Uşak; yıllardır, yeterli lobi faaliyetleri yapamadığı, birlikte hareket edebilme kaabiliyetini ortaya koyamadığı, marka isimleri politik sahneye süremediği gibi, sayılabilecek daha bir çok etkenden dolayı devlet yatırımları alma ve gelişime Ankara'dan katkı sağlama hususunda hep geride kalan iller arasında yer aldı.
Aslında jeopolitik konumu, mevsim şartları, verimli toprakları sınırlarında barındırması, çeşitli madenlerin yer altında bulunması, insanının müteşebbis, misafir perver ve değişime açık olması gibi bir çok avantajı bulunan kentimizin niçin diğer illere nazaran daha az devlet yatırımı aldığı hep tartışılır ve bu konuda zaman zaman iktidar partisi yetkililerinin bile serzenişlerine şahit oluruz. Elbette ki bu son on yılın kaderi değil Ak Parti iktidarı öncesinde de durum çok farklı değildi. AnaSolM, Doğruyol, CHP, ve RefahYol hükümetleri döneminde de yapılan yatırımlara bakıldığında diğer illere yapılan yatırımlara kıyasla hep geride kaldık. Bir çok kent dönem dönem değişse de ödediği verginin çok üzerinde yatırım alırken, Uşak'ın her dönem ödediği vergi kadar bile yatırım alamadığı bilinen bir hakikat.
Konumuza dönecek olursak, Ülkemizin en önemli kavşak noktalarından birisi olan Uşak'ta Havaalanı 2006 yılında sivil havacılık için hizmete açılmış ve fakat, gerek saatlerin uyuşmaması gerekse kent insanında uçak kültürünün henüz yerleşmemiş, yada yeterli tanıtım ve teşviğin yapılmamış olması gibi sebepler ile şirketler uçuşları iptal etmiş ve nihayetinde havaalanı kapanma noktasına gelmişti. Bu arada Kütahya'nın Altıntaş ilçesi yakınlarına "sözde" bölgesel Havalanı kurulmuştu. Kütahya, Afyon ve Uşak'ın ortak kullanacağı söylenen Zafer Havaalanı bir çok gerekçe sebebi ile Uşak'lılar tarafından kullanılamamıştı. Uşak'a uzaklığı yaklaşık 110 kilomtre olan Zafer Havaalanı'nda uçağa binmek için en az bir saatte uçağa binmek için beklenmesi gerektiği gözönüne alındığında İstanbul'a gitmek isteyen bir yolcu otomobil yada Şehirlerarası Otobüsleri tercih etmeyi yeğliyor. Dolayısı ile Zafer Havaalanından Uşak halkı yeterince yararlanmıyordu. Kentimiz insanı açısından düşünüldüğünde; Hac ve Umre ibadetlerinin dışında nerede ise hiç bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Zafer Havaalanı yerine Uşak Havaalanı'nın yeniden açılması talebi Uşak'lılar tarafından yetkililere defalarca iletildi.
İktidar Partisi Kendi Kendisine Muhalefet Edercesine Rahatsızlıklarını Dile Getiriyor.
Uşak Sportif Basketbol Kulubünün Beko Basketbol Ligine çıkması ile birlikte Uşak'taki havaalanı ihtiyacı zirve yaptı diyebiliriz. Zira, Fenerbahçe gibi Efes Pisen gibi bir çok büyük kulubün yöneticisinin, kentimize gelebilmek için havayolunu tercih etmesi bekleniyor. Beko Basketbol Ligine çıkmamız ile birlikte, kentimizdeki bir takım eksiklikler de göze daha net çarpar ve gizlenemez hale geldi. Geçtiğimiz günlerde UTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Eren'in Facebook hesabından başlattığı ve daha sonra Twitter hesabından Gençlik Spor Bakanı Suat Kılıç'a Aşigoların sesimizi duyurması ile sonuçlandığı bir kampanya ile spor salonu talebini Uşak Halkı yetkilere her fırsatta deklare etmekte. Havaalanı ile ilgili eksikliğimizin giderilmesi için ne yapabiliriz diye düşünürken, kulağıma gelenler beni gerçekten ümitlendirdi ve kamuoyu oluşturma adına bu yazıyı yazmayı kendime görev addettim.
Zafer Havaalanı Uşak İçin Yapıldı Safsatası Bitsin Artık
Az önce bahsettiğim Ak Parti Belediye Meclisi Üyesi Serhat Eren'in Facebook hesabında Uşak'a Spor Salonu İstiyoruz şeklindeki paylaşımının altına yorum bırakan Ak Parti eski İl Başkanlarından Hilmi Alper ise o yorumunda; "Serhat kardeşimi iyi anlıyoruz da bu işi çözecek olan siyasiler. Güzelim havaalanının kapatılmasına bile mani olamamak bir yana açılması için ne çaba harcandı ? Bu kulüpler Uşak'a kara yoluyla mı gelecek ? Zafer havaalanı Uşak için de yapıldı safsatası bitsin artık. Uşak' a 100km. mesafede... Uşak havaalanı da Afyon'a 100 km mesafedeydi. Niye Afyonlular Uşak'a gelmedi? İnşallah bu salon meselesi de havaalanına benzemez." şeklinde bir beyanda bulunmuştu. Bahsettiğim örnekte de çok net görülmektedir ki her ne kadar muhalefet partisi yetkilileri asli görevlerini unutmuş olmanın verdiği rehavetten midir bilinmez, Uşak'ta havaalanının olmamasından rahatsız olmasa da iktidar Partisi yetkilileri ve Uşak Halkı bu durumdan oldukça şikayetçidir.
Uşak Havaalanı Yeniden Açılabilir Peki Umut Veren Gelişme Ne?
Edindiğim ve Uşak Halkı ile paylaşırken heyecan duyduğum bir bilgiye göre Beko Basketbol Liginde Uşak'ın bir kulubü olmasını fırsat bilen bir uçuş firması, girişimde bulunarak Uşak Havalanını kullanmak üzere 2 yıl uçuş izni aldı. Pazartesi Uşak'a geleceğini öğrendiğim firma yetkililerinin 69 kişilik uçaklarına, Uşak'lı yetkililerden %60 doluluk garantisi isteyecek. Yani yaklaşık 40 kişinin haftanın 3 günü İstanbul'a uçacağının garantisinin verilmesi halinde Uşak'tan İstanbul'a seferler düzenlenebilecek, yani Uşak Havaalanı yeniden kullanıma açılabilecek.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak kentimize hizmet gelmesi, eksiklerin ve yanlışların minimuma çekilmesi adına sorumluluk bilinci ile hareket ederek gündem oluşturmaya çalıştığımız okuyucularımızın malumudur. Bu mihvalden hareketle, Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi, UTSO, OSB, Karma OSB, Siyasi Partiler başta olmak üzere ilgili tüm birim ve organların yetkililerini sağduyuya birlik ve beraberlik içerisinde bahsi geçen firmaya bu taahhütü vererek Havaalanımızın açılmasına vesile olmaya davet ediyoruz. Zira çok anlamamakla birlikte istenen şartı, yerine getirmenin çokta zor olmayacağı kanaatini taşımaktayım, umuyor ve diliyorum ki Uşak halkı her alanda hak ettiği hizmeti alır diyorum vesselam...
Sabiha gökçene de mutlaka uçuşlar tekrar konmalı. Bora jetin uçakları küçük aslında çok uygun olabilir