Mesane taşı tedavisi ve mesane taşı ameliyatı hakkında merak edilen bilgileri, Üroloji Doktoru Prof.Dr. Gökhan Koç yanıtlıyor.
Üriner sistem taşları genellikle böbrek ve böbreği mesaneye bağlayan idrar kanalı olan üreterde görülmekle birlikte daha az sıklıkta olsa da mesanede de görülebilmektedir ve tedavisinde genellikle cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Böbrekten gelen küçük boyutlu taşlar mesaneden de düşmesi beklenir ancak bazen bu taşlar düşürülemeyebilir. Yine bazı nedenlerle direkt olarak mesanede oluşan taşlar da düşürülemezse açık cerrahi ve kapalı cerrahi yöntemleri ile müdahale mümkün olabilir.
Hem erkek hem de kadınlarda görülebilen bir sorun olan mesane taşına, erkeklerde beraberinde prostat büyümesine bağlı şikayetler de varsa bazen prostat cerrahisi ile beraber müdahale edilebilir. Prostat büyümesi ile paralellik arz edebilen bu sorunun giderilmesi için bu aşamada açık veya kapalı işlem yapılması kararı yapılacak tetkik ve değerlendirmeler neticesinde verilir.
Ses dalgaları ile böbrek taşı gibi kırılması da teorik olarak mümkün olan mesane taşlar, içerisinde bulundukları ortamda sabit olmadıklarından genellikle bu yöntem tercih edilmez.
Mesane Taşları Neden Oluşur?
Mesane taşları, idrarın tam olarak atılmaması ve mesane tabanında kristalize olarak zaman içerisinde taşlaşması neticesinde oluşur. Böbrek taşlarının bu oluşumdaki payı daha azdır. Yani böbrek taşları mesaneye iner ve burada taş oluşturur ifadesi genel bir yargı değildir. Normalde böbrekten mesaneye düşürülen taşın mesaneden de atılması beklenir ancak bazen prostat büyümesi, mesane boynu yüksekliği gibi tıkayıcı nedenler veya mesane fonksiyonlarındaki bozukluklar nedeniyle bu taşlar atılamayabilir.
Mesane Taşı Ameliyatı Neden Yapılır?
Mesane taşları eğer kendiliğinden düşürülemezse idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu hastaların hem antibiyotik kullanmak zorunda kalmalarına, hem yaşam konforlarının bozulmasına hem de böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca devamlı olarak sık idrara çıkma, idrarda yanma, tam boşaltamama ve bazen ani idrar kaçırma gibi şikayetlere de neden olabilir. Bu nedenle taşlara cerrahi müdahale gerekir.
Mesane taşı ameliyatı nasıl yapılır?
Mesane, böbreğin ürettiği idrarı depolayan ve belli bir kapasiteye ulaştıktan sonra üretra kanalı aracılığıyla idrarın boşaltılmasını sağlayan organa verilen isimdir. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Mesane taşları genellikle kendiliğinden ortaya çıkmayan ve mesanenin önünde tıkayıcı bir neden veya mesane fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Prostat büyümesi, idrar kanalı darlığı ve prostat kanseri gibi bazı hastalıklar mesane taşı oluşumunun nedenleri arasında yer alıyor. Bu nedenle, tedavi planı yapılırken mesane taşına neden olan hastalığın tam olarak belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi yöntemi seçilmesi gerekmektedir. İdrar yollarında darlık oluşturan ve mesane taşının ardında yatan hastalığın tedavi edilmesinin ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Mesane taşı ameliyatları açık ve kapalı olarak iki şekilde yapılabilmektedir. Kapalı yöntemlerden birisi; göbek altından mesaneye bir iğne yardımıyla girilir, delik genişletilerek mesane içine bir tüp yerleştirilmektedir. Tüpün içinden özel aletlerle girilerek taşlar kırılır ardından bu kırılan taşlar, dışarı çıkarılır. Bir diğer kapalı yöntemde ise üretradan girilerek, taş kırıcı cihazlarla veya lazerle kırılarak parçalara ayrılır ve hastanın bunları idrarla beraber dökmesi beklenir. Çok büyük taşı olan hastalarda göbek altından yapılacak küçük bir kesi ile mesane açılarak taş bir bütün olarak açık olarak da çıkarılabilir ve sonra mesane ve cilt dikişlerle kapatılır.
Hastanın prostat büyümesi ve buna bağlı idrar yapma şikayetleri de varsa mesane taşı ameliyatı yapılırken, prostat ameliyatı yapılması da yaygın bir uygulamadır. Prostat ameliyatına da karar verilmiş ise prostatın büyüklüğüne ve hastanın durumuna bağlı olarak ameliyatın açık ya da kapalı yöntemlerle mi yapılacağına karar verilir.
Mesane Taşı Ameliyatı Riskli midir?
Mesane taşı ameliyatı, kabul edilebilir risk sınıfında yer alan tıbbi bir uygulamadır. Prostat ile birlikte yapılacak uygulamalarda komplikasyon biraz daha fazla olabiliyorken, kapalı mesane taşı operasyonları genellikle daha kolay uygulamalardır.
Mesane Taşı Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıl Olur?
Mesane taşı sonrası iyileşme süreci, kullanılan yönteme bağlı olarak değişen sürelerde olacaktır. Kapalı operasyonlarda iyileşme ertesi gün olabilirken, açık ve prostat ile birlikte yapılan işlemlerde daha uzun süreçler söz konusu olabilir. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlarla birlikte iyileşme sürecinin değişebileceğinden de bu noktada bahsetmek gerekir.
Mesane taşı tedavisi hakkında bilgi almak için sağlık kuruluşları ve hekimlere başvurabilirsiniz. Tedaviler için yalnızca yetkili kişilere başvurmanızın sağlığınız açısından son derece önemli olduğunu unutmayınız.