülen reflü nedir? Korunma ve tedavi nasıl olur?
Hamile kadınların büyük bir çoğunluğunda reflü ( mide yanması ) görülür. Reflü mide içeriğinin mideden yemek borusuna geri dönmesiyle oluşur. Mide içeriği geri ve mide asitleri yemek borusu zarında tahrişe neden olur ve yanma hissine neden olur. Bu şikayetler gebelikte daha sık görülür çünkü, hormonlar nedeniyle sindirim sistemi normal insanlardan yavaştır ve büyüyen rahim nedeniyle mide yukarı doğru itilmiştir.
Mide yanmasını önlemek için;
- Yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, kahve ve çaydan, çikolata , aşırı baharatlı , gazlı içeceklerden uzak durun.
-Bol su tüketin
- Daha az ama daha sık yemek yiyin.
-Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın.
-Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyin.
- Yatarken başınızı daha yüksek tutmak için gerekirse iki yastıkla destekleyin. Doktorunuza danışmadan herhangi bir asit giderici veya engelleyici ilaç kullanmayın.
Sinek böcek ısırmalarına karşı Korunma ve tedavi nasıl olur?
Sinek böcek ısırmalarına karşı Korunma ve tedavi nasıl olur?
Pek çok sinek kovucunun içerdiği etken madde üretici firmanın önerileri doğrultusunda kullanıldığında gebelik açısından tehlike içermemektedir. Bununla birlikte özellikle ilk üç aylık dönemde bebeğin sinir sistemi oluştuğu için bu dönemde mümkün olduğu kadar kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu nedir? Korunma ve tedavi nasıl olur?
Gebelikte; rahmin büyümesi nedeniyle mesaneye baskı yapması ve hormonal değişikler nedeniyle idrar yollari ile şikayetler sık görülür. Gebelik öncesi günlük idrara çıkma sayısı gebeliğin ilerledikçe oldukça fazlalaşmaktadır.
Gebeliğe özgü değişiklikler gebelikte idrar yolu enfeksiyonları riskini arttırabilir. Bu enfeksiyonlarının tedavi edilmesi önemlidir, çünkü gebelikte daha şiddetli olma eğilimindedir ve bazen de erken doğuma neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonun işaretleri arasında; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve acı; tuvaletten kalkar kalkmaz tekrar gitme ihtiyacı, yan ağrısı,kanlı ve kokulu idrar, hafif ateş olabilir. Hastalık baş gösterdiğinde doktora mutlaka ulaşılmalıdır ve bir an önce antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ;
- Bol sıvı tüketin. Günde en az 8-10 bardak su için.
-İdrara sık çıkın . İdrarınızı tutmayın veya tuvalete gitmek için uzun süre beklemeyin.